2024. április 28. 07:31

KezdőlapF1Hamilton megjósolta Vettel visszatérését, de vajon pont az ő helyére érkezhet a...

Hamilton megjósolta Vettel visszatérését, de vajon pont az ő helyére érkezhet a német?

-

Lewis Hamilton már Sebastian Vettel visszavonulásakor fogadni mert volna rá, hogy látjuk még a Forma–1-ben versenyezni a négyszeres világbajnokot. Vajon most pont őt fogja váltani a Mercedesnél?

Amíg nem lesz megerősítve, hogy ki foglalhatja el Lewis Hamilton helyét 2025-ben a Mercedesnél, egészen vad pletykák is szárnyra kaphatnak a hétszeres világbajnok utódját illetően. Hogy kik az esélyesek, arról ITT, és hogy miért húzhat egy merészet Toto Wolff és ültetheti be addigra 18 éves szupertehetségét George Russell mellé, arról pedig ITT írtunk. Viszont egy nevet nem említettünk, pedig lehet, hogy kellett volna. Méghozzá Sebastian Vettelét, aki ugyan a 2022-es Abu-dzabi Nagydíj után visszavonult, a 2025-ös szezon kezdetekor még mindig csak 37 éves lesz (miközben Hamilton 40, Alonso pedig – amennyiben marad – 43), a kora tehát semmiképpen nem lehet akadálya annak, hogy ismét az F1-ben versenyezzen.

Vettel megidézte Sennát Goodwoodban, de csak miután gumit égetett Mansell Williamsében (videó)

Emellett Vettel visszavonulását körüllengte valamiféle furcsa légkör, amitől az embernek óhatatlanul az az érzése támadt, hogy a négyszeres világbajnokot leginkább rajta kívül álló körülmények, és nem saját belső motivációjának elvesztése késztette arra, hogy szögre akassza a sisakját. Vettel nem úgy távozott a sportágból, ahogyan mondjuk Jackie Stewart vagy Damon Hill. A háromszoros és az egyszeres világbajnok, illetve több más pilóta esetében is egyszerűen elfogyott az üzemanyag, és megváltásként élték meg, hogy többet nem kell versenyautóba ülniük.

Vettel ezzel szemben továbbra is imádja ezt a sportágat – amit az is nyilvánvalóvá tett, ahogyan tavaly Szuzukában beszélt, miközben csillogó szemmel nézte a tőle néhány méterre elszáguldó egykori versenyzőtársakat –, és többször is elmondta, nem jelentheti ki 100%-ban, hogy soha többet nem fog versenyezni, mert nem tudhatja előre, hogy miként fogja érezni magát egy vagy két év múlva.

Hamilton sem hitte el, hogy végleges a visszavonulás

Michael Jordantől kezdve Tom Brady-n át Michael Phelps-ig a sportvilág számos nagy visszatérést látott már, de persze nem kell ilyen messzire menni, hiszen elég csak Niki Lauda vagy Michael Schumacher nevét említeni, mint az F1 eddigi két, visszavonulásból visszatérő világbajnokáét. Noha utóbbi visszatérésében az eredmények terén sok köszönet nem volt, de így is segített a 2014 és 2021 között látott nyerőgépezetté formálni a Mercedest, hogy aztán közel 44 éves koráig versenyezzen, míg Niki Lauda harmadszor is világbajnok tudott lenni, immár a McLarennel.

Nincsenek szavak – soha senkit nem búcsúztattak úgy az F1-ben, mint Vettelt

Miként a fentebb említett sportolók közül többek esetében is (Laudánál pont nem), Schumachernél is érezhető volt, hogy 2006-os első visszavonulása után nem engedte el a Forma–1-et, és ha Luca di Montezemolo nem tereli a távozás felé, talán még maradt volna néhány évet. De mivel Kimi Räikkönen leigazolásával nehéz helyzetbe hozták, ment, viszont 2007-ben és 2008-ban is több alkalommal beugrott tesztelni a maranellóiak aktuális F1-es gépét, majd 2009-ben az első hívószóra kész volt helyettesíteni a sérült Felipe Massát, csak a nyaksérülése megakadályozta ebben. 2010-ben viszont már semmi nem gátolta, hogy korábbi harcostársa, Ross Brawn felkérésére csatlakozzon a Mercedeshez, és az őt egykor az F1-be segítő márkával térjen vissza.

Noha Vettelnek semmilyen korábbi kapcsolata nincs a Mercedesszel, sőt, őt egyenesen a stuttgartiak egyik nagy riválisa, a BMW juttatta be a száguldó cirkuszba, most itt lenne a lehetőség arra, hogy miként azt korábbi főnöke és barátja, a Red Bull-tanácsadó Helmut Marko megjövendölte, versenyképes autóban térjen vissza az F1-be. De nemcsak a 80 esztendős osztrák gondolja úgy, hogy a négyszeres világbajnok versenyzői pályafutása még nem ért véget, így vélekedett ugyanis Lewis Hamilton is.

