back to top
2024. május 18. 06:04

KezdőlapF1Newey távozása csak a kezdet? – a rivális főnöke érdekes jelenségről számolt...

Newey távozása csak a kezdet? – a rivális főnöke érdekes jelenségről számolt be a Red Bull kapcsán

-

Lehet, hogy Adrian Newey kiválásával a Red Bull további szakembereket fog elveszíteni? Zak Brown, a McLaren ügyvezetőjének szavai alapján igen.

Korábban mi is körbejártuk, hogy milyen következményei lehetnek Adrian Newey távozásának a Red Bullra nézve. Azóta hivatalosan is bejelentették, hogy a 65 esztendős mérnökzseni 2025 elején elhagyja a bikás csapatot, Zak Brown, a rivális McLaren ügyvezető igazgatója pedig már két nappal a hír hivatalossá válása után, a Miami Nagydíjon érdekes jelenségről számolt be.

„Hogy meg vagyok-e lepve? Hat hónappal ezelőtt meg lettem volna, de tekintve, hogy mi minden történt az év eleje óta, és elég jól ismerve Adriant, aki egy nagyon feddhetetlen személy, nem lep meg, hogy továbblép – nyilatkozta az amerikai üzletember az FIA sajtótájékoztatóján arra utalva, hogy a Red Bullnál zajló hatalmi harcok és Christian Horner zaklatási botránya komoly hatással van Newey döntésére. – Egy kissé destabilizáló, ami ott zajlik. [Newey] valószínűleg az első dominó, de azt tippelem, hogy a keringő önéletrajzok alapján nem az utolsó.”

Jön a meglepetés? – Adrian Newey visszatérhet korábbi sikerei helyszínére

Erre rákérdeztek Brownnál, hogy ez a megjegyzése azt jelenti-e, hogy a McLarenhez is több Red Bull-alkalmazott küld önéletrajzot, mire ő megerősítette, hogy ez a helyzet.

„Igen, megnövekedett a felénk áramló önéletrajzok száma a csapattól, Adrian pedig szerintem minden idők legsikeresebb tervezője. Amellett, hogy milyen minőséget ad hozzá egy versenycsapathoz, az emberek olyanoknak és olyanok mellett akarnak dolgozni, mint ő. Pusztán technikai szempontból is hiányolni fogják, amit a csapatnak ad, de hiányozni fog a vezetése és az izgalom, ami a vele való közös munkát jellemzi.”

Brown azt ugyanakkor tulajdonképpen cáfolta, hogy ő is Newey megszerzésére hajt. „Ami a McLarent illeti, nagyon elégedett vagyok a munkával, amit a férfiak és nők a csapatban végeznek. A tavalyi év második felétől kezdve elkezdtük megmutatni, hogy tudjuk, miként növeljük az autó teljesítményét, ezért maximálisan megbízom a jelenlegi csapatunkban. Küldetésen vagyunk, hogy visszakerüljünk az élre, és szerintem megvannak az embereink, a tehetségünk, a felszerelésünk és a versenyzőink ahhoz, hogy eljussunk oda. Úgyhogy csak ezen a pályán maradunk.”

Adrian Newey, Red Bull, Miami Nagydíj
A híres jegyzetfüzet már nem sokáig lesz ott a Red Bull garázsában / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Newey-nak egyelőre nincsenek tervei

Mivel távozása nem azonnali hatályú, Adrian Newey egyelőre továbbra is látogatja az F1-es futamokat, így Miamiban is ott ül a Red Bull bokszfalán. A Sky Sports pedig meg is szólaltatta őt a távozásáról, mir elmondta, hogy jelenleg nincsenek tervei, és „már egy ideje” fontolgatta a jövőjét a Red Bullnál. Newey emellett nagyon hízelgőnek nevezte Lewis Hamilton szavait, aki csütörtökön arról beszélt, mekkora kiváltság lenne a sztártervezővel dolgozni a Ferrarinál.

„Azt hiszem, már a tél folyamán gondolkodtam [a jövőmön], aztán pedig ahogyan az események alakultak az idén, azt gondoltam… Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell dolgoznom ahhoz, hogy megéljek. Azért dolgozom, mert élvezem. Egyszerűen csak úgy éreztem, hogy ez jó időpont arra, hogy hátralépjek és tartsak egy kis szünetet és számot vessek az életemről, elmenjek utazgatni egy kicsit” – mondta.

Friss