2024. április 29. 18:51

KezdőlapF1Verstappen unalmassá teszi az F1-et? – korábbi csapattársának nem tetszik ez a...

Verstappen unalmassá teszi az F1-et? – korábbi csapattársának nem tetszik ez a vélemény

-

Alexander Albon nem ért egyet azzal a véleménnyel, hogy Max Verstappen dominanciája unalmassá teszi a Forma–1-et. A Williams pilótája kijelentette, ez minden idők legszorosabb F1-es mezőnye, és ezt igyekezett is alátámasztani.

Két zajlott le az idei Forma–1-es szezonból, és ezek alapján úgy tűnik, hogy egyvalami nem változott: Max Verstappen, illetve a Red Bull egyelőre továbbra is legyőzhetetlennek bizonyult, és a szahíri, illetve a dzsiddai hétvégén sem volt kérdés, hogy a címvédő nyeri a futamot. Ezzel pedig már zsinórban kilenc győzelemnél jár, és Ausztráliában beállíthatja saját, tavalyi rekordját.

Mindez azonban a Forma–1-es szurkolók nagy részének nem tetszik, mondván, az ilyen mértékű dominancia unalmassá teszi a sportágat. Tény, hogy ha valaki most fogadna Verstappen vb-címére, azzal aligha bukná el a pénzét, de nyilvánvaló, hogy nem csak az első helyért lehet csatázni. Ezzel érvelt Alexander Albon is, amikor szóba került a téma.

A Q1-ben alig több mint egy másodperc választotta el az egész mezőnyt – utalt a Bahreini Nagydíj időmérőjére a ’Beyond The Grid’ podcastban. – Most inkább az a helyzet, hogy az ember elkövet egy kis hibát, és azt gondolja, hogy »ez két pozíció«. Erre tart az F1. Bizonyos szempontból kár, hogy látom a hozzászólásokat Maxról és arról, hogy ez egy unalmas szezont, mert ez egyáltalán nincs így.”

300-al, centikre a falaktól, mégis dögunalom – itt a „válasz” a spórolás miatt fanyalgóknak

Valóban, a szahíri kvalifikáció első szakaszában az utolsó helyen végző Pierre Gasly kivételével a mezőny tagjai nemhogy 1 másodpercen, de 9 tizeden belül voltak, és az Alpine versenyzője is csak 39 ezreddel csúszott le a határról. Ilyesmire pedig még a közelmúltban sem nagyon volt példa, nem beszélve a sportág korábbi évtizedeiről. Albon úgy véli, mindez azt bizonyítja, hogy ennél közelebb nem voltak egymáshoz az autók, illetve a versenyzők, és ez még Verstappen dominanciájával együtt is igaz.

Ha őt kivesszük az egyenletből, akkor megkapjuk az egyik legjobb, legszorosabb mezőnyt, amely valaha volt a Forma–1-ben – fogalmazott. – Még ha Maxot is beleszámítjuk, akkor is ez a legszorosabb mezőny a Forma–1-ben. Nehéz ez, mert mindenki az élen állóra koncentrál, de hátul nagyon intenzív a versenyzés. A bahreini futamon két körrel lekéstük a bokszkiállást, és hat pozíciót vesztettünk. A tizenegyedik helyen mentünk be, és tizenötödikként végeztünk. Szóval nagyon szoros [a verseny].”

Albonnak abból a szempontból igaza van, hogy a mezőny közepén, illetve hátsó részében sokszor valóban nehéz megállapítani a valós erősorrendet, annyira közel vannak egymáshoz a csapatok. Másfelől viszont az is tény, hogy az első két futam alapján óriási a különbség az ötödik és a hatodik legjobb autó között, ennélfogva a mezőny második felének rendkívül nehéz lesz önerőből pontot szereznie.

Friss