2024. május 01. 02:50

KezdőlapF1Alonso vagy Vettel üljön Hamilton helyére? – az expilóta válaszolt

Alonso vagy Vettel üljön Hamilton helyére? – az expilóta válaszolt

-

Fernando Alonso és Sebastian Vettel neve is felmerült Lewis Hamilton lehetséges utódainak listáján, de melyik lenne a jobb választás?

Számos opció közül választhat a Mercedes, hogy kit ültet Lewis Hamilton 2025-re megüresedő ülésébe, ám akad két lehetőség, amelyek a többinél biztosan sokkal több drukker szívét dobogtatnák meg. Természetesen Fernando Alonso és Sebastian Vettel esetleges leigazolásáról van szó. Nyilván előbbire azért jelentősen nagyobb az esély, de a négyszeres világbajnok neve is szóba került.

Olyannyira, hogy David Coulthard és Eddie Jordan is megvitatta ezt az eshetősége a Formula for Success podcast legutóbbi adásában. A skót expilóta pedig kifejtette, hogy miért a spanyol veteránt választaná.

Hamilton, Verstappen, Alonso
Jövőre mindhárman topcsapatban lehetnek? / Fotó: Lewis Hamilton Instagram

„Ha én lennék a Mercedes helyében, Alonsót választanám Vettellel szemben. Benne van a körforgásban, érti a motort és az erőforrást, mert az Aston Martinnál versenyez, és még mindig olyan, mint egy gladiátor, összeszorított fogakkal. Igen, talán Seb csak küszködött kicsit az Aston fejlesztési irányával, amikor ott volt, de nem homályosította el Lance Strollt úgy, ahogyan azt Fernando Alonsótól láttuk. Úgyhogy, ha meg tudnám szerezni Fernandót, megtenném” – mondta Coulthard.

Ám a Williams, a McLaren és a Red Bull korábbi pilótája úgy vélte, Vettel sem lenne rossz választás, de csak akkor, ha Alonso nem elérhető. „Akkor igen, Vettel szerintem is jó lehet, tapasztalt választás. Marketing szempontból egyértelműen jó sztori lenne, feltéve, hogy George [Russell] nem veri nagyon meg. George fantasztikusan gyors, úgyhogy Sebnek nem lenne könnyű dolga.”

Ami Alonsót illeti, az F1-insider.com információi szerint a kétszeres világbajnok „nagy érdeklődéssel figyeli” a pilótapiac eseményeit, és „úgy próbálja pozícionálni magát”, hogy az ő neve is szóba kerüljön egy esetleges 2025-ös top ülést (a Mercedes mellett a Red Bullnál is kiadó lehet az egyik hely) illetően. A szaklap azt is megjegyzi, „lehet, hogy Alonso egyelőre nincs Toto Wolff listáján, de hamarosan ott lehet.”

Hamilton megjósolta Vettel visszatérését, de vajon pont az ő helyére érkezhet a német?

A Mercedes csapatfőnöke egyelőre nem akar konkrétumokról beszélni Hamilton utódjával kapcsolatban, de korábban megjegyezte, hogy talán itt van a lehetősége annak, hogy valami nagyot dobjanak. Ezt akkor mindenki úgy értelmezte, hogy ez a jövőre 18 éves Andrea Kimi Antonelli mély vízbe dobását jelenti, de kétségtelen, hogy egy világbajnok szerződtetése is elég nagy dobás lenne. Wolff mindenesetre egyelőre senkit nem zár ki.

„Nem gondoltam volna, hogy Lewis azt mondja, jövőre a Ferrarinál fog vezetni, ezért nem zárnék ki semmit a Forma–1-ben – idézi őt a Motorsport-Magazin. – A pilóták döntéseket hoznak arról, hogy akarnak-e egy adott csapatban versenyezni vagy nem. Ez a körülményektől függ. És ha egy ponton egy versenyző azt mondja, hogy nem akar többé vezetni, arra nincs sok orvosság. Ezért nem zárnék ki semmit és senkit. Mindig a lehető legjobb pilótapárosra fogunk törekedni, és minden egyes ilyen párbeszédet lefolytatunk. Láthatjuk, hogy milyen gyorsan megváltozhat egy helyzet, ugyanakkor természetesen tiszteletben tartjuk az érvényben levő szerződéseket. A versenyzők mindig a legjobb autóban akarnak majd ülni.”

Persze kérdés, hogy miután Wolff kijelentette, Russell tökéletesen alkalmas a Hamilton távozását követően a vezérszerep átvételére, mennyire lenne jó ötlet mellé ültetni Fernando Alonsót vagy Sebastian Vettelt mondjuk Antonelli helyett.

A Mercedes Verstappenje olyat tett, amivel megmutatta, miért lehet ő az új Hamilton

Friss