2024. május 03. 09:41

KezdőlapF1Túl könnyű az F1? Az F1 nem is sport? – egy bekapcsolva...

Túl könnyű az F1? Az F1 nem is sport? – egy bekapcsolva felejtett rádióból kiderül, hogy egy frászt

-

Az elmúlt években trenddé vált a fanyalgás egyes szurkolóktól, mondván, a mai Forma–1 már túl könnyű, és nem is igazán tekinthető sportnak. Nos, Charles Leclerc tett róla, hogy ismét tanúbizonyságot kapjunk ennek ellenkezőjéről.

Azok a rajongók, akik hosszú évekkel, évtizedekkel ezelőtt szerettek bele a Forma–1-be, számos indokot tudnak felhozni amellett, hogy régebben miért volt jó a sorozat, manapság pedig miért kevésbé az. Ezek egy részét viszont könnyen meg lehet cáfolni. Az egyik legnépszerűbb állítás is ilyen, miszerint a mai autókat már bárki el tudná vezetni, az F1 pedig nem sport.

Nos, ami utóbbit illeti, ha csak azokat a játékokat, versenyszámokat tekintjük sportnak, amelyek végeredménye nagyrészt az emberen vagy embereken múlik, akkor még lehet is benne igazság, bár nem véletlenül létezik a „technikai sport” kifejezés. Ha viszont a sportra mint fizikailag megerőltető tevékenységre tekintünk, akkor már nagyon más a helyzet, és az első állítás már csak ezért sem lehet igaz.

Hamilton először vezetett sprinten, Alonso lett a nagy vesztese az óriási csatának Kínában

Erre a legtöbbször akkor kell rádöbbennünk, amikor egy hatalmas, óriási G-erejű becsapódást látunk, hiszen egy átlagember abban a szituációban minimum elveszítené az eszméletét, ám ez a Forma–1-ben szerencsére a lehető legritkább esetben fordul elő. A Kínai Nagydíj sprintfutama szerencsére nem ilyen bizonyítékot szolgáltatott: elég volt csupán annyi, hogy Charles Leclerc a hajrában egy időre bekapcsolva felejtette a rádióját.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a monacói pilóta tetszését nem igazán nyerte el csapattársa, Carlos Sainz 16. körben végrehajtott manővere, amelynek következtében egyrészt összeértek, másrészt leszorította őt a pályáról. Az alábbi videó nem sokkal ezután kezdődik, amikor a 26 éves versenyző a következő kör elején megelőzi a spanyol pilótát.

Az elején kicsit akadozik a hang, ám utána remekül lehet hallani Leclerc-t, akinek bekapcsolva maradt a rádiója. Az ötszörös F1-es futamgyőztes úgy liheg, mintha legalábbis teljesítette volna a 10 km-es futás olimpiai döntőjét. A párhuzam nem véletlen, hiszen a futam addigi szakaszát nagyjából annyi idő alatt teljesítette, mint amennyi idő alatt az említett versenyszámot szokták.

Leclerc-t aztán arra kérték, hogy kapcsolja ki a rádiót, amikor tudja, de ez teljesen mindegy, a lényeg az, hogy ez is cáfolja a fenti állításokat. A pilóták rengeteget edzenek annak érdekében, hogy fizikailag minél jobban bírják a megterhelést, így már csak ezért sem igaz, hogy egy F1-es autót bárki el tudna vezetni. Arról nem is beszélve, hogy technikai szempontból mennyire bonyolult, de ez már más lapra tartozik.

Friss