back to top
2024. május 22. 22:26

KezdőlapF1Olaszországban szúrták ki Newey-t – ezúttal tényleg a Ferrarihoz mehet a Red...

Olaszországban szúrták ki Newey-t – ezúttal tényleg a Ferrarihoz mehet a Red Bull zsenije?

-

65 éves lévén már nem sok esélye lesz a Forma–1 leghíresebb csapatával világbajnoki címet nyerni, de nemcsak a Ferrari csábítja Adrian Newey-t, a Red Bull tervezőzsenijét.

Noha a felszínt nézve úgy tűnhet, minden rendben a Red Bullnál, és a szezon kezdetét meghatározó belháború már a múlté, ez valójában csak a látszat – írja az Auto Motor und Sport. A színfalak mögött ugyanis tovább folytatódik a hatalmi harc, amit a politizálástól közismerten ódzkodó Adrian Newey egyáltalán nem néz jó szemmel. Amit pedig a 65 esztendős mérnökzseni egyenesen ki nem állhat, ha belülről kezd felbomlani egy csapat, így a német szaklap szerint a riválisoknak még soha nem volt akkora esélye elcsábítani őt az energiaitalos alakulattól, mint amekkora most van.

Az AMuS információi szerint két csapat tett eddig ajánlatot az F1-es projektben csak részmunkaidőben szerepet vállaló, ám tapasztalata és rendkívüli szakértelme miatt így is pótolhatatlanul fontos szakembernek: a Ferrari és az Aston Martin. A Max Verstappent elcsábítani szándékozó Mercedes tehát még nem, mert bár a holland pilóta meggyőzéséhez igencsak jól jönne Newey érkezése, Toto Wolff egyelőre nem biztos benne, hogy a mérnökzseni megszerzése nem okozna túl nagy kavarodást a csapat struktúrájában.

Ezért „lophatná el” a Ferrari Adrian Newey-t a Red Bulltól

A két ajánlat részleteit ugyan nem ismerjük, de Newey korábban többször elmondta, hogy a földrajzi elhelyezkedés mennyire fontos a számára, és amikor három alkalommal is visszautasította a Ferrarit, ez volt az egyik, amit számításba vett. Ám most más lehet a helyzet, hiszen 65 évesen alighanem pályafutása utolsó aktív évei előtt áll, tehát egyfajta „most vagy soha” attitűd is szerepet játszhat a döntésben. Az AMuS szerint pedig a szakembert komolyan foglalkoztatja a váltás gondolata, amit alátámaszt, hogy nemrég a bolognai reptéren szúrták őt ki.

A Ferrarinál Frédéric Vasseur irányításával eközben egyértelműen jó irányba indultak el a dolgok, ami nem elhanyagolható Newey szempontjából, miként az is vonzó lehet neki, hogy Maranellóban Lewis Hamiltonnal dolgozhatna együtt. Ugyanakkor az Aston Martinnál Fernando Alonso személyében szintén egy olyan pilóta várná, akiről korábban elmondta, sajnálja, hogy nem dolgozhatott vele. A silverstone-i gárda földrajzilag és kulturális szempontból nyilván kedvezőbb a számára, ráadásul korábbi kollégája, Dan Fallows a technikai igazgató, miként több volt Red Bull-mérnök is a csapat tagja.

Anyagilag valószínűleg mindkét istállónál mesés összeg ütné a markát, így aligha ez lesz a legfontosabb, viszont az AMuS rámutat, hogy Newey-nak 2025 végéig van szerződése a Red Bull-lal, egy esetleges váltás így legkorábban 2026-ban történhet meg. Addig pedig az F1-en kívül is bőven akad dolga, hiszen a Red Bull várhatóan 2025 őszén mutatja be a Newey által tervezett RB17-es hiperautóját, ez a projekt pedig igazán kedves a mérnökzseninek.

Vágyakozik a V10-es motor után, de nem velük hozná vissza a régi F1-et a Red Bull zsenije

Friss