2024. április 28. 20:27

KezdőlapF1A Mercedes Verstappenje olyat tett, amivel megmutatta, miért lehet ő az új...

A Mercedes Verstappenje olyat tett, amivel megmutatta, miért lehet ő az új Hamilton

-

Andrea Kimi Antonelli újfent bizonyította, hogy miért tartják a következő Verstappennek. De vajon a Mercedes meghúzza vele, amit egykor Lewis Hamiltonnal a McLaren?

2020-ban és 21-ben zsinórban kétszer nyerte meg a CIK-FIA gokart Európa-bajnokságot; 2022-ben, élete első formaautós idényében állva hagyta a német és az olasz F4 mezőnyét, aztán törött csuklóval nyerte meg az F4-es Motorsport Games-t, tavaly pedig első nekifutásra bajnok lett a European Formula Regional Championship-ben.

Ebből is látszik, hogy a 17 esztendős Andrea Kimi Antonelli már bőven bizonyította, hogy a Mercedes miért tekinti őt a jövő nagy reménységének, és tartja ekkora becsben, de nemrég olyasmit tett, amivel még inkább ráerősített erre a jelzőre. A brackley-iek Max Verstappenjeként is emlegetett olasz fiatal az idén debütál a Forma–2-ben, és már a tavaly év végi abu-dzabi teszten azonnal felvette a FRECA-ban használt autónál jóval erősebb F2-es gép ritmusát, az idei szezon előtt pedig megmutatta, hogy a Forma–1 közvetlen előszobájának mezőnyéből is kiemelkedik.

Úgy tűnik, a Mercedes ki akarta tenni a csapatból Hamiltont, hogy aztán mindenkit sokkoljon

Az F2-es mezőny tagjai ugyanis nemrég esős F3-as teszten vettek részt (mivel az F2-es tesztelés korlátozva van), Antonelli pedig másodpercekkel volt gyorsabb mindenki másnál, miközben az F3-ban sem versenyzett még soha, és nem is fog, hiszen ezt a lépcsőfokot átugrotta.

Persze nem most először csillogtatta meg tehetségét esőben, ám ez a fajta dominancia is mutatja, miért tartják őt újonc mivolta ellenére a bajnokság esélyesének, és miért merült egyáltalán fel a neve azon pilóták között, akik 2025-ben a Ferrarihoz igazoló Lewis Hamilton helyére ülhetnek. Nyilván a logikusabb lépésnek az tűnhet, ha Antonelli a Williams pilótájaként mutatkozna be 2025-ben, ám a jelenlegi körülmények között valóban akkora rizikó lenne a Mercedesbe ültetni őt? Most még talán igen, de ha azt hozza az idén a Forma–2-ben, amit várnak tőle, hamarosan már sokkal kevésbé fog kockázatosnak tűnni egy ilyen lépés.

Elvégre az F2 elődjének számító GP2 megnyerése után Lewis Hamilton is egy topcsapatban debütált az F1-ben – noha több versenyautós tapasztalata volt ekkor, mint amennyi Antonellinek lesz, és F1-es autót is jóval többet tesztelt, mint amennyire az olasznak lehetősége lesz –, és olyannyira nem vallott szégyent, hogy alighanem csak a kémbotrány miatt nem nyerte meg a világbajnoki címet.

A Mercedes főhadiszállásán néhány nappal ezelőtt 

De nem kell ennyire visszamennünk az időben, hiszen ott van az Antonellivel sokszor párhuzamba állított Max Verstappen esete. A holland annyi idősen, amennyi most Antonelli, mindössze egyetlen, versenyautóban eltöltött idény után, a Forma–2 kihagyásával érkezett meg az F1-be, és bár ingadozó teljesítményével a közelében sem volt még annak a Max Verstappennek, akit manapság láthatunk, így is remekül helytállt, majd második évében az első adandó alkalommal minden idők legfiatalabb futamgyőztese lett.

Bőven szólhatnak tehát érvek amellett, hogy amennyiben az idén tényleg leigázza az F2-es ellenfeleket, a Mercedes bizalmat szavazzon Antonellinek, és bevállalja, hogy „az új Kimi” az ő autójukban tanuljon bele a Forma–1-be és kövesse el azokat a hibákat, amelyeket előbb-utóbb minden újonc elkövet.

Az egyik ilyen érv, hogy George Russell személyében lesz egy tapasztalt toppilótájuk, aki minden téren képes utat mutatni a csapatnak, így nem kockáztatnák azt, hogy zsákutcába tévednek. További érv lehet az is, hogy amennyiben a Red Bull az idén is verhetetlen lesz (ebben az esetben valószínűleg 2025-ben is), nem a világbajnoki címet teszik kockára egy ilyen húzással, hanem sokkal kisebb tét mellett tudnák felkészíteni Antonellit arra, hogy az új szabályok 2026-os érkezéséig felvegye a ritmust. Így mire ismét eséllyel harcolhatnának az év végi elsőségért, a fiatal olasz már tökéletesen beágyazódna a csapatba, a Mercedes pedig nem költene és fektetne energiát feleslegesen olyasvalakibe, aki tulajdonképpen csak melegen tartja Antonellinek a helyet.

Hogy az olasz mély vízbe dobása nincs teljesen kizárva, azt Toto Wolff Hamilton-bejelentés másnapján tett kijelentése is mutatja, az osztrák üzletember szerint ugyanis akár arra is lehetőségük lehet, hogy „bátor” döntést hozzanak. Most már csak ki kell várnunk, hogy fognak-e.

Már most tinilányok ugrálják körbe az „új Kimit”, aki csak örül, ha Räikkönen rajongói is szurkolnak neki

Friss