2024. április 28. 13:12

KezdőlapF1Világbajnok vagy volt Red Bull-pilóta is pótolhatja Hamiltont, de csak átmenetileg

Világbajnok vagy volt Red Bull-pilóta is pótolhatja Hamiltont, de csak átmenetileg

-

Lewis Hamilton 2024 végén elhagyja a Mercedest, hogy a Ferrarinál folytassa (és vélhetően fejezze be) pályafutását. Hogy ki ülhet majd a hétszeres világbajnok helyére hosszú távon, arra van egy igen erős jelölt, de az ő érkezéséig valakinek melegen kell tartania az ülését.

Külföldi sajtóértesülések szerint még Toto Wolff, a Mercedes ügyvezető igazgatója és csapatfőnöke sem látta előre, hogy Lewis Hamilton a Ferrarihoz fog szerződni, és a hétszeres világbajnok csak a bejelentés előtti napon közölte vele a szándékait. Hogy ez valóban így történt-e, azt előbb-utóbb az érintettektől vélhetően megtudjuk, az viszont enélkül az információ nélkül is kijelenthető, hogy az osztrák üzletembert és csapatát jelentős veszteség éri.

Egyrészt Lewis Hamilton továbbra is rendkívül magas szintet képvisel, így értelemszerűen bármelyik csapatnak csapás lenne a távozása, mint ahogyan nyereség az érkezése. Ám ez csak az egyik ok, amiért Wolff-nak főhet a feje, mivel a hétszeres világbajnok csapatváltása egyéb tényezőket is befolyásolhat.

Hamilton most megtette, amitől Ayrton Sennát megfosztotta az élet

Hogy Hamiltonnak mekkora a marketingértéke, azt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy már a bejelentés közelségének hírére megugrott a Ferrari részvényeinek értéke a New York-i tőzsdén, és végül új rekorddal zárt. A Mercedes tehát nemcsak egy kiemelkedően jó pilótát, hanem minden idők legjobb marketingértékkel bíró F1-es versenyzőjét is elveszíti. A másik nagy kérdés pedig az, hogy Hamilton átigazolásával elveszít-e mást, illetve másokat is.

A toppilóták előnye ugyanis a képességeik mellett az, hogy jelenlétükkel képesek a csapatukhoz csábítani olyan szakembereket, akik máskülönben nem feltétlenül csatlakoznának az adott istállóhoz. A Ferrari ebből a szempontból szintén profitálhat egy hétszeres világbajnok érkezéséből, míg a Mercedes nehezebb helyzetbe kerülhet.

Toto Wolff első és legfontosabb feladata azonban most nem az, hogy ezeken aggódjon, hanem az, hogy gondoskodjon Hamilton utódlásáról.

Lewis Hamilton, Toto Wolff, Mercedes, Török Nagydíj, 2020

Wolff és Hamilton útjai 2024 végén elválnak / Fotó: LAT Images

Átmeneti megoldás kell?

Azzal, hogy Lando Norris és Charles Leclerc is hosszú távú szerződést írt alá nemrég a saját csapatával, két potenciális Hamilton-utód már kiesett az egyenletből, így mondhatjuk, hogy amennyiben Hamilton korábban találja ki, hogy a Ferrarihoz akar menni, a Mercedesnek nagyobb lett volna a mozgástere és megpróbálhatta volna megszerezni Leclerc-t vagy Norrist. Ugyanakkor nem is biztos, hogy Wolff magához akart volna láncolni több évre egy fiatal toppilótát, mert az csak újabb problémákat szülhetett volna akkor, amikor Andrea Kimi Antonelli, a Mercedes jövőbeli nagy reménysége bejelentkezik a 8-szoros konstruktőri világbajnok egyik ülésére.

A csillagos márka juniorprogramjában szereplő 17 éves olasz tehetség a FRECA bajnoki címe után az idén debütál a Forma–2-ben, és újonc mivolta ellenére a legtöbben a bajnoki cím nagy esélyesének tartják. Ám még ha rögtön bajnok is lesz, és a Mercedes úgy dönt, hogy nem kell neki még egy év az F1 közvetlen előszobájában, akkor is igen rizikós lenne őt 2025-ben rögtön egy Mercedesbe ültetni.

Persze pont Hamilton esetében láttuk, hogy ha valaki akkora tehetség, mint amekkorának Wolffék Antonellit tartják, ezzel a feladattal is megbirkózhat, de a fiatal olasz pályafutásának eddigi íve pont azt mutatja, hogy a Mercedes semmit nem akar elsietni, és a biztonságra törekedve időt hagy Antonellinek a fejlődésre. Ennek mondjuk némiképp ellentmond, hogy a FRECA-ból rögtön az F2-be küldték, így kizárni persze semmit sem lehet.

