back to top
2024. május 20. 07:20

KezdőlapF1Jöhet az újabb átigazolási bomba, tényleg elindulhat a Red Bull szétesése

Jöhet az újabb átigazolási bomba, tényleg elindulhat a Red Bull szétesése

-

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Adrian Newey, a Red Bull technikai főigazgatója év végén elhagyja a csapatot. A német média úgy tudja, hogy a 65 éves szakember következő állomása a Ferrari lehet.

Nagyon úgy tűnik, hogy tényleg bekövetkezik az, amiről már egy ideje pletykálnak, és a Red Bull egyik kulcsembere elhagyja a csapatot. A 19 éve az energiaitalosoknál dolgozó Adrian Newey-ról van szó, akiről csütörtök délután több megbízható forrás is azt jelentette, hogy hamarosan bejelentést tesz. Ebben pedig közli a nyilvánossággal, hogy távozik az alakulattól.

A technikai főigazgatóként dolgozó brit szakembernek 2025-ig van szerződése, ám az Auto Motor und Sport úgy tudja, hogy az idei év végén elválnak az útjaik. Később több más médium is lehozta a hírt, a BBC pedig arról számolt be, hogy a német portáltól független források megerősítették az információt, ami rendkívül sokatmondó.

A Red Bull mindenkit elveszíthet – Newey, Verstappen és Marko is távozhat, ha Horner nem mond le

A brit közszolgálati televízió honlapján az is olvasható, hogy Newey valóban azért megy el, amire a legtöbben elsőre gondolnak: a Red Bullon belüli belviszály miatt. Mint ismert, Christian Horner csapatfőnök zaklatási botrányából egy „polgárháború” alakult ki, ahol a thai és az osztrák tulajdonos, illetve az 50 éves szakember és Helmut Marko, valamint a Verstappen család állnak szemben. Bár az elmúlt időszakban nem voltak fejlemények, de a háttérben aligha zárult még le az ügy.

Amennyiben igazak az értesülések, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a következő állomása. Az szinte biztos, hogy akárhova is megy, legkorábban 2026-ban állhat munkába, hiszen a vezető mérnökök szerződése általában előír egy kötelező szabadságot a távozás után. Az AMuS szerint a szakértők leginkább a Ferrarit tippelik, még úgy is, hogy a múltkori bolognai útról kiderült, hogy nem a maranellói istállóhoz kapcsolódik. A brit szakember korábban azért is utasította el az istálló érdeklődését, mert nem akart Olaszországba költözni, ám erre talán nem lesz szüksége, és egyébként is már egy ideje részben Dél-Afrikából dolgozik.

Rossz hír a Ferrari szurkolóinak, mégsem hozzájuk tart a rivális kulcsembere

Ez esetben Newey együtt dolgozhatna Lewis Hamiltonnal, akiről korábban elmondta, sajnálja, hogy útjaik nem keresztezték egymást. Ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy a másik ilyen versenyzővel, Fernando Alonsóval fogja őt összehozni a sors, ugyanis a Scuderia mellett az Aston Martinnal boronálták össze a leginkább.

A Mercedesszel egyelőre nem nagyon, pedig könnyen lehet, hogy azzal indítaná be a legjobb eséllyel a lavinát. Toto Wolff, a csillagos istálló csapatfőnöke ugyanis nem titkoltan szeretné megszerezni Max Verstappent, és Newey leigazolása alighanem óriási ütőkártya lenne a kezében. Persze kérdés, hogy önmagában a mérnökzseni távozása milyen hatással lenne a címvédő preferenciáira akár 2025-öt, akár 2026-ot illetően. Az szinte biztos, hogy a 2028-ig szóló szerződése nem tartalmaz Newey távozásához köthető záradékot, ellentétben Markóval, de nem kizárt, hogy ettől függetlenül őt is a csapatváltás felé indíthatja el. A holland pilóta egyébként nemrég úgy fogalmazott, hogy nyugalmat akar a csapatnál, ám úgy tűnik, most ismét követ dobtak az állóvízbe.

Wolff 2026-ra csábítja Verstappent; szerinte már nem is Hamilton a legjobb pilóta?

Friss