back to top
2024. július 21. 13:14

KezdőlapF1Vétlen versenyzőjét büntetheti az F1-es csapat, amiért a másik rommá törte az...

Vétlen versenyzőjét büntetheti az F1-es csapat, amiért a másik rommá törte az autót

-

Elképzelhető, hogy a Williams egyetlen autóval lesz kénytelen rajthoz állni az Ausztrál Nagydíjon, ennek pedig a csapat vétlen versenyzője ihatja meg a levét.

Komoly balesettel indult az Ausztrál Nagydíj versenyhétvégéje, hiszen Alex Albon csúnyán összetörte a Williams-t az első szabadedzésen. Ezzel pedig a thai-brit pilóta nagyon nehéz helyzetbe hozta magát, ugyanis megrongálta az FW46-os vázát, tartalék váz pedig a szezon ilyen korai szakaszában még nem áll a csapat rendelkezésére. Így amennyiben az istálló nem tudja szombatra megjavítani a teljes második edzést kihagyó versenyző autóját, a hétvége további részében csak egy autóval folytatja.

Albon bukása:

„Elég nagy baleset volt, a motor megsérült, a váltó kettétört, és a kasztni is rongálódott. Ez a legrosszabb, ami történhet. Nincs itt harmadik kasztnink, úgyhogy most minden azon múlik, hogy meg tudjuk-e javítani ezt. Van javítókészletünk, de alapjaiban véve még nem vagyok biztos benne, hogy javítható, mert elég komoly baleset volt” – nyilatkozta James Vowles, a Williams csapatfőnöke az Autosportnak az első szabadedzés után.

Noha az F1 TV-n szakkommentárorként dolgozó, 2016-ban és 2017-ben a Renault-val az F1-ben versenyző Jolyon Palmer a második szabadedzés során úgy vélte, a Williams nem tenne ilyet, Vowles elismerte, hogy amennyiben nem lesz javítható a váz, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy Albont nem láthatjuk a folytatásban, a csapat ugyanis kész meghozni azt a brutális döntést, hogy a semmiről sem tehető Logan Sargeantet partvonalon kívülre ülteti, hogy a tapasztaltabb és pontot alighanem nagyobb eséllyel szerző Albon versenyezhessen.

„Egyetlen itt megszerzett pont a különbséget jelentheti a konstruktőri 6. és 10. hely között a bajnokságban, ennyire egyszerű – mutatott rá Vowles arra, hogy adott esetben miért dönthetnek így. – Attól függ. Meg akarom várni, hogyan alakul a második edzés, és miként teljesít a kocsi. Illetve látni akarom azt is, hogy milyen opcióink lesznek a kasztnit illetően.”

Logan Sargeant, Williams, Japán Nagydíj
Sargeant önhibáján kívül hagyhatja ki az Ausztrál Nagydíjat / Fotó: Williams Racing

Amennyiben Albon átveszi Sargeant helyét, attól még az új motort és váltót az ő rendelkezésre álló egységei közül szerelik be, így legalább ez nem sújtaná az amerikait, akinek nyilván elég nagy csapás lenne önmagában az is, hogy nem vehet részt a hétvége folytatásában.

„Nagyon nyíltan beszéltünk arról, hogy minden téren az abszolút határig mentünk el a tél folyamán, hogy eljussunk oda, ahol vagyunk, és áldozatokat kellett hozni – utalt Vowles arra, hogy a Williams a holtszezonban alapjaiban változtatta meg azt, ahogyan hozzááll az autóépítés folyamataihoz, ennek hátulütőjeként pedig hatalmasat kellett hajráznia, hogy készen álljon a szezonkezdetre – Az egyik ilyen áldozat, egy bevállalt kockázat, pedig az, hogy remélhetőleg nagyjából a harmadik versenyre hozunk először tartalék vázat. Ez most kitolta ezt. Ilyenkor az ember bízik abban, hogy a szezon elején nem lesz komoly balesete, ami jelen körülmények között nem fizetődött ki.”

Friss