back to top
2024. június 17. 12:43

KezdőlapF1Egy tragikus közös pontja is van a két pilótának, akik a tengerbe...

Egy tragikus közös pontja is van a két pilótának, akik a tengerbe zuhantak a monacói F1-es futamon

-

Alberto Ascari és Paul Hawkins az a két versenyző, akik a Monacói Nagydíjon egy baleset következtében a tengerben kötöttek ki. Mindkét pilóta halálának ezen a napon van az évfordulója.

Alberto Ascari és a monacói tenger esete meglehetősen ismert: a kétszeres világbajnok 1955-ben esett be a vízbe a monacói kikötőben, majd négy nap múlva, éppen 69 évvel ezelőtt életét vesztette egy sportautó-balesetben. Tíz évvel később Paul Hawkins is a tengerben kötött ki, majd utána négy nap híján négy évig élt még, mielőtt szintén egy sportautóban bennégett, éppen 55 éve.

Kettőjük közül Ascari volt a sikeresebb, hiszen 192-ben és 1953-ban is megszerezte a világbajnoki címet, és ezekben a szezonokban jó néhány rekordot felállított. Ezek közül akad olyan, amelyet máig nem javítottak meg, ám olyan is előfordult, hogy egy megdönthetetlennek hitt csúcsot már átadtak a múltnak. Alábbi cikkünk első bekezdése, ahogyan manapság mondani szokás, ebből a szempontból rosszul öregedett.

Gyerekeit is óvta saját halálától a Ferrari első vb-győztese, aki hiába élte túl a tengerbe zuhanást

Ami az ausztrál Hawkinst illeti, ő mindössze a második Forma–1-es futamát teljesítette, amikor Monacóban beleesett a tengerbe, utána pedig csak egy további verseny jutott neki az F1-ben. Az akkor még szintén zöldfülűnek számító Jackie Stewart szerint ellenfelének mázlija volt, hogy sérülés nélkül megúszta a bukást. Négy év múlva viszont már a legkevésbé sem volt szerencséje, ugyanis az Oulton Parkban halálos balesetet szenvedett egy sportautó-versenyen.

Tíz évvel Ascari után zuhant a monacói tengerbe, amibe könnyedén bele is halhatott volna az újonc

Friss