back to top
2024. május 17. 21:34

KezdőlapF1Itt az első beismerés Verstappenéktől arról, hogy Max tényleg a Mercedeshez igazolhat

Itt az első beismerés Verstappenéktől arról, hogy Max tényleg a Mercedeshez igazolhat

-

Max Verstappen apja először utalt rá, hogy fontolóra kell venniük a Red Bullon kívüli lehetőségeiket az F1 új szabályrendszerének beköszöntével kezdődő korszakra.

Mióta a Red Bullnál nem minden rózsaszín és a csapat belháborúja, valamint Christian Horner zaklatási botránya árnyékolja be az idei évet, rendszeres téma Max Verstappen távozása. A háromszoros világbajnok igencsak szűkszavú ezzel kapcsolatban, miközben igyekszik megnyugtatónak szánt nyilatkozatokkal elterelni a témát az esetleges távozásáról.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke eközben teljesen nyíltan hangoztatja, hogy meg akarja szerezni Verstappent. Az osztrák üzletember a Kínai Nagydíjon például azt ecsetelte, hogy nem feltétlenül elég egy pilótának a leggyorsabb autó ahhoz, hogy az adott csapatnál maradjon, és ennél több szempontot kell mérlegelni. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke erre válaszul közölte Wolff-fal, hogy szerinte mivel kellene foglalkoznia ahelyett, hogy „nem elérhető” pilóták után kajtat.

Időközben azonban a sajtóban elkezdett keringeni, hogy a Miami Nagydíj után csúcstalálkozóra kerül sor Verstappenék (Jos, Max, illetve Raymond Vermeulen, Max menedzsere) és a Mercedes F1-es csapatának tulajdonosai, azaz Toto Wolff, James Ratcliffe és a Daimler AG-t képviselő vezérigazgató Ola Källenius között.

Mindent bevet a Mercedes, hamarosan leülnek tárgyalni Verstappennel

Hogy ezen a találkozón már egy 2025-ös csapatváltásról, vagy inkább 2026-ról egyeztetnek majd a felek, azt nem tudni (lehet, hogy mindkettőről), miként természetesen arra sincs garancia, hogy végül összejön a bombaüzlet. A fia távozásáról szóló találgatásokat Bahreini Nagydíjon tett kijelentésével kirobbantó Jos Verstappen ugyanakkor a RaceXpress-nek a Rally de Wallonie-n tett nyilatkozatával most elismerte, hogy valóban nem egyértelmű, hogy Max kitölti 2028 végéig szóló szerződését, és mérlegelik a lehetőségeiket a 2025 utáni időszakot illetően.

„Szerintem mindenki őt akarja, viszont szerintem egyelőre jó helyen van. Gyors az autója, ugyanakkor 2026-ra is előre kell tekintenünk, ezért most hagyjuk, hogy történjenek a dolgok. Nyugodtak maradunk és meglátjuk, mi történik” – jelentette ki idősebb Verstappen.

Mint ismert, 2026-ban átfogó szabályváltozások lesznek az F1-ben, amelyekkel mind az erőforrás, mind az aerodinamika terén jelentős lesz az átalakulása. Mivel a Red Bull ettől az évtől saját motorral versenyez, felmerülhetnek aggályok azzal kapcsolatban, hogy rögtön versenyképesek tudnak-e lenni, és nem történik-e meg mondjuk ugyanaz, mint 2014-ben, amikor a hibrid éra kezdetén a Mercedes hatalmas előnybe került az erőforrásának köszönhetően.

További aggodalomra adhat okot ráadásul az is, hogy az elmúlt napokban minden eddiginál kézzelfoghatóbb közelségbe került Adrian Newey, a Red Bull sztártervezőjének távozása. Jos Verstappen erről a következőket mondta: „Normál esetben nem fogok semmit mondani erről… Mit mondhatnék róla? Semmit sem tudok. Alapvetően megállapodás van közte és a Red Bull között, a többit pedig meglátjuk. Semmit nem mondhatok róla, de mind tudjuk, hogy mit tett le az asztalra és mennyire jó.”

Jos tehát sokat nem mondott, de nem is cáfolta vagy nevezte „légből kapott pletykának” azt, hogy Newey elhagyhatja a csapatot.

Jelenleg egy valami biztos, hogy Verstappen az idei szezonban nem lehetne jobb helyen annál, ahol van. „Őrületesen jól megy, hihetetlen, hogy mennyire erős. A versenyek alatt látszik, hogy mindent irányítása alatt tart és mindenen rajta tartja a szemét. Az időmérőkön is ott van, és gyönyörű látni, hogy ilyen elfoglalt” – dicsérte fiát Jos.

Lassú halál, de tömegkatasztrófa is várhat a Red Bullra Adrian Newey távozásával

Friss