back to top
2024. július 27. 02:02

KezdőlapF1Newey az egész világot félrevezeti, és már aláírt új csapatához?

Newey az egész világot félrevezeti, és már aláírt új csapatához?

-

Sajtóértesülések szerint Adrian Newey már aláírta szerződését a Ferrarival, amiről Frédéric Vasseurt, a Scuderia csapatfőnökét is megkérdezték. A francia szakember azonban nem erről fejtette ki bővebben a véleményét.

Amióta felmerült a sajtóban, hogy Adrian Newey valóban távozhat a Red Bulltól, a teljes Forma–1-es közvélemény azt találgatja, hogy hol fog kikötni. A távozás tényét szűk két és fél hete megerősítették, az viszont továbbra sem ismert, hogy a bikásoknál az elmúlt években technikai főigazgatóként dolgozó szakember melyik csapatnál folytatja pályafutását.

Merthogy azt már szinte biztosra lehet venni, hogy lesz következő állomása, és nem az energiaitalos istállótól fog visszavonulni. Erről ő maga beszélt nemrég, amikor kijelentette, hogy jelenleg ugyan fáradtnak érzi magát, de előbb-utóbb vélhetően belevág az új munkába. Arról viszont egy szót sem ejtett, hogy ez melyik alakulatnál fog megtörténni.

Newey elárulta, mit nem fog csinálni, miután elhagyja a Red Bullt

Az elmúlt hetek híresztelései alapján a Ferrari tűnik a legnagyobb esélyesnek, olyannyira, hogy a Daily Mail olasz értesülésekre hivatkozva azt írja, hogy Newey már alá is írta a szerződését a maranellóiakkal. A sportág egy meg nem nevezett vezető személyisége pedig úgy tudja, hogy „ha a tinta még nem száradt meg, akkor hamarosan meg fog”.

Newey ezzel két pontot is kipipálna azok közül, amelyekről korábban úgy fogalmazott, hogy sajnálja, hogy nem jött össze karrierje során. Az egyik maga az a tény, hogy az F1 történetének legsikeresebb csapatánál tevékenykedjen, a másik pedig az, hogy Lewis Hamiltonnal dolgozzon együtt, hiszen a hétszeres világbajnok jövőre már vörös overálban fog versenyezni.

A 65 éves mérnök esetleges érkezése kapcsán Frédéric Vasseurt is megkérdezték, ám ő nem volt hajlandó érdemben reagálni az értesülésekre. „Adriannek remek mérlege van – jelentette ki a Ferrari csapatfőnöke. – Ő a legsikeresebb mérnök a paddockban. Nem vagyok tisztában a statisztikákkal, de azt mondanám, hogy valószínűleg így van. Ehhez viszont nem tudok hozzászólni.”

„Meg fog ölni, amiért ezt elmondom” – kikotyogták Adrian Newey titkát

Amennyiben Newey a lehető legkorábban, azaz 2025 első hónapjaiban megkezdi a munkát a Ferrarinál (vagy valamelyik másik csapatnál), akkor még lesz érdemi beleszólása a 2026-os, új szabályok szerint épülő autó tervezésébe. Az idei és a jövő évi konstrukcióból viszont mindenképpen nélküle kell kihozni a maximumot, és Vasseur úgy véli, jó úton járnak.

„Őszintén szólva a Ferrarinál most arról szólt a munka, hogy lépésről lépésre, apró lépésről apró lépésre javuljunk – mondta még az Emilia-romagnai Nagydíj pénteki szabadedzései előtt, amelyeken Charles Leclerc végzett az élen. – Én pedig bízom a cégnél lévő emberekben, hogy jó munkát végeznek. Ha összehasonlítjuk az egy évvel ezelőtti és a május eleji állapotot, amely talán Miami volt, [tavaly] egy másodperccel maradtunk el. Múlt héten [valójában két hete – a szerk.] Miamiban pedig egy-másfél tizedmásodperc volt a hátrányunk. Ez azt jelenti, hogy hatalmas lépést tettünk előre. Ez azonban nem elég, mert szerintem a Red Bull még mindig előttünk jár. Sokkal kisebb [a különbség], és nem is mindig [áll fenn], de úgy vélem, továbbra is egy kicsit előrébb tartanak. Tovább kell folytatnunk, hogy századról századra [faragjuk le a hátrányt]. Arra a tényre kell összpontosítanunk, hogy ez soha nem öt tizedről öt tizedre fog történni. Hiba lenne [ezt gondolni]. Ha fel kell zárkóznunk, akkor ez századról századra fog megtörténni, és nem szabad azt képzelni, hogy van egy csodafegyver.”

Leclerc maradt az élen, meglepetések a második és harmadik helyen a 2. imolai edzésen

Friss