„Amikor Vettel visszatér, újra topcsapatban akar majd vezetni és győzelmekért harcolni”

„Nem hiszem, hogy ez egy búcsúshow, hanem inkább egy »viszontlátásra«, mert vissza fog térni. Rá fogom tenni a pénzemet, hogy vissza fog térni, és most csak szabadságot vesz ki. Egy, maximum két évet, és aztán visszajön” – nyilatkozta Hamilton a Sky Sports-nak Vettel eddigi utolsó F1-es futamán.

A hétszeres világbajnok az FIA sajtótájékoztatóján is hasonló fejtegetésbe ment bele. „Azon gondolkoztam, hogy a legtöbb pilóta visszatér. Ő is visszatért (Alonsóra néz), és valószínűleg te is vissza fogsz. Más versenyzőket is látunk visszatérni. Ezért úgy ülök itt, hogy elfogadom, hogy igen, ez az utolsó versenyed…de…vissza fog térni. A Forma-1 újra be tud szippantani. Olyan sok másik versenyző esetében láttuk ezt, nem?” – tette fel a kérdést, mire Vettel közölte: „Talán megegyezhetünk. Majd a sajtótájékoztató után beszélünk, hogy te mikor akarsz elmenni, és talán én majd akkor akarok visszatérni!” Erre Hamilton csak annyit mondott: „És csak cserélünk. Váltjuk egymást.”

Mindennél többet mondott azonban Vettel édesapjának 2022-es Abu-dzabi Nagydíj rajtrácsán a Servus TV-nek adott nyilatkozata. Amikor Andrea Schlager megkérdezte tőle, hogy miként érzi magát fia utolsó Forma-1-es futama előtt, Norbert Vettel úgy reagált, hogy „egyelőre [az utolsó]”.

Persze Vettel neve nem emiatt vagy a sajtótájékoztatón folytatott vicces párbeszéd miatt merült fel Hamilton lehetséges utódjaként, de mégis felmerült, noha Toto Wolff igyekezett elhessegetni ezeket a pletykákat. Amikor a Hamilton Ferrarihoz igazolásának bejelentése utáni napon tartott sajtóbeszélgetésen rákérdeztek a Mercedes csapatfőnökénél Vettelre, Wolff megerősítette, hogy már ezelőtt is rendszeresen beszéltek, mert jóban vannak, de Vettel visszatérése nem került szóba köztük. Helyette az osztrák üzletember kiemelte, hogy George Russell több mint képes lesz átvenni a vezér szerepét, ő pedig nem is kívánhatna mást ebbe a pozícióba Hamilton távozása után.

Sebastian Vettel, Aston Martin, Lewis Hamilton, Mercedes, Magyar Nagydíj
Vajon szó szerint váltani fogja Vettel Hamiltont? / Fotó: Aston Martin

A német Sport1 azonban saját forrásaira hivatkozva továbbra is azt állítja, hogy Vettel igenis el tudja képzelni a visszatérést, és a Mercedes is opció lehet a számára. Ebben az esetben ráadásul hasonló karrierutat futna be, mint példaképe és barátja, Michael Schumacher, jóllehet, ő teljesen más csapatba érkezne, mint egykor a hétszeres világbajnok.

Az Audi lesz a befutó?

Amennyiben pedig mindez nem valósul meg, a négyszeres világbajnok visszatérését abban az esetben sem szabad teljesen elvetni, hiszen már korábban is pedzegették a 2026-ban beszálló Audi kapcsán, hogy esetleg velük jön majd vissza még néhány évre, segíteni megalapozni a négykarikások jövőbeli sikereit. Bizonyos szempontból ez a lépés sokkal inkább párhuzamba állítható lenne azzal, amit Michael Schumacher csinált 2010-től a Mercedesszel.

Hogy az Audinak kellene-e Vettel, azt persze nem tudhatjuk, de több szempontból is sokat profitálhatnának vele. Egyrészt marketing szempontból remek húzás lenne egy négyszeres világbajnok szerződtetése (aki történetesen még német is), másrészt Vettel topcsapatoknál gyűjtött tapasztalata és munkamorálja rendkívül jól kamatozhatna az F1-ben teljesen újonc gyártónál, amely a hírek szerint már 2024 végén elengedi Valtteri Bottast és Csou Kuan-jüt.

Lehet, hogy még nincs vége az átigazolási bombahíreknek a 2024-es évre?

Vettel a Red Bull helyett az Audival is visszatérhet az F1-be, és akár Binottóval is újra összeállhat

Friss