back to top
2024. július 04. 01:51

KezdőlapF1Egykor vele versenyzett, most ő lesz Hamilton egyik főnöke a Ferrarinál

Egykor vele versenyzett, most ő lesz Hamilton egyik főnöke a Ferrarinál

-

Két új szakember érkezését jelentette be a Ferrari F1-es csapata: Loic Serra és Jerome d’Ambrosio egyaránt a Mercedestől jön át Maranellóba, egyikük a technikai részlegen, másikuk a csapat irányításában kap kulcsfontosságú szerepet.

Mind Serra, mint d’Ambrosio érkezése már nyílt titok volt, amióta előbbiről tavaly, utóbbiról idén márciusban kiderült, hogy távoznak a Mercedestől. A Ferrari mostani közleménye ugyan megerősíti a kinevezésüket, ám hozzáteszi, munkába mindketten csak idén október 1-jétől állnak majd a csapatnál.

A francia Serra a technikai stáb egyik vezető beosztású tagjaként teljesítményigazgatói posztban dolgozott a Mercedesnél, és most a Ferrarinál is hasonló feladatokat kap a karosszéria teljesítményéért felelős főmérnökként, aki ennek keretében a maranellói gyár több részlegének működését igyekszik majd összefogni, felettese pedig a technikai igazgató Enrico Cardile lesz.

Serra d'Ambrosio
Fotó: Ferrari

D’Ambrosio a Mercedesnél a juniorprogramot felügyelte, és helyettes csapatvezetőként Toto Wolff mellett segédkezett, tavaly Szuzukában pedig, az osztrák távolléte alatt ideiglenesen át is vette a feladatait. A belgának szintén az eddigiekhez hasonló feladatkörökben ajánlott munkát a Ferrari: a versenyzői akadémia vezetőjeként a Ferrari saját nevelésű pilótáinak fejlődését fogja egyengetni, emellett pedig helyettes csapatvezetői poszton ténykedik majd Frédéric Vasseur csapatfőnök mellett a versenyhétvégéken.

Mindenképpen figyelemre méltó d’Ambrosio vezető beosztásba való gyors felemelkedése. A belga maga is ígéretes autóversenyzői karriert folytatott, 2011-ben a Virginnel egy szezont a Forma-1-ben is versenyzett, majd a következő évben még volt egy versenye a Lotusnál Kimi Räikkönen mellett, ám nem tudott megragadni a királykategóriában. Ezt követően éveken át, egészen 2020-ig versenyzett a Formula E-ben, ahol három győzelmet szerzett, ám egy gyors karrierváltással néhány hónap múlva már a Venturi FE-csapatának egyik vezetőjeként tűnt fel. Innen került tavaly az F1-es Mercedeshez, ahonnan egy év után el is orozta őt a Ferrari.

Így az az érdekes helyzet áll elő, hogy a 38 éves d’Ambrosio, aki egy évvel fiatalabb Lewis Hamiltonnál, 2025-től a főnöke lesz a csapathoz szintén megérkező britnek, akivel 13 évvel ezelőtt még egy mezőnyben versenyeztek az F1-ben – igaz, annak két ellentétes végén.

Toto Wolff szivárogtatta ki Hamilton Ferrarihoz szerződését?

Friss