back to top
2024. július 07. 10:56

KezdőlapF1Újabb feledhető futamon van túl, de Schumacher két rekordját is megdöntötte Hamilton...

Újabb feledhető futamon van túl, de Schumacher két rekordját is megdöntötte Hamilton Monacóban

-

Lewis Hamilton csupán a hetedik helyet szerezte meg a Monacói Nagydíjon, ám így is történelmet írt. A Mercedes pilótája Michael Schumacher két csúcsát is átadta a múltnak, egy harmadik rekordját pedig beállította.

A Monacói Nagydíj sem Lewis Hamilton szája íze szerint alakult, ahogyan az idei főversenyek közül egyik sem. A hétszeres világbajnok 2024-ben még nem tudott az első ötben végezni vasárnap, és ezen a hercegségbeli futam sem változtatott, hiszen a hetedik helyen ért célba. Mindezek ellenére újabb statisztikai mutatókban került az élre.

Ki tehet arról, hogy a Forma–1 lassúsági versennyel csinált bohócot magából Monacóban?

A brit pilóta az 51. körben kiállt kereket cserélni, és bár – részben egy kommunikációs hiba miatt – nem sikerült elévágnia Max Verstappennek, mindez arra jó volt, hogy történelmet írjon. A 63. körben ugyanis 1:14.165 másodperces időt futott, amelynél előtte és utána sem autóztak jobbat, így övé lett a leggyorsabb kör és az azért járó pluszpont.

Mindez azonban nem az extra egység miatt volt fontos, hanem azért, mert ezzel három statisztikai mutatóban is változott a helyzet az élen. Hamiltonnak ez volt az 54. leggyorsabb köre a Mercedes színeiben, amivel átadta a múltnak Michael Schumacher korábbi rekordját: a másik hétszeres világbajnok 53-ig jutott a Ferrarival.

Hamiltonnak idén először sikerült teljesítenie a leggyorsabb kört, ami azt jelenti, hogy ez a 17. olyan szezon, amikor legalább egyszer övé volt ez a dicsőség. Ez szintén új csúcsot jelent, hiszen Schumacher korábban 16-ig jutott. A német legenda csupán bemutatkozásának évében, 1991-ben, valamint a visszatérését követő első két esztendőben, 2010-ben és 2011-ben nem tudott leggyorsabb kört elérni.

Ebből következik, hogy 1992 és 2006 között viszont zsinórban 15 idényen át igen, ami ugyancsak rekordnak számított. Pontosabban itt még a jelen idő is megáll, de már nem egyedül tartja, hiszen Hamilton ebben a mutatóban utolérte őt: a jelenleg 39 éves versenyző egyedül 2009-ben maradt leggyorsabb kör nélkül, 2010 óta viszont rendre övé volt legalább az egyik futamon.

Ami viszont az összes leggyorsabb kört illeti, abban a kategóriában még mindig jelentős Schumacher előnye. A 2012-es Német Nagydíjon 77-re ment fel a számláló, amivel a mai napig rekorder. Olyannyira, hogy csak Hamilton tudta legalább valamennyire megközelíteni, hiszen a 103-szoros F1-es futamgyőztes 66-nál tart, míg a lista harmadik helyén már csak 46-tal áll Kimi Räikkönen.

Russell tiszta vizet öntött a pohárba Hamilton félrevezető és vádló nyilatkozata után

Friss