2024. április 27. 14:32

KezdőlapF1Horner háta mögött szervezkedve biztosított magának menekülési lehetőséget Verstappen?

Horner háta mögött szervezkedve biztosított magának menekülési lehetőséget Verstappen?

-

Sajtóértesülések szerint Max Verstappen szerződésébe Helmut Marko közreműködésével utólag beletettek egy záradékot, amely biztosítja neki a távozási lehetőséget, ha a számára kedvezőtlen forgatókönyvet hozna a Red Bull belháborúja. Ez alapján a címvédő Dzsiddában elhangzott kijelentése nagyon is őszintének tűnik.

A Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén egyértelművé vált, hogy Max Verstappen melyik oldalon áll a Red Bullon belüli hatalmi harcban. Bár a holland versenyző édesapjával ellentétben Christian Horner csapatfőnök és más ellen sem szólalt fel, amikor felmerült, hogy Helmut Markót felfüggeszthetik, egyértelműen kiállt a tanácsadó mellett.

A címvédő egyértelművé tette, hogy az osztrák szakember távozása esetén „bajok lesznek”, és világosan utalt arra, hogy ha ez megvalósul, akkor ő is szedheti a sátorfáját. Végül Marko – egyelőre – marad a csapatnál, de Verstappen leszögezte, hogy ez később sem változhat, vagy legalábbis nem azért, mert a Red Bull eltávolítja őt.

Verstappen elhagyhatja a Red Bullt, ha Markót tényleg felfüggesztik

Szerintem nagyon világosan megmondtam, hogy neki mindig maradnia kell – nyilatkozta. – Mindenkinek megvan a maga szerepe, és ez mindig is így volt. Dietrich [Mateschitz alapító] halála után természetesen néhányat felosztottak ezekből a feladatokból. Mindig is jeleztem, hogy Helmutnak maradnia kell a jövőben, amíg él. Ezt mindig is nagyon világosan megmondtam, mint például tavaly Katar után. Remélem, hogy ez nem fog változni.”

Azonban eddig nem volt egyértelmű, hogy Verstappen tényleg elhagyná a Red Bullt, ha Marko távozik, vagy csak így próbált nyomást gyakorolni a csapatra, illetve az anyacégre. Természetesen ezt továbbra sem lehet biztosan megmondani, de van egy jel, amely arra enged következtetni, hogy a 26 éves versenyző nagyon is komolyan beszélt.

A pilóták szerződéseiben rendre vannak különböző záradékok, amelyek biztosítják annak a lehetőségét, hogy ha valamelyik fél elégedetlen, akkor szabadon kiléphessen belőle. Ilyenek például a különböző, teljesítményre vonatkozó kritériumok, amely a versenyzőre és a csapatra is vonatkozhat, de az opciós jogot tartalmazó szerződés is ilyen. Ez utóbbinak köszönhetően távozhat az idei év végén Lewis Hamilton a Mercedestől, hiába írt alá 2025-ig.

Mellett vannak, lehetnek egyéb záradékok is, például a felső vezetés összetételét illetően. Az Autosport értesülései szerint több pilóta megállapodása is tartalmaz ilyet, és Verstappen is köztük van. A brit portál úgy tudja, hogy a címvédő kontraktusában valóban szerepel egy olyan kitétel, hogy amennyiben Marko távozik, úgy ezt ő is megteheti, hiába szól 2028-ig a szerződés.

Horner világos üzenetet küldött Verstappennek – továbbra sem zárható ki, hogy a holland lelép a Red Bulltól

Az igazán érdekes azonban az, hogy ez a záradék az aláírás időpontjában még nem szerepelt a papíron, legalábbis az Autosport saját forrásaira hivatkozva ezt állítja. A két Verstappen és Marko ezt csupán nemrég tette bele, ráadásul úgy, hogy erről a csapat, illetve Horner egyáltalán nem tudott. A veterán tanácsadó ezt megtehette, hiszen a Red Bull Racing egyik igazgatójaként eljárhatott az istálló nevében. A bikás istálló egyébként nem reagált érdemben az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Hogy a feleket milyen szándék vezérelhette, az meglehetősen egyértelműnek tűnik: Marko így próbálta bebiztosítani a pozícióját, míg Verstappen menekülési lehetőséget biztosított magának arra az esetre, ha a csapaton belül neki nem tetsző változások mennek végbe. Persze ezen a ponton felmerül a kérdés, hogy miért akarná elhagyni a Red Bullt, ha övé a leggyorsabb autó, csapattársa pedig egyáltalán nem jelent rá veszélyt. Egy korábbi nyilatkozatából azonban kiderül, hogy neki nem ez az elsődleges szempont.

„Végső soron minden a csapaton belüli kapcsolatokról és a kommunikációról szól – jelentette ki nemrég. – Ha olyan dolgok tűnnek el az istállón belül, amelyek fontosak az ember számára, ha ez megtörténne, áthidalhatatlan lenne a helyzet. Mindig is nagyon nyílt voltam ezzel kapcsolatban, és mindannyian tudnak róla.”

Ha Verstappen szerződésében valóban létezik ez a záradék, az kulcsfontosságú lehet a Red Bull hatalmi harcában, amennyiben a felek nem jutnak egyezségre. Hiszen ez esetben a záradék vagy Horner ellen jelent mindent eldöntő fegyvert, vagy pedig Verstappen távozását eredményezi. Ez esetben pedig már csak az a kérdés, hogy melyik csapat lesz a célállomás.

Verstappen a Red Bullt elhagyva olyan csapathoz mehet, amire eddig senki nem gondolt?

Friss