back to top
2024. május 19. 07:51

KezdőlapF1„Szégyenletes és undorító” – népharag zúdult a miami-győztes McLarenre Donald Trump miatt

„Szégyenletes és undorító” – népharag zúdult a miami-győztes McLarenre Donald Trump miatt

-

Nagy felzúdulást váltott ki a közösségi médiában Donald Trump jelenléte a Miami Nagydíjon. Sok McLaren drukkernek pedig nagyon nem tetszett, hogy a megvádolt, a novemberi amerikai elnökválasztáson induló exelnök a csapatuknál vendégeskedett.

Igencsak megosztó módon a McLaren F1-es istállója a garázsában vendégelte meg a Miami Nagydíj előtt Donald Trump korábbi amerikai elnököt. Az Egyesült Államok 45., egyben egyik, ha nem a legmegosztóbb elnöke megnézte a csapat autóját, majd Zak Brown ügyvezető igazgatóval pózolt az istálló garázsa előtt, hogy aztán a futam után Mohammed bin Szulajm FIA-elnök társaságában személyesen gratuláljon Lando Norrisnak pályafutása első győzelméhez.

„Nem láttam őt a garázsban, hogy őszinte legyek, éppen a felkészüléssel voltam elfoglalva, de a verseny után odajött hozzám, hogy gratuláljon. Ez megtiszteltetés, mert akármikor jön oda egy ilyen személy, és szakít időt az életéből arra, hogy tisztelettel adózzon azért, amit tettél, annak megtiszteltetésnek kell lennie. Azt mondta, hogy ő hozott szerencsét nekem, úgyhogy nem tudom, ezután eljön-e több versenyre” – nyilatkozta a 24 esztendős brit, amikor Trumpról kérdezték, majd arról beszélt, számos dolog miatt kell tisztelni az idén novemberi választáson az elnöki székért ismét harcba szálló politikust.

„Sok különleges és klassz ember volt itt ezen a hétvégén. Donald olyasvalaki, akit több dolog miatt is nagyon kell tisztelni, és ha egy ilyen ember elismeri, hogy mire vagy képes, elismeri, hogy mennyi munka van ebben, azért hálásnak kell lenni, és én az is vagyok” – jelentette ki.

Norris, Trump és Szulajem a futam után:

Persze jogos kérdés, hogy a politikát minden módon kizárni igyekvő, a versenyzők politikai megnyilvánulásait korlátozó és adott esetben büntető, az autókon és egyéb felületeken politikai üzeneteket, reklámokat tiltó F1-ben miként fordulhatott elő, hogy egy ilyen kaliberű, kampányoló politikus az egyik csapatnál vendégeskedik, és egyértelműen nem civilben, az F1 iránti szeretetének hódolva van ott, hanem kampányolni (Trump a republikánusok jelöltjeként száll harcba novemberben).

Nos, mint a McLaren által kiadott közleményből kiderült, nem a wokingi istálló hívta meg Trumpot, ők csupán belementek abba, hogy meglátogathassa a garázsukat. „A McLaren nem politikai szervezet, ugyanakkor elismerjük és tiszteljük az Egyesült Államok elnöki tisztségét (ami Trumpról nem éppen mondható el – a szerk.), ezért amikor felkérés érkezett arra, hogy [Trump] az FIA elnöke és a Liberty Media elnök-vezérigazgatójának társaságában meglátogathassa a garázsunkat a verseny napján, mi elfogadtuk azt. Megtisztelve érezzük magunkat, hogy az F1 képviselői a McLaren Racinget választották, ami megadta nekünk a lehetőséget, hogy megmutassuk a világszínvonalú mérnöki munkát, amit a motorsportba hozunk.”

Kizárás, időbüntetés, közmunka – íme az F1-es büntetések tiltott politikai megnyilvánulásért

Sokan kiakadtak

A közösségi médiát szemlézve ugyanakkor egyértelmű, hogy számos Forma–1-es és McLaren-drukkernek nem nyerte el a tetszését, hogy a volt amerikai elnökök esetében példátlan perben érintett Trump feltűnt a Miami Nagydíjon. A manhattani kerületi ügyészség ugyanis azzal vádolja a volt elnököt, hogy közokiratot hamisított azzal a szándékkal, hogy elrejtsen olyan információkat, amelyek befolyásolták volna a 2016-os elnökválasztási kampányát. A 34 vádpontban vádolt Trump természetesen ártatlannak vallja magát, és szerinte a per a választásba való beavatkozásnak számít és a politikai üldöztetésének a része.

