2024. május 01. 04:45

KezdőlapF1Vettel elárulta magát, még egyáltalán nem tett le a visszatérésről

Vettel elárulta magát, még egyáltalán nem tett le a visszatérésről

-

Sebastian Vettelt meglepte Lewis Hamilton Ferrarihoz igazolása, ám ő nem tervez beülni egykori ellenfele helyére. Egy megszólalásából viszont arra lehet következtetni, hogy továbbra sem mondott le arról, hogy visszatérjen a versenyzés világába.

Sebastian Vettel 2022-ben vonult vissza a Forma–1-túl. A négyszeres világbajnok arra hivatkozva hagyta ott a sorozatot és lényegében a versenyzést is, hogy több időt szeretne tölteni a családjával, emellett úgy véli, hogy a sportág túlságosan szennyezi a környezetet. A sajtóban azonban időről időre felmerül, hogy esetleg visszatér.

Legutóbb Lewis Hamilton megüresedett ülésével hozták szóba. A 36 éves expilóta nemrég nagyinterjút adott a svájci Neue Zürcher Zeitungnak, és a beszélgetés végén, jó néhány egyéb más, az F1-hez kapcsolódó vagy kevésbé kapcsolódó téma után ez is szóba került. Vettel azonban nem tervezi elfoglalni a közvetetten az ő helyére igazoló (Vettel helyére a Ferrari Carlos Sainzot szerződtette, akit most Hamilton vált) egykori riválisát.

Hamilton megjósolta Vettel visszatérését, de vajon pont az ő helyére érkezhet a német?

„Meglepett ez a váltás – jelentette ki. – A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff nem hívott fel, de volt egy rövid üzenetváltásunk. Ez azonban egyelőre nem téma számomra, már csak azért sem, mert harminchat évesen a világ összes ideje a rendelkezésemre áll. Úgy gondolom, hogy ebben a versenyzés nélküli egy évben sok mindent megtanultam és megértettem, többek között magamról is. Nagy hatást gyakorolt rám, hogy a másik oldalon voltam, rengeteg kérdés merült fel bennem. Egyelőre nincs futó projekt.”

A Vettel visszatéréséről szóló híreszteléseket felerősítette Ralf Schumacher múltkori nyilatkozata, aki elárulta, hallomásból úgy értesült, hogy honfitársa ismét versenyezni szeretne. Mindez persze önmagában nem jelent semmit, az pedig pláne nem következik belőle, hogy Vettel visszatér a Forma–1-be. Az 53-szoros futamgyőztes ebben a kérdésben továbbra sem döntött.

Vettel tényleg a visszatérést fontolgatja? – itt az újabb jele annak, hogy igen

„Nem – felelte arra a kérdésre, hogy az előző válasza egyértelmű nemet jelent-e a visszatérést illetően. – Már akkor is megmondtam, hogy ilyen szempontból nem lesz egyértelmű nem, mert szerintem minden egy folyamat. És talán eljön majd az a pont, amikor azt mondom: »igen, szeretnék visszatérni«. Amikor ezt mentálisan rendbe teszem, hogy hirtelen újra legyen értelme. Jelenleg viszont jól megvagyok anélkül, hogy a Forma–1-ben versenyeznék. Nincs határozott nem, de határozott igen sem.”

A következő megszólalásával ugyanakkor Vettel egyértelműen jelezte, nem tett le arról, hogy a jövőben ismét versenyezzen. Persze mindez továbbra sem azt jelenti, hogy ezt a Forma–1-ben fogja megtenni, mindenesetre az esélyt meghagyja magának. „Most megyek orvosi vizsgálatra – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni az interjú elkészítése után. – Ez kötelező, ha az ember meg akarja tartani a versenyzői engedélyét.”

Amennyiben Vettel valóban vissza akar térni, akkor talán nem is a Mercedes, hanem a 2026-tól Audi néven versenyző Sauber lehet a leginkább reális célpontja. Az újonnan beszálló gyártónál bizonyára örülnének egy német versenyzőnek, ugyanakkor ez esetben vélhetően mindkét fél érdeke az lenne, hogy ez már 2025-ben megvalósuljon. A csapat így hatékonyabban fel tudna készülni az egy évvel későbbi szabályváltozásokra, míg a négyszeres világbajnoknak annál kevesebbet kellene kihagynia.

Alonso vagy Vettel üljön Hamilton helyére? – az expilóta válaszolt

Friss