back to top
2024. június 29. 23:50

KezdőlapF1Álomajánlattal csábítja Adrian Newey-t a Mercedes, de van egy titkos favorit is

Álomajánlattal csábítja Adrian Newey-t a Mercedes, de van egy titkos favorit is

-

Hamarosan eldőlhet, hogy a Red Bulltól távozó Adrian Newey melyik Forma–1-es csapatnál folytatja a pályafutását, és bár eddig úgy tűnt, szinte biztos, hogy a Ferrarihoz megy, a legújabb fejlemények alapján ez egyáltalán nincs kőbe vésve.

Noha széles körben elterjedt, hogy a Ferrari a legvalószínűbb célállomás a Red Bulltól távozó Adrian Newey számára, ez nem jelenti azt, hogy más istállók ne próbálnának lecsapni a mérnökzsenire. Sajtóhírek szerint korábban a maranellóiak mellett az Aston Martin is ajánlatot tett, míg a 65 esztendős szakember a Williamsszel is egyeztetett, most pedig a Mercedes szállt be a buliba egy igen komoly ajánlattal.

Newey az egész világot félrevezeti, és már aláírt új csapatához?

Az F1-insider.com értesülései szerint Newey és bizalmasa, az őt már a Red Bull-lal történő szakítás alatt is képviselő Eddie Jordan az elkövetkező hetekben fogja mérlegelni a különböző ajánlatokat és hoz majd döntést. A szaklap azt írja, hogy bár Jordan elmondása szerint még semmi nincs eldöntve, csak a Haas és a 2026-ban érkező Audi nem tett ajánlatot Newey-nak, mindenki más igen.

És bár már úgy tűnt, hogy a Ferrari lesz a befutó, a Mercedes előállt egy olyan ajánlattal, ami gondolkodóba ejtheti a hírek szerint az Olaszországba költözéssel továbbra is hadilábon álló Newey-t: részesedést kínált neki az F1-es istállóból, amelynek értékét jelenleg 1,3 milliárd dollárra becsülik. Noha a sztártervező nem elsősorban a pénzért csinálja, amit csinál, egy ilyen ajánlat azt is mutatja, hogy mennyire akarja őt egy csapat, és persze azért az anyagi vonzata sem elhanyagolható.

A Mercedes F1-es istállójának jelenleg három, egyenlő arányú tulajdonosa van: a Mercedes, az INEOS és Toto Wolff. Amennyiben tényleg részesedést ajánlottak Newey-nak, az egyúttal kifejezi, mennyire komolyan gondolják, hogy minél előbb visszatérjenek a győztes útra. Az F1-insider szerint ugyanakkor Newey-nak fenntartásai vannak Toto Wolffal szemben, mondván az osztrák üzletembernek túl nagy a hatalma a szervezeten belül, és nem akar hasonlóan átpolitizált környezetbe csöppenni, mint amilyen jelenleg a Red Bullnál tapasztalható. Az ugyanakkor mindenképpen a Mercedes mellett szólhat, hogy állítólag a 2026-os motorral ők állnak a legjobban, és gőzerővel dolgoznak azon, hogy az új szabályok érkezésére Max Verstappent is elcsábítsák a Red Bulltól.

A titkos esélyes

A német lap szerint eközben Newey korábbi csapata, a Williams lehet a titkos favorit, amely állítólag szintén részesedéssel csábítja a szakembert. Newey pedig itt nagyobb eséllyel dolgozhat politikától mentes, kizárólag a versenyzésre összpontosító környezetben, miközben komoly kihívás lenne neki visszasegíteni a grove-i istállót az élmezőnybe.

Az Aston Martin beleköphet az építkező Ferrari levesébe, amiben akár Newey-nak is lehet szerepe

Friss