back to top
2024. szeptember 28. 23:47

KezdőlapF1Csak egyszer volt a mostani kanadai időmérőhöz hasonló, másnap óriási botrány következett

Csak egyszer volt a mostani kanadai időmérőhöz hasonló, másnap óriási botrány következett

-

Amióta a Forma–1 ezredmásodpercnyi pontossággal méri az időket (illetve ilyen pontossággal mutatja a nézőknek) a Kanadai Nagydíj kvalifikációján mindössze másodszor fordult elő, hogy az első kettő között holtverseny alakult ki. Az első ilyen alkalom még extrémebb volt, de nem csak, sőt, nem elsősorban emiatt maradt emlékezetes az a hétvége.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, George Russell 1:12.000 másodperces körrel szerezte meg a pole pozíciót a Kanadai Nagydíj időmérőjén. Mindezt úgy, hogy Max Verstappen ezredre ugyanolyan idővel végzett, mint ő, de a brit pilóta hamarabb futotta meg a gyorskörét, ez döntött a javára. Felmerül a kérdés, hogy miért ez dönt, hiszen bármilyen furcsa, jó eséllyel meg lehetne állapítani, hogy melyikük volt a gyorsabb.

Szenzációs időmérőn másolta le az 1997-es szezonzárót Russell és Verstappen Kanadában

Ennek oka, hogy a közvetítésben ugyan csak a harmadik tizedesjegyig mutatják az időt, valójában ennél pontosabban mérnek. Ennélfogva vélhetően el lehetne dönteni, hogy Russell vagy Verstappen volt-e a gyorsabb, hiszen amennyiben utóbbi áll fenn, akkor tulajdonképpen igazságtalanul állapították meg a sorrendet. Egyébként vannak olyan sorozatok, amelyek a közvetítésben is tízezrednyi pontossággal mutatják az időt, ilyen például az IndyCar.

Mindez egyébként már bő 26 és fél évvel ezelőtt is felmerült. Bár a Forma–1 történetében a szombati volt a tizenhetedik alkalom, hogy időazonosság alakult ki az első helyen, de amióta az ezredeket is mérik, azóta csak másodszor. Az első alkalom még extrémebb volt, hiszen Jacques Villeneuve, Michael Schumacher és Heinz-Harald Frentzen is 1:21.072-vel zárt az 1997-es Európa Nagydíjon. Persze végül nem ez lett a hétvége legemlékezetesebb momentuma, hiszen másnap a Ferrari versenyzője szándékosan nekiment a kanadai pilótának a világbajnoki cím reményében, de ezzel csak magát ejtette ki, ráadásul utólag kizárták a pontversenyből.

Ami viszont az akkori kvalifikációt illeti, Damon Hill neve méltatlanul kevésszer merül fel ezzel kapcsolatban. Hogy miért, az az alábbi cikkünkből kiderül:

Hill majdnem a hungaroringi csodát is felülmúlta minden idők legszorosabb időmérőjén

Friss