2024. április 27. 09:21

KezdőlapF1Wolff: a Verstappen–Mercedes házasságnak meg kell történnie

Wolff: a Verstappen–Mercedes házasságnak meg kell történnie

-

Toto Wolff kijelentette, Max Verstappennek előbb-utóbb a Mercedeshez kell igazolnia, illetve elmondta, hogy amennyiben bárkit választhatna Lewis Hamilton utódjául, a hollandot igazolná le.

Hosszabb interjút adott a Fox Sports Australiának az Ausztrál Nagydíj időmérő edzése után Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke, aki többek között beszélt arról is, hogyan tudta meg, hogy Lewis Hamilton a Ferrarihoz megy; csalódott-e a döntés miatt; és ki lehet a hétszeres világbajnok utódja.

„Nem sok – felelte Wolff arra a kérdésre, hogy mennyi idő telt el a hivatalos bejelentés és aközött, hogy megtudta, Hamilton 2025-től a Ferrari pilótája lesz. – Szerintem nehéz volt elmondania nekem, mert elment a karácsonyi szünetre úgy, hogy »Örökké Mercedes«. Normál esetben ebben az időszakban nem beszélünk sokat, mert elmegy, de máskülönben minden nap szoktunk. Aztán visszajött és azt mondta: »Kávézhatunk egyet?« Aztán átjött, ami teljesen normális dolog a szezon előtt, és azt mondta: »A Ferrarihoz megyek.«”

Hamilton megint jó lóra tett? – Newey-t és egy rakás Red Bull-mérnököt csábít a Ferrari

Wolff megerősítette azt, amit korábban is mondott, nevezetesen, hogy nem csalódott Hamilton döntése miatt, és különben is, a sportolóknak sokkal rövidebb idejük van mindent kihozni a karrierjükből. „Látom a pozitívumokat, mert az együtt töltött éveink nagyszerűek voltak, és igazán szoros kapocs van közöttünk” – mondta a csapatfőnök, majd viccelődve megosztotta, mit ígért Hamiltonnak: „Nem tudom elképzelni vörösben, szerintem nem illik hozzá. Megmondtam neki, hogy igazán el kell képzelnie a hátsó szárnyunkat, mert abból a szögből fogja látni azt [a jövőben].”

Az osztrák üzletember természetesen nem kerülhette el a Hamilton utódlásával kapcsolatos kérdéseket sem, illetve arról is beszélt, hogy mikorra születhet döntést. „Ez nem fog megtörténni a következő néhány hétben vagy hónapban, szeretném továbbra is megfigyelni a piacot” – mondta, de azt elismerte, hogy valószínűleg még a nyár előtt döntenek. Amikor pedig az került szóba, hogy ki lehet az utód, Wolff említette Fernando Alonsót és Carlos Sainzot is, valamint a Mercedes nagyon sokra tartott juniorja, Andrea Kimi Antonelli neve is szóba került.

A leginkább figyelemre méltó név azonban Max Verstappené volt. Miután Wolff beszélt a Max apjával, Josszal való kapcsolatáról és felidézte, hogy évekkel ezelőtt milyen közel álltak hozzá, hogy leigazolják az azóta három vb-címet nyerő hollandot (csak mivel nem tudtak neki rögtön F1-es ülést adni, a Red Bull lecsapott rá), a csapatfőnök kijelentette: „Ez egy olyan kapcsolat, amelynek előbb-utóbb meg kell történnie, de nem tudjuk, hogy mikor.”

Közel van a megállapodáshoz a Mercedesszel Verstappen, akit elüldözhet a „Horner-show”?

Magyarán, a Mercedes csapatfőnöke egyszer mindenképpen szeretné a csapatában tudni Verstappent. Amikor pedig arról kérdezték, hogy a címvédő lenne-e az első számú választása Hamilton helyére, Wolff határozott „igennel” felelt. „Látni, hogy milyen szinten teljesít, de a többieket sem szeretném kizárni. Szerintem most magunkra kell néznünk, és azt mondanunk, »Mit érhetünk el ezzel az autóval?«”

Magyarán, jelenleg a csapatnak arra kell koncentrálnia, hogy gatyába rázza az autóját, mielőtt arra helyezhetné a hangsúlyt, hogy ki vezesse azt.

Friss