2024. április 29. 17:01

KezdőlapF1Közel van a megállapodáshoz a Mercedesszel Verstappen, akit elüldözhet a „Horner-show”?

Közel van a megállapodáshoz a Mercedesszel Verstappen, akit elüldözhet a „Horner-show”?

-

Johnny Herbert állítja, Max Verstappen közel áll ahhoz, hogy megállapodjon a Mercedesszel. A korábbi F1-es pilóta úgy véli, a Red Bull belháborúja árt a csapatnak, és kijelentette, őrültség lenne Christian Horner részéről, ha az „arroganciája” miatt nem mondana le a csapatfőnöki pozícióról.

Immáron másfél hónapja zajlik a nyilvánosság előtt a Red Bullon belüli belviszály, amely Christian Hornernek, az istálló csapatfőnökének a zaklatási ügyével kezdődött. Azóta viszont egyértelművé vált, hogy nem a brit szakember az egyetlen főszereplő a botrányban, hiszen a Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjén felmerült, hogy Helmut Markót, a Milton Keynes-i alakulat tanácsadóját felfüggesztik.

Ekkor kapcsolódott be érdemben az eseményekbe Max Verstappen, aki addig igyekezett diplomatikusan fogalmazni, és senkibe nem belerúgni. Persze ez utóbbit Dzsiddában sem tette meg, de a címvédő egyértelműen kiállt az osztrák veterán mellett, amivel egyértelművé vált, hogy melyik oldalon helyezkedik el a háborúskodásban.

Horner háta mögött szervezkedve biztosított magának menekülési lehetőséget Verstappen?

A 26 éves versenyző kijelentette, hogy Marko távozása esetén „bajok lesznek”. Bár a 80 éves szakembert azóta megerősítették a pozíciójában, maga az ügy egyelőre nem oldódott meg, ami a holland pilóta édesapja, Jos Verstappen szerint nagyon is bosszantja fiát. A sajtóban pedig már az is felmerült, hogy a sikersorozat ellenére távozhat a Red Bulltól. Olyannyira, hogy Johnny Herbert szerint egyáltalán nincs messze attól, hogy megegyezzen az egyik riválissal.

Jos Verstappen elmondta, mi az, aminek fia egyáltalán nem örül

Ez nem segít a jelenleg a világ legjobb pilótájával rendelkező Red Bull helyzetén – nyilatkozta az ügyről a korábbi háromszoros F1-es futamgyőztes a The Sunnak. – Nagyon közel vannak ahhoz, hogy elüldözzék a csapattól, úgy hallottam, elég közel kerültek a megállapodáshoz a Mercedesszel. Ostobaságnak tűnik, nem a Christian Horner-show a legnagyobb értékük.”

A Sky Sports egykori szakértője hozzátette, az egész Forma–1-nek nem tesz jót a régóta tartó heves küzdelem. Ami pedig Hornert illeti, szerinte őrültség lenne a részéről, ha az „arroganciája” miatt nem mondana le. Ennek kapcsán Herbert úgy véli, hogy a sikerek valódi letéteményese nem honfitársa, hanem a pályán kimagasló teljesítményt nyújtó Verstappen. Ez a hatása [a botránynak], hogy lehetséges, hogy tönkreteszi a csapatot és a sikereket, amelyeket elértek – fogalmazott. – Ez nem a Christian Horner-show, hanem a Max Verstappen-show, hiszen ő az, aki az összes futamot és a bajnoki címeket megnyeri a Red Bullnak.”

Megtette az első lépést a konfliktus rendezése felé a Red Bull két kulcsembere?

Ugyanakkor nem Horner az egyetlen, akinek a döntésével Herbert nem ért egyet, persze egyelőre csak feltételes módban. A Benetton, a Tyrrell, a Lotus, a Ligier, a Stewart és a Jaguar egykori pilótája ugyanis azt sem tudná igazán mire vélni, ha Verstappen a kialakult szituáció következtében elhagyná a Red Bullt, ahol az idei mellett jó eséllyel minimum a jövő évi vb-cím is az övé lehetne.

„Őrültség lenne Max részéről, ha távozna a helyzet miatt – jelentette ki, de hozzátette, hogy alapvetően Hornernek kellene pontot tenni az ügy végére. – Jos azt mondta, hogy ez nagyon ártani fog, és szétszakítja a csapatot, és szerintem ez már túl régóta tart. Bizonyos szempontból Christiannek tényleg el kellene gondolkodnia ezen, és félre kellene állnia.”

Friss