Már most tinilányok ugrálják körbe az „új Kimit”, aki csak örül, ha Räikkönen rajongói is szurkolnak neki

Jelen esetben azonban sokkal valószínűbb, hogy Antonelli legkorábban 2025-ös F1-es debütálása nem a Mercedesben fog megtörténni (felkészül a Williams?), és Toto Wolffnak szüksége lesz valakire, aki egy vagy két évre beül Hamilton üresen maradt helyére, hogy aztán majd az ülését átadva létrejöhessen a Mercedes hosszú távú jövőjét jelentő Russell–Antonelli páros.

Erre tökéletes megoldást kínálhatna a Williamsnél az ázsióját jelentősen megnövelő, tavaly a grove-i istállót igazi vezéregyéniséggé formálódva egymaga konstruktőri 7. helyhez segítő Alex Albon szerződtetése. A 27 esztendős thai-brit pilóta feledtette a Red Bull-lal átélt 2020-as kudarcokat, és 27 éves korára a sebesség és érettség kiváló kombinációjával rendelkezik, ráadásul régóta George Russell egyik legjobb barátja. Utóbbi persze bármikor változhat (lásd Hamilton és Rosberg), de abból a szempontból jó kiindulási alap, hogy Wolffnak nem kell mindjárt a csapaton belüli acsarkodástól tartania.

Persze kérdés, hogy Albon felcserélné-e a Williams élmezőnybe juttatását 1-2 mercedeses szezonzért, de mivel 2025 márciusában lesz 29 éves, pont a legideálisabb korban érkezhetne ahhoz, hogy – amennyiben jó autót raknak alá, persze – megpróbáljon felérni a csúcsra. Arról nem beszélve, hogy a Williamsből középtávon valószínűleg nem lesz újra élcsapat, mert ahhoz túl nagy az infrastrukturális lemaradása.

Alex Albon, Williams, Olasz Nagydíj
Albonnak itt lehet az esély, hogy újra élcsapatnál bizonyítson / Fotó: Bertusz Dávid/TRP Media

Albon mellett is van persze opciója a Mercedesnek, hiszen kézenfekvő lenne egy az egybe kicserélni Hamiltont és Sainzot, utóbbit átültetve a hétszeres világbajnok helyére. A tavaly az egyetlen nem red bullos győzelmet szállító spanyol nem Leclerc, Norris, Hamilton, Verstappen kategória, de rendkívül okos pilóta, úgyhogy a mérnökök bizonyára örülnének az érkezésének.

Persze Sainznak más lehetőségei is lehetnek, hiszen régóta pedzegetik már, hogy a 2026-ban érkező Audihoz mehet, és mivel a Sauber valószínűleg Csou és Bottas szolgálataira sem tart majd igényt a 2024-es szezon után, már 2025-től csatlakozhatna a hinwiliekhez, hogy újra együtt dolgozzon az őt a közös mclarenes időszak óta nagyra tartó Andreas Seidl-lel. Emellett állítólag az Aston Martinnál is felmerült a neve arra az esetre, ha a 2024 végéig szerződéssel rendelkező Fernando Alonso visszavonul vagy eligazol, de a Red Bull is lecsaphat rá, mint Sergio Pérez utódjára.

Albon és Sainz mellett mindenképpen meg kell említeni az idén már 43. életévét töltő, de továbbra is csúcsformában versenyző Fernando Alonsót is. A kétszeres világbajnok spanyollal már egyik csapat sem tervezhet hosszú távra, ám ha a Mercedes világbajnokkal akarja pótolni a világbajnokot, pusztán a teljesítményt nézve Alonso kitűnő választás lenne. Nyilván jelenleg a Mercedes sem tud győztes autóval szolgálni, így Alonso mérlegelését is befolyásolhatják az idei erőviszonyok, de ha azt látja, hogy a brackley-iek nagyot léptek előre, míg az Aston Martin továbbra is maximum azon a szinten lesz, ahol tavaly, bizonyára mozgásba lendül majd a menedzsmentje. Emellett nála is fel lehet hozni pozitívumként, hogy jó barátságban van George Russell-lel (közös szilveszterezések), ami a pályán persze megszűnik, de talán kisebb eséllyel menne össze a tej a közös munka során.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by George Russell (@georgerussell63)

Alonso és Russell jó páros lenne 

Emellett a három név mellett nyilván még akadnak bőven opciók, például ott van a korábbi Mercedes-junior Esteban Ocon, akinek az idén lejár a szerződése az Alpine-nal, és mivel 2019-ben egy évig volt a Mercedes tartalékja, jól ismeri a csapatot. Nagyon outsiderként megemlíthetjük Mick Schumachert is, aki akár első számú esélyes is lehetne, lévén ő a Mercedes jelenlegi tartalékja, ám bármennyire is magasztalta őt Toto Wolff az utóbbi bő egy évben, meglepő lenne, ha megkapná Hamilton ülését.

Friss