2024. április 29. 19:31

KezdőlapF1Főnöke szerint Verstappen és Alonso szintjén teljesített a Red Bull japán pilótája

Főnöke szerint Verstappen és Alonso szintjén teljesített a Red Bull japán pilótája

-

Lehet, hogy Cunoda Júki szépen lassan eléri, hogy a Red Bull őt is számításba vegye, amikor Sergio Pérez utódját keresi?

Miközben hétről hétre azt találgatjuk, hogy ki ülhet a Red Bullba abban az esetben, ha Sergio Pérez szerződését nem hosszabbítják meg – és/vagy Max Verstappen a belső feszültségeket megelégelve elmegy a Mercedeshez –, a testvércsapatban negyedik éve versenyző Cunoda Júki neve szinte soha nem merül fel a potenciális jelöltek között. Ám a még mindig csak 23 esztendős japán pilóta az idei szezon eddigi részében elhomályosítja Daniel Ricciardót, ausztráliai 7. és szuzukai 10. helyével pedig már pontokat is szerzett.

Mindez pedig nem kerülte el a Cunodát jól ismerő Helmut Marko figyelmét, aki a Speed Week hasábjain elmondta, szerinte a japán versenyző teljesítménye egy lapon emlegethető a futamot megnyerő Max Verstappen, vagy a legutóbbi futamot élete öt legjobb versenye közé soroló Fernando Alonso teljesítményével.

Cunoda az időmérőn legyőzte Ricciardót és az ausztrállal ellentétben bejutott a Q3-ba, majd a futamot nem kezdte túl jól, mivel a közepes gumikon hátrányba volt a mögüle lágyakon kezdőkkel szemben. Ám a Ricciardo és Alex Albon balesete miatti újraindításhoz ő is megkapta a piros oldalfalú Pirelliket, amelyeken több helyezést is javított, és a verseny során nem egyszer az első szektor S-kanyarjaiban, külső íven előzött.

Cunoda Gasly elleni előzése:

„A második rajtnál Juki szenzációsan vezetett. Az előzései szolgáltatták a show-t, a rajongók pedig repestek az örömtől. A hétvégéje Max, Alonso és társainak a szintjén volt. Hibátlan, nagyszerű teljesítmény a hazai futam jelentette nyomás alatt” – dicsérte őt Marko, ami után joggal vetődhet fel a kérdés, hogy amennyiben a folytatásban is ilyen jó lesz, Cunoda eséllyel pályázhat-e mondjuk Pérez ülésére.

Ehhez persze elsősorban az kellene, hogy a mexikói pilóta ismét hullámvölgybe kerüljön, egyelőre ugyanis hiba nélkül hozza, amit a csapat vár tőle. „Checo is nagyon jól ment. Nem volt szerencséje a kerékcserénél, de visszajött a meccsbe egy nagyszerű manőverrel Hamilton ellen. Eddig egyértelműen ez a legjobb szezonja velünk” – dicsérte Pérezt is Marko, aki arra is kitért, hogy mikorra születhet döntés arról, hogy vele folytatják-e jövőre is, vagy ha nem, kit ültetnek a helyére.

„Véleményem szerint az, hogy a pilótapiac már április elején így pörög, több tényezőnek tudható be. Először is Hamilton nagyon korán bejelentette a Ferrarihoz szerződését, és ha a »paddock rádió« megbízható, az Audi hamarosan döntést vár Carlos Sainztól. Eközben az Aston Martin is több irányba fejt ki nyomást. Mi nem veszünk részt ebben a játékban, úgyhogy a Red Bull Racingtől a szezon közepéig nem fognak hallani arról, hogy mi a helyzet a személyi állománnyal” – szögezte le.

Friss