back to top
2024. július 04. 20:23

KezdőlapF1Nem úszta meg a büntetést az ellenfele sorsát megpecsételő McLaren-pilóta, örülhet a...

Nem úszta meg a büntetést az ellenfele sorsát megpecsételő McLaren-pilóta, örülhet a Ferrari

-

Oscar Piastrit három hellyel hátrasorolták az Emilia-romagnai Nagydíj rajtrácsán Kevin Magnussen feltartása miatt. Az ausztrál versenyző így a második helyett az ötödik pozícióból indul, míg csapattársa, Lando Norris, valamint a két Ferrari eggyel előrébb lép.

Max Verstappent ezúttal sem lehetett legyőzni normál időmérőn (a sanghaji sprintkvalifikáción kikapott), amivel Ayrton Senna és Alain Prost rekordját is beállította. A két McLaren azonban nagyon közel volt a címvédőhöz, Oscar Piastri csupán 74 ezredet kapott tőle. Később azonban kiderült, hogy akkor is a holland pilóta indulna a pole-ból, ha a 23 éves versenyző megverte volna.

Verstappen egy időmérőn állította be Senna és Prost nagy sorozatát is

Piastri ugyanis három rajthelyes büntetést kapott, ami nem is annyira meglepő annak, aki látta a Q1 hajráját. A kétszeres F1-es dobogós ugyanis a Tamburello-sikánban látványosan feltartotta Kevin Magnussent a dán pilóta utolsónak szánt gyorskörén, akinek kicsit korrigálnia is kellett, majd kénytelen volt elvenni a gázt, és beletörődni abba, hogy a tizennyolcadik helyen kiesett. (Az esetet erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.)

Mindez persze nem volt releváns Piastri elbírálása során, ahogyan az sem menthette fel, hogy a hibát valójában nem ő, hanem versenymérnöke követte el. Tom Stallard ugyanis arról magyarázott pilótájának, hogy milyen deltaidőre van szükség, amikor észbe kapott, és szólt neki, hogy figyeljen Magnussenre. Ekkor azonban már késő volt, és mindkét versenyző szempontjából megtörtént a baj.

A sportfelügyelők szintén ezt a körülményt emelik ki az FIA által közzétett dokumentumban, és hozzátették, hogy más versenyzők esetében a mérnök időben szólt, és el tudták kerülni a feltartást. Éppen ezért ugyan elfogadták azt az érvelést, hogy a pálya kialakítsa miatt Piastri csak az utolsó pillanatban vette észre Magnussent, utána pedig próbált gyorsítani, hogy elmenjen az útból, ez nem jelentett felmentést számára.

Piastri így a második helyett az ötödik helyről fogja megkezdeni az imolai futamot. A McLaren viszont csapatként csak két pozíciót bukott, hiszen eredeti pozícióját csapattársa, Lando Norris örökölte meg, vagyis ő fog Verstappen mellől, az első sorból nekivágni a viadalnak. A Ferrari szintén örülhet, hiszen így Charles Leclerc a harmadik helyre jön előre, míg a második sort Carlos Sainz egészíti ki.

Friss