back to top
2024. június 16. 12:24

KezdőlapF1Minden idők egyik legkaotikusabb hajrája és a sérült Senna csúcsdöntése – monacói...

Minden idők egyik legkaotikusabb hajrája és a sérült Senna csúcsdöntése – monacói múltidézés

-

42 éve ezen a napon rendezték az 1982-es Monacói Nagydíjat, melynek hajrájában akkora volt a káosz, hogy az élete első futamát megnyerő Riccardo Patrese egy ideig nem tudott a győzelméről. 11 évvel később Ayrton Senna sérülten adta át a múltnak Graham Hill rekordját a hercegségben.

Ezen a hétvégén rendezik az F1-es Monacói Nagydíjat, és bár az elmúlt években az időmérő gyakran izgalmasabb volt a futamnál, a múlt rengeteg drámai emlékezetes versenyt hozott. Ezek közül idézünk fel kettőt korábbi cikkeink segítségével. A két viadalban közös, hogy mindkettőnek ezen a napon van az évfordulója.

Az 1982-es monacói futam, annak is a véghajrája, az amúgy is fordulatos szezon csúcspontját jelentette. A hajrában eleredt az eső, és az addig vezető Alain Prost falhoz csapta az autóját. Ezután pedig hatalmas káosz kerekedett, és úgy tűnt, hogy amint valaki esélyesnek tűnik a győzelemre, balszerencse éri. Köztük volt Riccardo Patrese is, ám az olasz versenyző a megpördülése után végül tovább tudott menni, és bár egy ideig fogalma sem volt róla, de ezzel feliratkozott az F1-es futamgyőztesek listájára.

Mintha senki nem akart volna célba érni a monacói káoszban, a győztes azt sem tudta, hogy nyert

11 évvel később Ayrton Senna ezt már bőven elmondhatta magáról, sőt, Monacóban már 5 diadalnál tartott, holtversenyben az addigi rekorderrel, Graham Hill-lel. A hétvége elején azonban hatalmas balesetet szenvedett, amely nagyon megijesztette a háromszoros világbajnokot, és bár ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja, minimálisan így is megsérült. Ennek ellenére az időmérőn a harmadik helyet szerezte meg, majd az előle rajtoló Prost büntetése, illetve Michael Schumacher műszaki hibája után megnyerte a versenyt. Érdekesség, hogy mögötte a korábbi csúcstartó fia, Damon Hill futott be, és bár megfordult a fejében, nem volt esélye megakadályozni Sennát a trónfosztásban.

Óriásit bukott, majd Prost és Schumacher drámája után a sérült Senna lett Monaco új „hercege”

Friss