back to top
2024. július 01. 00:44

KezdőlapF1Egymásra mutogatnak az érintettek a látványos monacói baleset után, kiderült, hogy lesz-e...

Egymásra mutogatnak az érintettek a látványos monacói baleset után, kiderült, hogy lesz-e eltiltás

-

A sportfelügyelők nem vizsgálták a Monacói Nagydíj rajtja utáni balesetet, amely Sergio Pérez és a két Haas kiesését eredményezte. A pórul járt pilóták egymást okolják a történtek miatt.

A sportfelügyelők két büntetőpontot és 5 rajthelyes hátrasorolást osztottak ki a Monacói Nagydíj első köre után. Ezt azonban nem Kevin Magnussen, hanem Esteban Ocon kapta, aki csapattársának, Pierre Gaslynak ment neki. Ami viszont a piros zászlót kiváltó incidenst illeti, a döntéshozók nem is vizsgálták a történteket.

A dán versenyző ezzel megúszta az eltiltást, hiszen amennyiben vétkesnek találják, szinte biztosan megkapta volna az ehhez szükséges két büntetőpontot. Sokak szerint erre rászolgált volna, mondván, a Beau Rivage előtt az ő hibájából ütköztek, és ő idézte elő azt a szituációt, hogy ne maradjon helye Sergio Pérez és a fal között. Többek között a Red Bull versenyzője is ebbe a táborba tartozik.

Rommá tört az egyik Red Bull a monacói futam elején, hosszú idő után jöhet eltiltás az F1-ben (videó)

„Ha megnézik a fedélzeti kamerámat, egy ponton sem látják Kevin autóját, még csak a közelemben sem, mellettem, és láthatják, hogy egyre közelebb és közelebb van a fal – nyilatkozta. – Ahhoz, hogy padlógázon maradjon, csak egy út vezetett: vagy az autómmal, vagy a korláttal történő összeérés. Egyszerűen nem volt hely mindkét kocsi számára, és egy bizonyos ponton ezt neki is fel kellett volna ismernie. Én is voltam már ilyen helyzetben, és az embernek, amikor övé a hátsó autó, sokszor egyszerűen rá kell jönnie, hogy itt az ideje visszakozni, mielőtt közel kerülnének hozzá a dolgok. A kár és a veszélyesség mértéke miatt nagyon meglepett [hogy nem vizsgálták az esetet].”

Pérez hozzátette, Magnussen szerinte nem mérte fel a lehetséges következményeket, és bár megérti, hogy az első körös incidensek más elbírálás alá esnek, úgy véli, ez kimerítette a veszélyes vezetés fogalmát. A 31 éves pilóta azonban nem értett egyet ellenfelével, és kijelentette, hogy a mexikói versenyzőnek kellett volna engednie.

„Az én szemszögemből nézve az [autóm] elejének jó része Pérez [kocsijának] hátsó része mellett volt, és amikor nekiment a falnak, én is a falnak csapódtam, majd pedig belé – kezdte. – Bíztam benne, hogy hagy nekem helyet, hiszen ott voltam, és ez nem egy olyan kanyar, amelybe az ember belefékez, ez csak egy kis görbület az egyenesben. Kell, hogy legyen egy autónyi hely, különben nem marad lehetősége a másiknak. Ez sajnálatos, sok költséget jelentett a csapatnak, rengeteg munkát a srácoknak, és egy elszalasztott lehetőséget. Az én szemszögemből nézve viszont ott voltam, és a falhoz lettem szorítva.”

A harmadik kieső Nico Hülkenberg volt, aki vitathatatlanul ártatlan áldozata volt a két másik versenyző ütközésének. A német pilóta jól láthatóan bízott benne, hogy el tud menni a két összeakadt autó mellett, de ez nem sikerült neki. A rádióban feleslegesnek titulálta a történteket, és mint kiderült, ezzel mindkettőjükre célzott.

„Ez nyilvánvalóan hülyeség volt Kevin és Checo között. Nem tudom, hogy Checo látta-e Kevint. Checo hagyhatott volna több helyet, ugyanakkor szerintem Kevin is nagyon optimista volt azzal, hogy ott maradt, ahol beszűkül a pálya, és a hármas kanyarig kis törések vannak” – jelentette ki a német Sky-nak, majd az írott sajtónak is kifejtette véleményét.

„Szerintem mindkettőjüktől felesleges volt, könnyen elkerülhető lett volna – fogalmazott. – Nyilvánvaló, hogy nekem mint nem közvetlenül érintettnek ez a legsz*rabb az egészben. Valószínűleg két tizeddel maradtam le [az ütközés elkerüléséről]. Ha két tizeddel előrébb lettem volna, akkor nem talált volna el. Kiábrándult és csalódott vagyok, mert a csapatban mindannyian rengeteg energiát és időt fektetünk bele, ez pedig egyszerűen frusztráló.”

Leclerc valódi bokszkiállás nélkül nyerte meg a Monacói Nagydíjat

Friss