back to top
2024. május 17. 09:35

KezdőlapF1Egy csapat kilőve Newey lehetséges állomásai közül, meglepő döntést is hozhat a...

Egy csapat kilőve Newey lehetséges állomásai közül, meglepő döntést is hozhat a mérnöklegenda

-

Sajtóértesülések szerint Adrian Newey kizárta, hogy az Aston Martinhoz menjen, ami tovább erősíti a pletykát, miszerint a Ferrarihoz tart. Menedzsere szavai alapján azonban nem kizárt, hogy első látásra meglepő döntést hoz a jövőjéről.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, szerdán hivatalossá vált, hogy Adrian Newey távozik a Red Bulltól. A brit szakember 19 év után hagyja ott a bikásokat, pontosabban az F1-es részleg esetében ez már múlt idő, hiszen az ottani munkát azonnali hatállyal felfüggesztette. Más projekteken ugyanakkor még 2025 elejéig dolgozni fog.

Itt a Red Bull bejelentése: Newey azonnali hatállyal felhagy az F1-es munkával

A sajtóban természetesen jó ideje megy a találgatás, hogy melyik csapat lesz a következő állomása. Ferrari? Aston Martin? Esetleg Mercedes vagy McLaren? Az eddigi információk szerint konkrét ajánlatot csak előbbi kettőtől kapott, ám az Autosport úgy tudja, hogy Newey kizárta a silverstone-i istállót. Ez egybevág azzal a korábban megjelent hírrel, hogy a 65 éves mérnök nem kedveli Lawrence Stroll csapattulajdonost, és nem akarja megadni neki a lehetőséget, hogy a kanadai üzletember az ő felhasználásával srófolja fel a csapat árát egy esetleges eladáshoz.

Akármelyik alakulat is legyen a befutó, az biztos, hogy miután végleg elhagyja a Red Bullt, Newey azonnal megkezdheti a munkát, hiszen a kötelező szabadságát már most megkezdte azzal, hogy az F1-es munkát befejezte. Mindez kézenfekvő lenne, hiszen ebben az esetben még lenne beleszólása a 2026-os, teljesen új szabályok szerint épülő autó tervezésébe. A Newey menedzsereként is tevékenykedő Eddie Jordan azonban egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy ügyfele nem tart pihenőt.

„Ha egy időre kiszáll, és egy kis ideig csak hajókázik, azt mindenki megértené – jelentette ki a David Coultharddal közös podcastjában, a ’Formula For Successben’. – Szerintem ez valószínűbb, mint az, hogy bármilyen más lehetséges munkavállalói pozícióba beleveti magát. A dolgok kissé megváltoztak, valamivel idősebb lett. Ez egy nagyszerű csapat, remek versenyzői voltak, nagyszerű a személyzete ott. A jövőbe kellene tekintenie az életmódváltás felé.”

Mi volt Newey szerepe a Red Bullnál, avagy jelenthet-e egy személyben megváltást új csapatának?

Ahogyan arra a Jordan-istálló egykori lapítója, tulajdonosa és csapatfőnöke is utalt, bizonyos szempontból valóban érthető lenne, ha Newey pihenni akarna. Ez a tizenkilencedik éve a Red Bullnál, de a korábbi csapatait is idevéve már több mint 35 éve dolgozik a Forma–1-ben, szinte megállás nélkül. Ennek pedig megvannak a maga hátrányai.

„Ne feledd, hogy a Red Bullnál állandó nyomás alatt volt – hívta fel műsorvezető-társa figyelmét erre a tényezőre Jordan. – Egy nagyon gyenge hetedik vagy nyolcadik hellyel kezdett a csapatnál [hetedik, de a 2006-os autóra még nem volt érdemi hatással – a szerk.]. Nem tudom, mostanra hány futamot nyertek vele és Christian Horner [csapatfőnökkel], talán száztizennyolc körül lehet [valójában 117 – a szerk.]. Ez nevetségesen nagy nyomás.”

Friss