Zak Brown egyik, két pilótával, valamint Andrea Stella csapatfőnökkel készített selfie-posztja alatt például alig volt olyan komment az X-en, amely ne említette volna meg Trumpot.

„Gratulálok a csapatnak, nagyszerű nap a mai! Utóirat: Kérlek, soha többet ne engedjétek, hogy Trump betegye a lábát a McLaren garázsába” – írta az egyik felhasználó.

„Többet ne hívjátok meg Mr. Narancsot, ha kérhetem” – utalt egy másik a rendre a McLaren színeiben „pompázó” Trumpra.

„Hihetetlenül büszke vagyok Landóra, Oscarra, Andreára, valamint a férfiakra és nőkre a gyárban, de nagyon fáj és csalódottá tesz a mai vendégválasztás a garázsban. Színesbőrű és latino nőként, különösen mexikóiként, őszintén undorodom. McLaren F1, légy jobb!” – érkezett az újabb komment.

Alább a dühös rajongói kommentekből válogattunk még:

„Nagy kár, hogy egy ilyen csodálatos győzelmet beszennyezett egy sorozatos szexuális ragadozó és bűnöző jelenléte a garázsotokban.”

„Kár, hogy erőszaktevőket és bűnözőket támogattok.”

„Új-zélandiként és ennélfogva élethosszig tartó McLaren-drukkerként hátborzongató a mai eredmény, de azon tűnődöm, miként támogathatok egy olyan csapatot, amely meghívja Trumpot a táborába. Nagyon csalódott vagyok” – írta egy, az alapító Bruce McLarennel azonos nemzetiségű drukker.

„Nagyon csalódott vagyok, hogy a McLaren egy fasisztát köszöntött a paddockban, és Lando válasza is szégyenletes volt a sajtótájékoztatón. Többet vártam egy olyan csapattól, amely büszke arra, hogy állítólag elősegíti a sokszínűséget. Trump ennek a szöges ellentéte mellett áll ki.”

„Nem hagyom, hogy Trump elrontsa a napomat, úgyhogy kérlek, ne csináljátok ezt többet! Dicséret mindenkinek és Landót igazolja, hogy mindenki mennyire örült a győzelmének.”

„Gratulálok, de Trump? Ez most komoly?”

„Trump egy maga-sapkában (Make America Great Again – Trump választási szlogenje – a szerk.) a vendégetek a választási kampány alatt. Undorító.”

„Mivel nagyon elkötelezettek vagytok amellett, hogy a politika nem az F1-be való, kérlek, legközelebb hagyjátok otthon a narancsembert.”

„Hány nőtől kaptatok visszajelzést, mielőtt egy ismert erőszaktevővel parádéztatok a paddockban?”

„Beszennyezte a napot ez a narancsszínű sz*r Trump. Szégyelljétek magatokat, hogy megvendégeltek egy bűnözőt. A sportot, politikát és vallást nem keverjük.”

„Örülök Landónak, és boldog vagyok, hogy végre nyert egy versenyt. A McLaren viszont igazán beszennyezte az imidzsét azzal, hogy egy fasisztával, rasszistával, vád alá helyezett bűnözővel, szexuális ragadozóval és felkelővel kedélyeskedik. Szégyenletes.”

A sort még nagyon sokáig lehetne folytatni, és ez csak egyetlen poszt Zak Brown X-éről, miközben ő, a McLaren hivatalos oldala és Norris is többet posztolt a győzelem után, és mindegyik alatt találhatunk ilyen és ehhez hasonló hozzászólásokat. Ami persze nem bizonyítja, hogy a rajongók többsége így érez, de az leszűrhető belőle, hogy sokaknak nem tetszett Trump jelenléte.

Vallási hovatartozástól és Trump megítélésétől függetlenül az pedig valóban komoly kérdéseket vet fel, hogy miként fér bele egy látványosan kampányoló volt amerikai elnök megvendégelése egy Forma–1-es versenyhétvégébe. A Miami Nagydíj előtt egyébként kiderült, hogy Trump egyik barátja adománygyűjtést tervezett a Paddock Clubba a Miami Nagydíj ideje alatt, ahová 250 ezer dollárt kértek volna egy jegyért. Ezt az eseményt azonban a szervezők letiltották.

Friss