back to top
2024. május 19. 01:12

KezdőlapF1Jön a meglepetés? – Adrian Newey visszatérhet korábbi sikerei helyszínére

Jön a meglepetés? – Adrian Newey visszatérhet korábbi sikerei helyszínére

-

Mindenki azt találgatja, hogy a Red Bull-lal szakító Adrian Newey esetleg visszavonul, vagy másik csapatnál folytatja, és ha utóbbi, akkor melyik istálló lehet az új munkaadója. Most egy meglepő név is felmerült.

Olyan istálló neve merült fel a Red Bulltól 2025 elején távozó Adrian Newey lehetséges új csapataként, amelyről eddig senki nem beszélt. Amennyiben folytatja F1-es pályafutását, a 65 esztendős szakembert a legtöbben alighanem a Ferrarinál tudják elképzelni, de szóba került még a lehetséges célállomásai között az Aston Martin, a Mercedes és a McLaren is. A Fernando Alonsóval nemrég hosszabbító silverstone-i istállót ugyanakkor az Autosport kihúzta a listáról, mondván Newey nem kedveli a tulajdonost, Lawrence Strollt.

Ám egy új név most felkerült a listára, mégpedig a Williams, számolt be róla a RacingNews365.com. Az 1997 óta világbajnoki címet, 2012 óta pedig futamot sem nyerő istálló 1991 és 1996 között szolgált Newey otthonaként. A tervező ez idő alatt 4 konstruktőri és 3 világbajnoki címet nyert az istállóval, majd az 1996 novemberében, ám az 1997-es FW19-est is a vb-t nyerő autói közé sorolhatjuk, hiszen a megalkotása még az ő irányítása alatt kezdődött el, így az alapokat is lefektették addig, mire elment.

Embed from Getty Images

Balról jobbra: Newey, Patrick Head és Alain Prost 1993-ban 

„Értesüléseink szerint annak ellenére, hogy a Ferrari hajlandó bankot robbantani Newey szerződtetéséért és befejezni a mérnök évek óta tartó, korábbi sikertelen próbálkozásokat követő üldözését, a 65 esztendős szakember megerősítette az elhatározását abban, hogy nem akar Olaszországba költözni” – írja a szaklap, majd hozzáteszi, James Vowles, a Williams csapatfőnöke egyeztetett Newey-val, hogy meggyőzze őt, térjen vissza oda, ahol először nyert F1-es futamot és világbajnoki címet.

Az RN365 azt is hozzáteszi, hogy Vowles természetesen zöld utat kapott a tulajdonos Dorilton Capitaltól arra, hogy visszacsábítása a sztármérnököt Grove-ba, ám ezzel együtt valószínűleg nem tud neki olyan kedvező pénzügyi ajánlatot tenni, mint a Ferrari és az Aston Martin. Persze kérdés, hogy mennyire fontos Newey-nak a pénz, aki a Red Bullnál nagyon jól keresett, vagy pályafutásának utolsó szakaszában vonzóbbnak találna egy olyan kihívást, amit a Williams visszasegítése jelentene az élmezőnybe.

A Ferrarihoz képest nagy előnye a Williamsnek, hogy Angliában van a központja, és Vowles biztosan szabad kezet adna Newey-nak ahhoz, hogy úgy formálja a technikai gárdát, ahogyan akarja. Azaz a veterán mérnöknek aligha kellene olyan politikai játszmákba bonyolódnia, amelyek a Ferrarinál azért állandóan jelen vannak.

„Érdekes lesz látni, mit lép. Biztos vagyok benne, hogy minden csapat üldözőbe vette őt. Akárhogy is választ, legyen az visszavonulás vagy folytatás, a legjobbakat kívánom neki. És nyilvánvalóan a mi ajtónk mindig nyitva áll előtte” – nyilatkozta Alex Albon, a Williams thai-brit versenyzője.

Jogosan szidják habzó szájjal az F1 nagymúltú csapatát?

Friss