2024. május 01. 16:30

KezdőlapF1Nemcsak a Williams játszik a tűzzel az F1-ben; Frank Williams lánya brilliáns...

Nemcsak a Williams játszik a tűzzel az F1-ben; Frank Williams lánya brilliáns húzást emleget

-

Továbbra is kötéltáncot jár a Williams F1-es istállója, ám a csapatalapító korábban csapatfőnökként is tevékenykedő lánya szerint James Vowles a tökéletes ember arra, hogy az egykor szebb napokat látott gárdát felemelje.

Kritikaáradat zúdult a Williams-istállóra azok után, hogy az Ausztrál Nagydíjon csak egy autóval tudtak elindulni, mert tartalékváz nélkül kezdték az évet, Alex Albon pedig a melbourne-i első szabadedzésen megrongálta az övét. James Vowles csapatfőnök ezután elismerte, hogy ilyesminek nem szabadna megtörténnie, egyúttal teljes nyíltsággal elmondta, hogy mindez az ő döntéséből fakad, mivel a holtszezon folyamán olyan, hosszú évek óta esedékes változtatásokat hajtottak végre a csapat elmaradott folyamataiban, amelyeket máskor nem tudtak.

Az egy autóval versenyzést ráadásul tetézte, hogy Vowles úgy döntött, a semmiről sem tehető Logan Sargeantet partvonalra ülteti, hogy a hibázó Albon versenyezhessen, mert úgy ítélte meg, hogy a thai-brit pilótának nagyobb az esélye a pontszerzésre. Albon végül a 12. helyen végzett, azaz nem szerzett pontot. A soron következő hétvégén, Szuzukában viszont újra próbálkozhat, és az amerikai pilóta is visszaülhet, ám a Williamsnek továbbra sincs tartalékváza, a Motorsport Week értesülései szerint pedig egészen a 6. versenyig, a Miami Nagydíjig nem is lesz.

Az F1 tündérmeséje is kezdődhetett volna katasztrófával, de a Brawn megúszta, amit a Williams nem

Így aztán Szuzukában és Kínában is úgy fognak versenyezni, hogy egy nagyobb törés ismét lefelezheti a versenyzésre alkalmas autóik számát, ezzel viszont nincsenek egyedül, mert Ausztráliában Ted Kravitz, a Sky Sports riportere, Japánban pedig Will Buxton, az F1 TV Netflix által valódi sztárrá emelt riportere is megerősítette, hogy még legalább egy ilyen csapat van.

A Melbourne-ben összetört vázat megjavították, és azt Sargeant kapta, ami bizonyára ismét kritikákat fog szülni, a második évét taposó pilóta azonban a Japán Nagydíj csütörtöki sajtónapján elmondta, hogy ez pusztán logisztikai szempontból alakult így, mert már nem volt lehetőség a Japánba utólag elreptetett megjavított vázat Albon, míg a Melbourne-ben a thai-brit pilótára felkészített autót az ő igényei szerint megváltoztatni. Normál esetben persze Sargeantnek semmilyen hátránya nem szabad származzon abból, hogy az ő váza javított.

Brilliáns igazolás volt Vowles

A történtek után természetesen sokan megkérdőjelezték, hogy valóban James Vowles-e a megfelelő személy a Williams élére, Eddie Jordan pedig odáig ment, hogy kijelentette, jelenleg nincs olyan ember a grove-iaknál, aki irányt mutathat, majd felvetette, vissza kellene hívni a társalapító Patrick Headet, hogy rendet tegyen.

Perzselő kritika a volt F1-es csapatfőnöktől – visszahozná a Williams sikerkorszakának kulcsfiguráját

Az istállót éveken át annak legrosszabb és legeredménytelenebb időszakában csapatfőnökként irányító, a Dorilton Capital 2020-as felvásárlása után az F1-ből távozó Claire Williams viszont úgy véli, keresve sem lehetett volna jobb csapatfőnököt találni a Mercedestől elcsábított szakembernél.

„Nagy örömmel tölt el, hogy olyasvalaki vezeti a csapatot, mint James – nyilatkozta a Blackbook Motorsportnak. – Nem sok embernek van meg a tapasztalata, ami ahhoz kell, hogy elvezessen egy istállót, nemhogy ahhoz, hogy felemeljen egy olyan gárdát, amely igazán rossz formában volt, ha mondhatok ilyet, hiszen én vezettem. Az új tulajdonosok, a Dorilton brilliáns húzása volt, amikor sikerült őt áthozni a Mercedestől. Továbbra is nagyon fontos nekem a Williams és az, hogy ki vezeti, ki képviseli, még ha már nem is a miénk.”

A 47 esztendős Claire Williams az elmúlt négy évet főként családjának szentelte, hiszen ezen a téren volt bőven adóssága, de azért hiányzik neki az F1.

„45 év a Forma–1-ben igazán hosszú idő, ami formálja az ember életét, meghatározza a személyiségét és azt, hogy kicsoda. A teljes létezésem során a Williamsért éltem és lélegeztem, úgyhogy 4 év a sportágon kívül továbbra is eléggé szürreális. Hiányzik. Hiányzik a Forma–1. Elképesztő ennek a világnak a részese lenni, és mindent felemészt, különösen, ha egy csapatot vezetsz. Nagyon nehéz távozni, és máshol értelmet és célt találni, de van egy kisfiam (Marc Harrisszel közös gyermeke 2017 áprilisában született – a szerk.), akinek a korai éveiről lemaradtam, mert a Williams irányításával voltam elfoglalva. Most lehetek az anyja, és lehetek feleség. Elköltöztünk, itt-ott dolgozom, és nagyon szép így élni.”

Friss