back to top
2024. május 13. 13:20

KezdőlapF1Eladóvá vált Senna egykori sportautója, amelynek fejlesztésében ő maga is részt vett...

Eladóvá vált Senna egykori sportautója, amelynek fejlesztésében ő maga is részt vett (képek)

-

Jelenlegi tulajdonosa eladásra kínálta a Hondának azt a sportautóját, amelyet egykor Ayrton Sennának ajándékoztak. Az ára több mint 230 millió forintnak felel meg.

Óriási lehetőség előtt állnak azok az F1-, vagy még inkább Ayrton Senna-rajongók, akiknek módjukban áll közel negyedmilliárd forintnyi összeget elkölteni egy autóra. Nemrég ugyanis eladóvá vált a néhai háromszoros világbajnok korábbi sportautóinak egyike, melynek fejlesztésében ő maga is szerepet vállalt.

A brazil pilóta korábban három Honda NSX-et birtokolt, ezek közül a pirosra festett változatot lehet megvásárolni. A jelenlegi tulajdonos, az Egyesült Királyság East Sussex megyéjében élő Robert McFagan, aki úgy fogalmazott, „a Senna autójának vezetése okozta izgalom soha nem múlik el”. Mindez az Auto Traderen olvasható, ahol az is kiderül, hogy a kocsit 1991-ben regisztrálták, és összesen 39 100 mérföldet, vagyis közel 70 ezer kilométert tettek meg vele. Ami pedig a legfontosabb, 500 ezer fontért, vagyis több mint 230 millió forintért lehet megvásárolni.

Senna híresen jó kapcsolatot ápolt a Hondával. A későbbi 41-szeres futamgyőztes 1987-ben, a Lotus pilótájaként dolgozott először a japán márkával, majd a McLarennél három világbajnoki címet nyert velük. A jó viszony eredményeképpen pedig az NSX modell kifejlesztésében is aktív szerepet vállalt: Szuzukában tesztelte az autót, és tapasztalatai alapján meggyőzte a mérnököket, hogy merevebb legyen a karosszéria.

A háromliteres V6-os motorral és ötsebességes manuális váltóval felszerelt gépet végül 1990-ben kezdték el gyártani, és egy évvel később dobták piacra. Az első generációs változatot egészen 2005-ig gyártották, ekkor viszont bő tíz évre befejezték. 2017-től viszont ismét lehetett vásárolni: a második generációs verzió már hibrid erőforrással rendelkezett, melynek szíve egy három és fél literes ikerturbós motor.

Senna a most eladásra kínált darabot a Hondától kapta, és akkor használta, amikor portugáliai otthonában tartózkodott. Az autó szerepelt az 1992-ben bemutatott ’Ayrton Senna: Racing Is In My Blood’ című filmben, és egy híressé vált fényképet is megörökítettek róla, amelyen Senna éppen mossa a kocsit.

 

Öt évvel ezelőtt a brazil versenyző halálának huszonötödik évfordulója alkalmából szintén látható volt a nagyközönség számára, hiszen Giancarlo Minardi, a Minardi alapítója vezette Imolában. A másik két Honda NSX-e fekete színű volt. Az egyiket saját maga vásárolta, és Brazíliában használta, míg a másikat menedzserétől, Antonio Bragától kapta.

Friss