back to top
2024. július 27. 02:41

KezdőlapF1Norris nyert, de a futamon nullázó csapattársa nála is jobban szerepelt Miamiban?

Norris nyert, de a futamon nullázó csapattársa nála is jobban szerepelt Miamiban?

-

Andrea Stella méltatta Oscar Piastrit, aki sokáig jól állt a Miami Nagydíjon, végül azonban nem szerzett pontot a főversenyen. A McLaren csapatfőnöke arra utalt, hogy az autók felszereltségét figyelembe véve az ausztrál pilóta az időmérőn jobban teljesített Lando Norrisnál.

Lando Norris nyerte a Miami Nagydíjat, amivel ő is feliratkozott az F1-es futamgyőztesek listájára. A következő napokban nyilvánvalóan ő volt a szurkolók és a média figyelmének középpontjában, míg csapattársával, Oscar Piastrival leginkább a Carlos Sainzcal történt ütközés – amelynek következtében ki kellett állnia szárnycserére, így aznap nem szerzett pontot – miatt foglalkoztak.

Pedig sokáig úgy tűnt, hogy a 23 éves versenyző fog jobban szerepelni, hiszen miután megelőzte Charles Leclerc-t, a második helyen haladt, és viszonylag közel tudott maradni Max Verstappenhez, majd a címvédő kiállása után átvette a vezetést. Pechére pont közvetlenül Logan Sargeant és Kevin Magnussen ütközése előtt ment ki kereket cserélni, így ő nem tudott profitálni a biztonsági autóból, majd jött a már említett incidens. Andrea Stella azonban elsőként nem is ezt, hanem az időmérős teljesítményét emelte ki.

„Oscar úgy távozott Miamiból, hogy még inkább tudatában van a versenyzői erősségeinek – nyilatkozta a McLaren csapatfőnöke. – Bizonyos szempontból már tudtuk, mennyire gyors egy körön. Figyelembe véve, hogy neki nem volt meg a teljes csomag, hadd adjam meg a kellő elismerést Oscarnak. A Landóhoz képesti időmérős különbség kisebb volt, mint a csomagjához képesti eltérés.”

Mégsem fullad unalomba az idei F1-es szezon? – avagy mit jelenthet Vestappen miami veresége

Valóban, Piastri csupán a fejlesztések egy részét kapta meg, Norris viszont mindent. Ehhez képest a pénteki sprintkvalifikáción az ausztrál pilóta 313 ezreddel legyőzte csapattársát. Persze egyrészt a brit pilóta hibázott, másrészt erre még rá lehet mondani, hogy nem ismerték ki eléggé a csomagot, de másnap is csak 81 ezred volt a különbség az idősebbik versenyző javára. Stella ezután Piastri versenytempóját is dicsérte.

„A futamon nyújtott teljesítménye megint csak nagyon erős volt – fogalmazott. – Lando korábban valami nagyon szépet mondott: kijelentette, hogy Oscar Ferrari [elleni] előzését látva arra gondolt, hogy »hűha, tényleg ott vagyunk«. A versenytempón különösen javítani akartunk, miután láttuk, hogy mi volt Japánban, mi volt Kínában. Úgy vélem, nagyon erős pozícióban van.”

Amióta Piastri tavaly bemutatkozott a Forma–1-ben, rendre a versenytempóban marad el leginkább Norristól. A mostani alkalmat nehéz összehasonlítani, hiszen utóbbi sokáig beragadt Sergio Pérez mögé, de figyelembe véve, hogy a futam első felében a kétszeres F1-es dobogós többé-kevésbé tartotta Verstappen tempóját, talán ebben is történt előrelépés. Mindenesetre ez most nem hozott neki pontokat a versenyen, így 41 egységgel maradt a tabella hatodik helyén, míg Norris 83 ponttal a negyedik pozíciót foglalja el Sainzcal holtversenyben.

Friss