back to top
2024. május 17. 04:48

KezdőlapF1Tavaly a Ferrarit, idén a McLarent hagyta el, most az egyik leggyengébb...

Tavaly a Ferrarit, idén a McLarent hagyta el, most az egyik leggyengébb csapathoz ment a mérnök

-

Az Alpine bejelentette, hogy David Sanchez lesz a csapat új ügyvezető technikai igazgatója. A francia mérnök korábban éveken át dolgozott a Ferrarinál, a McLarentől viszont mindössze néhány hónap után távozott.

Mozgalmas időszakot él át David Sanchez, akinek a neve az elmúlt bő egy évben többször is előkerült a sajtóban. Azok után, hogy a Ferrarinál tíz évet lehúzott az aerodinamikai részleg vezetőjeként, majd a járműkoncepcióért felelős mérnökként, a 2023-as idénynyitó után elhagyta a Scuderiát. Az idei év elején aztán megkezdte a munkát a McLarennél, de mindössze három hónap után a felek útjai elváltak.

Sanchez azonban ismét talált munkát, ugyanis az Alpine bejelentette, hogy szerződtette őt. A francia szakember az újonnan létrehozott ügyvezető technikai igazgatói pozíciót fogja betölteni, és a teljesítménnyel kapcsolatos, valamint a műszaki és az aerodinamikai területekért fog felelni. Ő maga közvetlenül Bruno Famin csapatfőnöknek jelent, a közvetlen beosztottjai pedig Ciaron Pilbeam, Joe Burnell és David Wheater, vagyis az említett területek felelősei lesznek.

Sanchez nem először vállal munkát az enstone-i alakulatnál, hiszen 2005-ben ott kezdte meg Forma–1-es pályafutását a Renault junior aerodinamikai szakembereként. Abban az évben részese volt a francia márka első világbajnoki címeinek, hiszen Fernando Alonso révén az egyéni, valamint a konstruktőri elsőséget is megszerezték.

Három hónapot bírt ki a McLarennél a Ferraritól szerződtetett technikai igazgató

Ami az Alpine-t illeti, az istálló borzalmasan rosszul kezdte az idei szezont. Azok után, hogy 2022-ben a negyedik, tavaly pedig a hatodik pozíciót szerezték meg a csapatok közötti összevetésben, ebben az idényben öt forduló után továbbra is pont nélkül állnak, így a bajnokság kilencedik helyét foglalják el, holtversenyben a hivatalosan előttük lévő Williamsszel és a mögöttük álló Sauberrel.

„Örömmel üdvözlöm Davidot újra Enstone-ban, ahol 2005-ben megkezdte pályafutását – jelentette ki Famin. – Ez egy kulcsfontosságú kinevezés annak érdekében, hogy csapatként mindent optimalizáljunk, és a teljesítmény terén a megfelelő területekre összpontosítsunk. Egyértelmű, hogy az autó teljesítménye, illetve a fejlesztési lépcső nem a megfelelő ütemben haladt az ambícióinkhoz képest. Alig várjuk, hogy üdvözölhessük Davidot, és keményen dolgozhassunk együtt a végső siker eléréséért.”

„Izgatottan várom ezt a kihívást az Alpine-nál – ezek már Sanchez szavai. – Alig várom, hogy újra Enstone-ban dolgozhassak, azon a helyen, ahol megkezdtem a Forma–1-es pályafutásomat. Ennél a csapatnál mindig is megannyi fantasztikus ember tevékenykedett, és nyilvánvalóan rengeteg a potenciál. Nagy feladat előtt állunk, hogy javítsunk a pályán nyújtott teljesítményen, és ez a fajta kihívás motivál engem. Nagyon is készen állok a kezdésre, és alig várom, hogy újra együtt dolgozhassak az enstone-i és a viryi technikai gárdával, azzal a kizárólagos céllal, hogy újra rendszeresen szállítsunk sikereket ennek a nagyszerű csapatnak.”

Friss