2024. április 27. 13:34

KezdőlapF1Forma–1-es autóba pattan a csapatfőnök, ráadásul nem is akármelyikbe

Forma–1-es autóba pattan a csapatfőnök, ráadásul nem is akármelyikbe

-

A Williams-istálló csapatfőnöke nem akármilyen autóval veszíti el F1-es szüzességét.

Zak Browntól, a McLaren korábban maga is autóversenyző ügyvezető igazgatójától már megszokhattuk, hogy olykor meghajtja a wokingi istálló valamelyik korábbi legendás versenygépét, ám a csapatfőnökök között szétnézve már nem találunk olyat, aki ilyesmire „vetemedne”. James Vowles, a Williams csapatfőnöke azonban az idei goodwoodi sebességfesztiválon F1-es versenygépbe pattan.

És nem is akármelyikbe, a 44 (addigra már 45) esztendős szakember ugyanis a Williams Racing első világbajnok autóját, a Keke Rosberget vb-címhez segítő FW08-ast vezetheti majd a júliusi autós ünnepen, ráadásul mindezt két versenyzője, Alex Albon és Logan Sargeant, valamint az F1 Academy-pilóta Lia Block társaságában teheti majd, hiszen mind a négyen kipróbálhatják majd az ikonikus kocsit. Vowles mellett egyébként a tavaly januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt ralilegenda lányának is ez lesz a debütálása F1-es gépben.

Az 1982-es, Rosberg vb-címével végződő szezon igencsak hektikusra sikerült, és tragédiákban is bővelkedett, de már a kezdete sem volt egyszerű:

Ottalvós buli F1-es módra, avagy hogyan robbantotta ki Lauda az F1 egyetlen pilótasztrájkját

A mostanihoz hasonlóan szívóhatású Williams-t a Cosworth DFV V8-as szívómotorja hajtja, azaz a fő riválisaival ellentétben ez még nem turbós autó volt, és mindössze egyetlen győzelmet (Dijion) elérve lett világbajnok (a csapat a konstruktőrök között a 4. helyet szerezte meg).

„Már várjuk, hogy ott legyünk az idei goodwoodi sebességfesztiválon, és osztozzunk a motorsport iránti szenvedélyünkben a világ minden tájáról érkező szurkolókkal. A sebességfesztivál annyira kedvelt és különleges esemény, ami megadja a lehetőséget, hogy a Williams Racing gazdag örökségét és a motorsportot is megünnepeljük. Számomra egy álom válik valóra azzal, hogy világbajnok Williams-t vezethetek, és már alig várjuk, hogy pályára lépjünk és szórakoztassuk a Goodwoodban minden évben összegyűlő elképesztő közönséget” – idézi a Goodwood.com Vowles-t, akinek van autóversenyzői tapasztalata, hiszen néhány éve egy GT3-as Audival kóstolt bele az autóversenyzésbe.

A goodwoodi sebességfesztivált július 11 és 14 között rendezik.

Schumachertől és Hamiltontól is tanult valamit – exkluzív interjú a Williams csapatfőnökével

Friss