2024. április 27. 11:43

KezdőlapF1A nagyközönség nemrég ismerte meg, de a Ferrarit már jóval korábban lenyűgözte...

A nagyközönség nemrég ismerte meg, de a Ferrarit már jóval korábban lenyűgözte Sainz helyettese

-

A Ferrari mérnökigazgatója elárulta, Oliver Bearman már az első F1-es tesztjén lenyűgözte őt, miután szinte azonnal felvette a ritmust. Matteo Togninalli azt is elmondta, hogy a sebessége mellett mi az, amit nagyra értékel a brit pilótában.

Oliver Bearman személyében nemrég új tehetséget ismert meg a világ. Persze aki követi az utánpótlás-sorozatokat, az tökéletesen tisztában lehetett a brit versenyző képességeivel, de a széles közönség a Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén találkozott a nevével először, amikor váratlanul helyettesítenie kellett a vakbélműtéten átesett Carlos Sainzot.

Bravúrosan mutatkozott be a Ferrari újonca a zseniális csapatmunkát hozó dzsiddai versenyen

A 18 esztendős pilóta minden idők legfiatalabb Ferrari-versenyzőjeként debütált, és egyáltalán nem vallott szégyent. A Q2-ben csupán 36 ezredre volt attól, hogy kiüsse a jövőre már a Scuderia overálját viselő Lewis Hamiltont, a futamon pedig hetedikként ért célba. Ez pedig akkor is megsüvegelendő, ha a mezőny alighanem második legjobb autójában ült, és Lando Norris, valamint a hétszeres világbajnok csak a rossz taktika miatt került mögé.

Persze az sem véletlen, hogy Bearman a Ferrari akadémistája, hiszen a maranellóiak már korábban látták, mennyire tehetséges. Az első F1-es tesztjén ezt a pályán dolgozóknak is végleg bebizonyította. Egyvalami lepett meg rögtön az első napon Fioranóban, ’23 októberében – nyilatkozta Matteo Togninalli, a Ferrari mérnökigazgatója. – Életében először ment ki [a pályára] Forma–1-es autóval, és már a harmadik körben felvette a sebességet. Egy új pályán, új autóban, új helyzetben.”

Bearman nem sokszor ült F1-es autóban a dzsiddai debütálása előtt. A már említett tavalyi tesztjén még a 2021-es autót vezette, idén februárban viszont már a 2022-es, vagyis a jelenlegi korszakban épült gép volánja mögött ült. Ezenkívül a 2023-as Mexikóvárosi és Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén ült be a Haasba, amelyet utóbbi helyszínen a fiatal pilóták tesztjén is vezetett.

„Egy tizennyolc éves srác volt, és az ember soha nem gondolta volna, hogy rögtön felveszi a ritmust – folytatta Togninalli. – A másik tényező, amely szerintem nagyon kifizetődő, hogy nagyon nyugodt, nagyon koncentrált. Úgy gondolom, hogy nagy jövő áll előtte. Remélem, hogy eléri az életben, amit akar, legyen az bármi is, és biztos vagyok benne, hogy el is tudja érni.”

Az F1 nem gyerekjáték – szétverte a pilótafülke oldalát a Ferrari csodatinijének feje

A Ferrari még nem jelentette be, de sajtóértesülések szerint Sainz visszatér az Ausztrál Nagydíjra, így Bearman beugrása egyelőre egyszeri alkalom volt. Remek szereplésével viszont jelentősen megnőtt az esélye arra, hogy jövőre állandó ülést kapjon, amire leginkább a Haasnál lehet esélye. Az biztos, hogy a közvélemény jelentős része már-már követelni fogja a Ferraritól, hogy találjanak neki helyet a mezőnyben.

Friss