2024. április 27. 07:26

KezdőlapF1Verstappen menedzsere „fegyvert fog" a Red Bullra, aminek Alonso lehet a nagy...

Verstappen menedzsere „fegyvert fog” a Red Bullra, aminek Alonso lehet a nagy nyertese

-

Úgy tűnik, hogy Christian Horner nemhogy távozni nem fog a Red Bulltól, de tovább nőhet a hatalmas, ami a Mercedeshez vagy az Aston Martinhoz üldözheti Max Verstappent.

Az Auto Motor und Sport hosszabb cikket közölt arról, hogy a Red Bullnál Christian Horner pozíciója egyre erősebbnek tűnik, és nemhogy távozni nem fog a csapatfőnök, hanem még nagyobb hatalmat kaphat. Arról Joe Saward veterán F1-es újságíró értesülései alapján korábban mi is írtunk, hogy Chalerm Yoovidhya, a Red Bull GmbH thai többségi tulajdonosa kiáll Horner mellett, ám ezután olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy a zaklatási botrány elbizonytalaníthatta az üzletembert, és már ő is kész elengedni a csapatfőnököt.

Az AMuS információi szerint azonban olyannyira nem ez a helyzet, hogy a Szaúd-arábiai Nagydíj utáni, osztrák és thai tulajdonos közötti dubaji találkozón Horner helyzete nem meggyengült, , hanem egyenesen megerősítették azt, a szaklap szerint pedig Oliver Mintzlaff és Franz Watzlawick, a Red Bull osztrák felét irányító igazgatótanács két tagja is már inkább saját pozíciója megszilárdítására koncentrál. A melbourne-i paddockban pedig olyan pletykák röppentek fel, hogy a Red Bull Holdingot teljes egészében áthelyezhetik Dubajba, a thai többségi tulajdonos ugyanis továbbra is támogatja Hornert abban, hogy a motorsport-birodalom és az energiaital-gyártó üzletág fölött is irányítást szerezzen, amit ugyanakkor még megfúrhat az, ha a bíróság a csapatfőnök ellen ítél a zaklatási ügyben.

Mindez az AMuS szerint ugyanakkor még bőven a jövő zenéje, a folyamat elindításáig pedig Hornernek lesz ideje meghozni a szükséges intézkedéseket. Mostanáig ugyanis az ügyvezetőként is tevékenykedő csapatfőnök nem tudott annyira önállóan működni, amennyire akart, hiszen bizonyos mértékűnél nagyobb befektetések esetén az osztrák fél, azaz Helmut Marko hozzájárulására is szükség van, Dietrich Mateschitz halála előtt pedig Hornernek a személyi kérdésekben is erősen korlátozott volt a hatásköre.

Max Verstappen, Christian Horner, Red Bull
Christian Horner (jobbra) és Max Verstappen / Fotó: Mark Thompson/Getty Images for Red Bull Racing/Red Bull Content Pool

Mi lehet Verstappen sorsa?

Amennyiben Horner karrierje valóban a fentebb taglalt irányba tart, természetesen nem fogja elhagyni a Red Bullt, ami felveti a kérdést, hogy Max Verstappen marad-e. A német lap információi szerint Raymond Vermeulen, a holland pilóta menedzsere az Ausztrál Nagydíj után találkozott a thai többségi tulajdonossal Dubajban, noha azt nem tudni, hogy miről egyeztettek. De az AMuS szerint vélhetően nem arról, hogy Hornernek mennie kellene, hiszen alighanem mostanra Verstappenéknek is világos, hogy Yoovidhya nem fogja beadni a derekát. Így aztán az is valós forgatókönyv, hogy a menedzser a thai tulajdonos tudtára adta, hogy amennyiben a csapatfőnök marad, sőt, megnő a hatalmas, Max Verstappen másik csapat után fog nézni.

Persze erre Verstappen elmúlt versenyhétvégéken adott nyilatkozataiból csak akkor következtethetünk, ha a sorok között is olvasunk. A címvédő először Szaúd-Arábiában nyilvánult meg bármelyik oldal mellett, amikor Helmut Marko esetleges távozása kapcsán egyértelművé tette, hogy kihez lojális, és kijelentette:„Nem folytathatom a Red Bullnál Helmut nélkül. Ha ez megtörténik, akkor az megoldhatatlan helyzetet teremt.” Verstappen ezután Ausztráliában látszólag megerősítette, hogy ki akarja tölteni 2028 végéig tartó szerződését, ám valójában nem mondott ilyet, Horner mellett pedig még véletlenül sem állt ki.

Wolff: a Verstappen–Mercedes házasságnak meg kell történnie

A háromszoros világbajnok tehát nagyon megválogatja a szavait, és pontosan tisztában van vele, hogy a legjobb, ha próbálja a versenyzésre terelni a témát, az AMuS szerint azonban a háttérben a menedzsere „a Red Bull mellkasának szegezi a fegyvert”, és védence Mercedeshez vagy Aston Martinhoz szerződését lebegteti. Horner eközben a hírek szerint amolyan „megmutatom ki az úr a háznál” hozzáállással ragaszkodni fog hozzá, hogy Verstappen kitöltse a szerződését, viszont abban az esetben, ha a holland aktiválja az abban szereplő, feltételezhetően a menedzsment összetételét érintő változások esetére belefoglalt záradékot, a csapatfőnök nem sokat tehet.

A pilótapiac szereplői így most kivárnak, hiszen a további átrendeződés csak akkor indulhat be, ha a holland eldönti, hogy mihez kezd. A Mercedes és az Aston tárt karokkal várná Verstappent, az AMuS szerint pedig utóbbi Adrian Newey-t is csábítja, míg a brackley-iek nem. Így a sztártervező kegyeiért a silverstone-i gárda és a Ferrari versenghet.

Hogy emellett még mivel próbálhatja meggyőzni az Aston a háromszoros világbajnokot, arról alábbi cikkünkben írtunk.

Verstappen a Red Bullt elhagyva olyan csapathoz mehet, amire eddig senki nem gondolt?

Az Auto Motor und Sport úgy véli, hogy amennyiben Verstappen a távozás mellett dönt, azt az idei szezon végén kell meglépnie, hiszen ha marad még egy évet, és megvárja a jelenlegi szabályciklus végét, azzal lényegében bizalmat szavaz Hornernek. A fejleményekre pedig reagált Flavio Briatore, Fernando Alonso menedzsere is, aki kezdetben a Mercedeshez próbálta meg eladni a 42 esztendős veteránt, ám most már úgy látja, Alonsónak jobb esélyei lehetnek a Red Bullnál.

Hornert pedig állítólag érdekli is a spanyol, akit gond nélkül szerződtethet, hiszen Sergio Pérez kontraktusa az idei szezon végén lejár. Amennyiben tehát Alonso jön és Verstappen marad, összeállna az Alonso-Verstappen páros, viszont, ha a holland távozik, akkor is marad egy világbajnoka a Red Bullnak.

Persze más nevek is a kalapban vannak, így például Carlos Sainz is bízhat egy esetleges Red Bull-ülésben, ám az AMuS szerint az Audi elkezdett nyomást helyezni rá, így a végtelenségig nem várhat ki. A Ferrari versenyzője eközben a Mercedest és az Aston Martint is lehetséges célpontoknak tartja, így az ő esetében is fontos, hogy Verstappen miként dönt.

Friss