2024. április 29. 08:19

KezdőlapF1Lekerült az F1-ből a háború miatt kirúgott orosz pilóta az EU szankciós...

Lekerült az F1-ből a háború miatt kirúgott orosz pilóta az EU szankciós listájáról

-

Az Európai Unió Bírósága hatályon kívül helyezte korábbi döntését, miszerint Nyikita Mazepin rajta van a szankciós listán. Az orosz pilóta így már nem csak versenyzés céljából léphet be az EU területére.

Fontos döntés született Nyikita Mazepin szempontjából, hiszen az Európai Unió Bíróságának döntése értelmében lekerült arról a szankciós listáról, amelyen azok a személyek szerepelnek, akik valamilyen módon közeli kapcsolatban vannak Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével. A most 25 éves pilóta már két éve tagja volt ennek a névsornak.

Mint ismert, Mazepin 2021-ben teljes szezont futott a Haasnál, már ha nem vesszük figyelembe a koronavírus-fertőzését, amelynek következtében kénytelen volt kihagyni a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjat. Bár az autó messze a leglassabb volt a mezőnyben, a futamok többségén csapattársát, Mick Schumachert sem tudta megközelíteni, de az amerikai istálló így is megtartotta a 2022-es idényre.

A bíróság döntése alapján eldőlt, visszatérhet-e Mazepin a Forma-1-be

Mazepin így részt vehetett a hivatalosan shakedownnak nevezett barcelonai teszten, ám ennek második napján, február 22-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. A Haas ezért szerződést bontott névadó szponzorával, az Uralkalival, és mivel az orosz versenyző nagyrészt a vegyipari vállalat pénzének köszönhetően volt az istálló tagja, őt is kitették a csapatból.

Néhány nappal később pedig felkerült a már említett szankciós listára. Ennek oka, hogy édesapja, az Uralkalit birtokló Dmitrij Mazepin közeli kapcsolatban volt a háborút kirobbantó Putyinnal. Olyannyira, hogy az invázió megkezdésének napján orosz oligarchák társaságában részt vett egy találkozón az ország hatalmi központjának számító Kremlben.

Mindez azt jelentette, hogy nem léphetett be az EU területére. Később az Egyesült Királyság és Kanada is hasonló döntést hozott, ám az ifjabbik Mazepin tavaly mindhárom határozatot megtámadta. A szigetország esetében nem járt sikerrel, az EU-nál viszont részben igen, és 2023 szeptemberében részben feloldották a tilalmat. Ennek értelmében versenyzés céljából már beléphetett az unió területére, más miatt viszont továbbra sem.

Mazepinnek nincs szerencséje, a bíróság is fityiszt mutatott neki

Szerdán viszont az Európai Unió Bírósága teljes mértékben hatályon kívül helyezte a korábbi döntést, mondván, ahhoz, hogy Putyinhoz lehessen kötni, nem elég, hogy édesapja valóban kapcsolatban áll az orosz elnökkel. „A mai ítélet rendkívül ösztönzően hat rám, és hálás vagyok az Európai [Unió] Bíróságának az ügyem tisztességes tárgyalásáért – fogalmazott Mazepin egy rövid közleményben. – Ez bizonyosan egy döntő mérföldkő.”

Miután a Haas kirúgta, az orosz pilóta belekóstolt a terepraliba, és felmerült, hogy elinduljon a Dakaron. Ez végül nem történt meg, 2023-ban pedig visszatért a pályaversenyzéshez, és semleges zászló alatt rajthoz állt az ázsiai Le Mans-sorozat legutóbbi két kiírásán. A 99 Racing színeiben mindkétszer negyedik lett összetettben, a 2023–24-es szezonban két győzelmet is szerzett.

Majdnem egy év kihagyás után nyert versenyt Nikita Mazepin

Friss