back to top
2024. május 19. 01:03

KezdőlapF1Kiderült Adrian Newey távozási szándékának valódi oka?

Kiderült Adrian Newey távozási szándékának valódi oka?

-

Nem a Red Bullon belül zajló hatalmi csatározások, hanem egészen más üldözheti el Adrian Newey-t a Red Bulltól.

Noha Nico Hülkenberg aláírt az Audihoz, az utóbbi napok legnagyobb érdeklődésre számot tartó Forma–1-es híre kétségtelenül Adrian Newey küszöbön álló távozása a Red Bulltól. A 65 esztendős mérnök több megbízható sajtóorgánum szerint is eldöntötte, hogy elhagyja az energiaitalos csapatot, és erről már tájékoztatta is a vezetést.

Azt azonban csak találgatni lehet, hogy mi ennek az oka, noha vannak igen erős kapaszkodók a kérdésben. Mark Hughes, az F1 egyik legjobban értesült és a Red Bullnál remek kapcsolatokkal rendelkező újságírója a The-Race.com hasábjain pedig előállt egy olyan információval, amivel eddig senki.

Lassú halál, de tömegkatasztrófa is várhat a Red Bullra Adrian Newey távozásával

Korábban mi is azt írtuk, hogy az ilyesmitől közismerten ódzkodó Newey-t a Red Bullon belüli politikai háború üldözheti el, Hughes azonban közölte: sokkal inkább személyes sérelemről van szó. „Ez nagyon is személyes probléma, aminek a Christian Horner-botrányhoz és a Hornernek és Newey-nak is személyi asszisztensként dolgozó alkalmazotthoz van köze.”

Ez az info pedig teljesen más megvilágításba helyezi Newey helyzetét, akinek tehát szintén közeli kapcsolata volt a Hornert zaklatással megvádoló hölggyel. Innen már nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy Newey is azok közé tartozik, akiknek nem tetszik, ahogyan Horner és a Red Bull kezelte a zaklatási ügyet, sokak szerint ugyanis az átláthatóság teljes hiányával a szőnyeg alá söpörték az egészet. Korábban ITT írtunk róla, hogy a felfüggesztett alkalmazott milyen módokon próbál jelenleg is érvényt szerezni az igazának.

Beláthatatlan következmények

Hughes arról is ír, hogy a Horner-botrány nyomán felszínre kerülő, Red Bullon belül zajló hatalmi harcok miatt annyira ingatag a helyzet, hogy semmit sem lehet készpénznek venni, és azt a szituációt sem lehetetlen elképzelni, hogy Newey távozásának kézzel fogható lehetősége újra veszélybe sodorja Horner helyét.

Jelenleg ugyanis nagyon nehéz megmondani, hogy kinek a kezében vannak a legjobb ütőkártyák, lévén a teljes tulajdonosi struktúra megváltoztatása a tét, amire Newey távozása vagy esetleges távozása is hatással lehet. Jelenleg nem tudjuk, hogy Horner eltávolításával maradásra lehetne-e bírni a mérnökzsenit, vagy ez inkább egy „se veled, se nélküled” helyzet, és Newey már eldöntötte, hogy inkább kimenekül az egészből.

Max Verstappen, Adrian Newey, Red Bull, Kanadai Nagydíj
Verstappen jövőjére is hatással lehet Newey kiválása / Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Az viszont biztos, hogy bár egy modern F1-es csapat még egy Newey kaliberű személy kiválásával sem omlik össze – pláne nem a Red Bull, amelynek nagyon erős és kompetens a technikai gárdája –, a 65 esztendős szakember távozása láncreakciót indíthat el, ami akár Max Verstappen csapatváltását is eredményezheti.

Hughes emellett leírta: jelenleg sehonnan nem szivárog olyan információ, hogy Newey-nak szerződése lenne egy másik csapattal, ami persze még nem jelenti azt, hogy nincs, de nagyon úgy néz ki, hogy a mérnök elsősorban a Red Bulltól akar elmenni a Hornerrel fennálló személyes ellentét miatt, és nem az új kihívás vezérli. Így aztán még az sem zárható ki, hogy egyszerűen visszavonul, amivel megoldódna az a helyzet, hogy nem tölti ki „legalább 2025 végéig szóló” szerződését.

Erről Hughes nem ír, de érdekes felvetés, hogy mi van akkor, ha Newey nem akar visszavonulni, és egy másik istállónál folytatná úgy, hogy ne kelljen mondjuk 2027-ig kényszerszabadságon lennie, és már a 2026-os autóra is hatással lehessen. Amennyiben igaz, hogy Newey a közös személyi asszisztenst érintő botrány miatt (is) orrolt meg Hornerre, komoly ütőkártya lehet a kezében ahhoz, hogy a Red Bull elengedje a szerződéséből és még a kötelező szabadságát is elengedje/lerövidítse.

Ebben az esetben ugyanis olyan információkkal rendelkezik, amelyek kiszivárgását eddig mind a Red Bull, mind Horner igyekezett elkerülni. Amennyiben Newey bizalomvesztés miatt dönt úgy, hogy távozni akar, mondhatja azt a Red Bullnak, hogy ha ez nem tetszik nekik, nyugodtan vigyék bíróságra az ügyet. Ott azonban minden nyilvánosságra kerülne, amit a Red Bull természetesen nem akar, így vélhetően kénytelen lenne peren kívül megegyezni a sztártervezővel és elengedni őt.

Friss