back to top
2024. szeptember 28. 22:58

KezdőlapF1A hőskor legendájával is találkozott, Kanadában Hamiltonnak szurkolt a női versenyzés úttörője

A hőskor legendájával is találkozott, Kanadában Hamiltonnak szurkolt a női versenyzés úttörője

-

Különleges interjú készült a Kanadai Nagydíj előtt, ugyanis a női autó- és motorversenyzés egyik úttörője is ellátogatott a helyszínre. Mary McGee-ről kiderült, hogy fiatalon Jim Clarkkal is találkozott, most pedig Lewis Hamiltonért szorított.

Akik a Sky Sportson követi a Forma–1-es közvetítéseket, az már rég megszokhatták, de akik nem, azok közül is alighanem sokan tudják, hogy a futam előtt már-már rituálénak számít, hogy Martin Brundle végigmegy a rajtrácson, és megszólaltat különböző személyeket. Ebből néha kisebb balhék is kialakulnak, amennyiben az interjúalany, a testőrei vagy éppen a szervezők nem partnerek az interjúban, most viszont nagyon is az volt az alany, így elkészülhetett a viszonylag rövid, ámde annál különlegesebb beszélgetés.

A korábbi F1-es pilóta ugyanis Mary McGee-vel, a női versenyzés egyik úttörőjével találkozott a rajtrácson. A most 87 éves hölgy 1957-től 1964-ig sportautókkal versenyzett, első futamát egy privát Mercedes 300SL-lel teljesítette. Mivel időről időre futamokat nyert, nem telt bele sok idő, és a média is felkapta a nevét.

„1957-ben kezdtem el autókkal versenyezni, aztán 1960-ban motorokra váltottam, és 2012-ben hagytam abba – mondta Brundle-nak. Valóban, 1960-tól motorokkal is versenyzett, amit első amerikai nőként tett meg. Egészen 1976-ig indult gyorsasági és motokrosszfutamokon, majd 2000-ben, 63 esztendősen visszatért a pályára, és régi motorokon küzdött meg motokrosszos ellenfeleivel. 2013-ban, egy évvel utolsó viadala után a Nemzetközi Motoros Szövetség (FM) legendává nyilvánította, elismerve az úttörő szerepét. 2018-ban az Amerikai Motoros Szövetség (AMA) beválasztotta a Hírességek Csarnokába.

Mint kiderült, McGee nem először járt F1-es futamon, olyannyira, hogy a hőskor későbbi legendájával is találkozott. Mindez a második, 1960-as F1-es USA Nagydíjon történt. „Imádom a Forma–1-es versenyzést – lelkendezett. – Sok évvel ezelőtt ott voltam Riverside-ban, az első [ottani] Forma–1-es futamon. Találkoztam Jimmy Clarkkal, az Isten szerelmére!”

Természetesen felmerült, hogy a mostani versenyzők közül kinek szurkol. Amerikaiként talán Logan Sargeantra lehetett volna számítani, ám McGee helyette a sportág legismertebb alakját mondta, aki köztudottan otthon érzi magát az Egyesült Államokban. „Mr. [Lewis] Hamiltonnak, természetesen” – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. A hétszeres világbajnokkal egyébként személyesen is beszélgetett a hétvégén.

És hogy hogy emlékszik vissza saját karrierjére? A lehető legpozitívabban, még ha a sérülések őt sem kerülték el. „Csodálatos volt, átkozottul izgalmas. Sok éven át tartott. A Baját is teljesítettem – utalt a mexikói Alsó-Kalifornia államban rendezett legendás motorversenyre. – Eltört néhány csontom, például a bokám és a csuklóm, de semmi súlyos. Rengeteg móka volt.”

Friss