2024. május 03. 01:41

KezdőlapF1Eldőlt, hogy jár-e büntetés a szuzukai rajt utáni baleset miatt

Eldőlt, hogy jár-e büntetés a szuzukai rajt utáni baleset miatt

-

Döntöttek a sportfelügyelők Alexander Albon és Daniel Ricciardo szuzukai ütközésének kérdésében, és végül versenybalesetnek nyilvánították az incidenst. Az ausztrál pilóta utólag bánja az egyik döntését, míg ellenfele hangsúlyozta, hogy ez egy újabb csapás volt az amúgy is nehéz helyzetben lévő Williamsnek.

Látványos balesettel indult a Japán Nagydíj Szuzukában. Nem sokkal a rajt után, a 3-as kanyar felé menet Alexander Albon és Daniel Ricciardo ütköztek össze, és mindketten a falban kötöttek ki. Utóbbi pedig annyira megrongálódott, hogy a versenyt félbe kellett szakítani, és jó ideig nem is indították újra a körözést.

Piros zászló, tovább remeklő Sainz és Verstappen-győzelem a Japán Nagydíjon

Persze a két érintett már nem állt fel ismét a rajtrácsra, ehelyett a sportfelügyelőknél volt jelenésük, hiszen mindkettőjüket beidézték, ahogyan a csapataik képviselőit is. A döntéshozók az ilyenkor szokásos módon meghallgatták őket, majd a felvételeket, illetve a különböző adatokat is átvizsgálták, és ezek alapján hirdettek ítéletet.

Végül arra jutottak, hogy versenybalesetnek minősítik a történteket. A magyarázatukban kiemelik, hogy a két versenyző magyarázata megegyezett. Ricciardo kiemelte, hogy a 3-as kanyar előtt észrevette Lance Strollt a bal oldalán, ezért meg akarta neki hagyni a kellő helyet, majd a csúcspontra nézett, Albont pedig nem látta. A thai versenyző pedig azt gondolta, jobbról meg tudja előzni vetélytársát, de aztán rájött, hogy az RB pilótája nem látja őt, ezért rálépett a fékre, de már késő volt.

A sportfelügyelők végül első körös balesetként hivatkoztak az eseményekre, és elsősorban ezért nem osztottak ki büntetést. Ugyanakkor a dokumentumban hozzátették, hogy ha mindez a következő körben történik, vagy Stroll nincs ott Ricciardo mellett, akkor más döntést hoztak volna. Ez minden bizonnyal Ricciardo számára jelentett volna büntetést, hiszen Albon teljesen ártatlan volt.

Amint elindultunk, láttam, hogy [Valtteri] Bottas és [Nico] Hülkenberg egyszerűen szétválasztottak és kikerültek minket – idézte fel a csapattársa, Cunoda Júki mögül rajtoló 34 éves versenyző. – Aztán az egyesbe beérve középen voltam Júkival és egy Alpine-nal, úgyhogy a kettes kanyarnál azt gondoltam, hogy »rendben, soroljunk be«. Még mindig küszködtem, amikor ráléptem a gázra, aztán, azt hiszem, Stroll volt kívülről mellettem. Próbáltam őt feltartani. Amikor elkezdtem bemenni a hármasba, Albon ott volt. Megnéztem a fedélzeti [kameráját]. Nem tudom, hogy egyáltalán ott akart-e lenni, de a kigyorsítási tapadása sokkal jobb volt a lágyakon, úgyhogy azt gondolta, hogy van hely, amíg aztán nem volt.”

„Nem láttam őt – szögezte le. – Mindig azt feltételezem, hogy valaki talán ott van, ez az első kör, szóval nem próbáltam a pálya teljes szélességét kihasználni, és egyáltalán nem figyelembe venni [a jelenlétét]. Azonban nyilvánvalóan nem volt elég hely. Mindent összevetve, ha egy órával visszatekerhetnénk az időt, akkor lágyakon indulnék. Ugyanakkor, a félreértések elkerülése végett: én akartam a közepeseken menni, ez ellen nem tiltakoztam. Azonban tudva azt, amit most már tudunk, a lágy sokkal jobb lett volna nekünk.”

A lágyakon indulva nyilvánvalóan volt egy kis előnyöm a tapadást illetően – ezek már Albon szavai. – A kettes kanyarban ezt ki tudtam használni, és képes voltam bemenni mellé, majd jól mentem a hármas felé. Inkább csak megpróbáltam volna kicsit lekényszeríteni őt az ideális ívről a hármasból kifelé, és igyekeztem megtalálni a módját, hogy lássam, meg tudom-e zavarni a négyesben, ötösben, hatosban, hetesben. Nyilván nem látott engem tisztán. Az utolsó pillanatban próbáltam kihátrálni belőle. Volt egy pillanat, amikor rájöttem, hogy nem lát engem. Szóval beletapostam a fékbe, és megpróbáltam kikeveredni belőle. Azonban már túlságosan is mellette voltunk, és még mindig jött keresztbe, én pedig nem tudtam elkerülni. Nem ezt akartuk. Tudják, hogy jelenleg nehéz dolgunk van az alkatrészekkel. Ez biztosan fájni fog nekünk.”

Friss