2024. április 27. 13:29

KezdőlapF1Vettel már kipróbálta a Porsche hiperautóját; ő maga kért tesztelési lehetőséget (videó)

Vettel már kipróbálta a Porsche hiperautóját; ő maga kért tesztelési lehetőséget (videó)

-

Sebastian Vettel a Le Mans-i 24 órásra készülő Porsche kötelékében fog tesztelni a jövő héten, ráadásul ő maga jelentkezett be a német gyártónál, hogy szeretné kipróbálni a 963-ast. Lehet, hogy hamarosan már élesben láthatjuk viszont a négyszeres világbajnokot?

Sebastian Vettellel kapcsolatban gyakorlatilag a 2022 végi visszavonulása óta rendszeresen felvetődik, hogy visszatér a versenyzéshez, most pedig a négyszeres Forma–1-es világbajnok minden eddiginél nagyobb lépést tesz ehhez, a Porsche ugyanis bejelentette, hogy a 36 esztendős pilóta ki fogja próbálni a hosszú távú világbajnokságban versenyző hiperautójukat, a 963-ast. Azaz pontosabban az Aston Martin, a Ferrari, a Red Bull, a Toro Rosso és a BMW-Sauber korábbi F1-es pilótája már meg is tette ezt, ugyanis mielőtt jövő héten a spanyolországi Motorland Aragón versenypályán csatlakozna a stuttgartiak Le Mans-i 24 órásra készülő gyári versenyzőihez, a Porsche Penske Mannheimben található bázisán és a Weissach-ban található házi tesztpályán már megkezdte a felkészülést.

Ennek részét átfogó szimulátoros program és valós teszt képezte, hogy Vettel készen álljon a 36 órás spanyolországi gyakorlásra. „Már nagyon várom, hogy kipróbálhassam a Porsche 963-at. Egy korábbi alkalommal már volt szerencsém megtapasztalni az autót Weissachban. Mindig is figyelemmel követtem más kategóriákat, és a hosszú távú versenyzés iránti kíváncsiságomnak köszönhetően adtam egy lehetőséget az egésznek” – idézi a Porsche honlapja a hiperautót korábban soha nem vezető Vettelt.

„Kíváncsi vagyok, hogy mi fog történni Aragónban, ha majd én ülök a volán mögött. Nyilvánvalóan más lesz vezetni ezt az autót a megszokotthoz képest, és szükségem lesz némi időre az átálláshoz, de szerencsére a csapaton belül mindenki nyitott és segítőkész. Ez egy újfajta tapasztalat lesz a számomra. Meglátjuk, hogy mit hoz majd a jövő, jelen pillanatban nincsen konkrét tervem az elkövetkezendő évekre vonatkozóan” – hűtötte le kicsit a visszaérésével kapcsolatos kedélyeket.

„Örülünk, hogy Sebastian Vettelt érdekli a Porsche 963-as. Nem volt kérdés, hogy örömmel támogattuk a kérését egy tesztelési lehetőséget illetően, és biztosítottunk neki széleskörű felkészülést és elég sok időt a hibrid prototípusunkban. Kétség sem férhet hozzá, hogy sokat fogunk tanulni az értékes visszajelzéseiből. A 36 órás versenyszimulációnk a Porsche Penske Motorsporttal és a gyári pilótáinkkal a Motorland Aragónban tökéletes környezetet biztosít ehhez” – nyilatkozta  Thomas Laudenbach, a Porsche Motorsport alelnöke.

Galéria Vettel felkészüléséről:

A német gyártó közleményéből kiderül, hogy Vettel március 14-én találkozott először a Porsche Penske Motorsport csapattagjaival Mannheimben, majd másnap, március 15-én teljesítette az átfogó szimulátoros programot. Itt megismerkedett a mérnökökkel és a 963-as összetett rendszereivel, majd március 21-én vihette először pályára az autót a Weissach-i kutatás-fejlesztési központ pályáján. Hogy mekkora váltás ez a 299 F1-es futamon induló németnek, azt jól mutatja, hogy korábban csak a Bajnokok Tornáján versenyzett zárt kasztnis autóval.

A négyszeres világbajnokot korábban már szóba hozták a Porsche ügyfélcsapataként működő Hertz Team JOTA alakulattal, ám ebből végül nem lett semmi. Lehet, hogy a mostani tesztelésből viszont lesz, és Vettelt akár már idén újra versenyezni láthatjuk? Elvégre a Porsche Penske a júniusi Le Mans-i 24 óráson egy harmadik prototípust is csatába küld, amelybe jelenleg még csak egy pilótát, Mathieu Jaminet-t jelentették be, azaz két hely még kiadó.

Friss