2024. április 30. 00:00

KezdőlapF1Meghalt a Sennát a legendává válás útján elindító Ted Toleman

Meghalt a Sennát a legendává válás útján elindító Ted Toleman

-

Szívbetegség miatt 86 évesen elhunyt Ted Toleman, a Toleman F1-es csapatának társalapítója. A korábbi istállóra Ayrton Senna debütálása kapcsán emlékezhetnek a legtöbben, de öröksége a mai napig megmaradt.

Szomorú hírt kapott az autósport világa, szerdán ugyanis 86 éves korában elhunyt Ted Toleman, a korábbi Toleman csapatának társalapítója. A néhai üzletember a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában halt meg a hosszan tartó szívbetegsége kapcsán bekövetkezett komplikációk miatt. A hírt családja erősítette meg.

Toleman leginkább a Forma–1-es szerepvállalása miatt vált ismertté: 1980-ban a családi céggel benevezett a világbajnokságba, és a következő év negyedik hétvégéjén be is mutatkozhatott az új istálló. A debütálás azonban finoman szólva sem volt dicsőséges: Brian Henton és Derek Warwick is csak egy-egy futamra kvalifikálta magát, de pontot azon sem szereztek.

A következő szezonban már jóval több versenyen vehettek részt Warwick és Teo Fabi révén, ám a pontszerzés továbbra sem jött össze. Ahogyan az 1983-as idény nagy részében sem, ám az utolsó négy fordulóban a brit pilóta kivétel nélkül az első hatban ért célba, és Bruno Giacomellinek is összejött egy hatodik hely.

1984-ben jött a nagy áttörés, ugyanis náluk kezdte meg Forma–1-es karrierjét egy bizonyos Ayrton Senna. A későbbi háromszoros világbajnok már a második futamán feliratkozott a pontszerzők közé, később pedig háromszor is felállhatott a dobogóra. Az idény során három csapattársa is volt, de csak Stefan Johansson tudott összekaparni egy negyedik helyet. Összességében 16 pontot szereztek, ami történetük legfényesebb helyezésére, a hetedik helyre volt elég a konstruktőri tabellán.

A következő szezon viszont már a hattyúdalt jelentette: az első három futamon el sem tudtak indulni, majd később sem szereztek pontot. Az azt követő holtszezonban pedig korábbi szponzoruk, a Benetton felvásárolta a csapatot. Ezen a néven Michael Schumacher révén két egyéni és egy konstruktőri bajnoki címet szereztek, majd az istállóból Renault lett, és Fernando Alonsóval kétszer is dupláztak. Az alakulat jelenleg is létezik, 2021 óta Alpine néven.

Családja szerint Toleman az F1-en kívül „lelkes kalandor” volt. A Forma–1 mellett a Dakar-ralin és a Le Mans-i 24 órás versenyen is próbálkozott. Miután az F1-es szerepvállalás véget ért számára, az ausztráliai Gold Coast és Manila között utazgatott feleségével, Maitie-vel.

Szomorúan hallom, hogy elhunyt Ted Toleman – reagált a hírre Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója. – Nagyon sokat adott a Forma–1-nek, az eredménye és az öröksége pedig mindig a történelmünk részei maradnak. Gondolataink a családja és a barátai körül forognak ezekben a szomorú időkben.”

Friss