back to top
2024. június 28. 01:39

KezdőlapF1Senna sokakat feldühített, majd másnap győzelemmel kárpótolta szomorkodó honfitársait

Senna sokakat feldühített, majd másnap győzelemmel kárpótolta szomorkodó honfitársait

-

38 éve rendezték az 1986-os Detroiti Nagydíjat, amely a lassú defektje ellenére Ayrton Senna győzelmével zárult. A brazil pilóta diadala vélhetően sok millió honfitársának jelentett némi gyógyírt, miután labdarúgó-válogatottjuk az előző napon búcsúzott a világbajnokságtól, aminek kapcsán a későbbi háromszoros világbajnok nem szerzett jó pontot az újságíróknál.

1986. június 22-én, vagyis napra pontosan 38 esztendővel ezelőtt rendezték meg a Detroiti Nagydíjat. A hétvége minden szempontból Ayrton Senna sikerével zárult, hiszen a pole pozíció után a futamgyőzelmet is megszerezte, így pályafutása során harmadszor duplázott. Mindezt azonban a legkevésbé sem sima körülmények között érte el.

Már szombaton is szerencséje volt, hiszen Nigel Mansell megfoszthatta volna őt a rajtelsőségtől, de Alain Prost balesete miatt a brit pilóta nem fejezhette be gyorskörét. Ezután a későbbi háromszoros világbajnok igencsak magára haragította a sajtó munkatársait, amikor ahelyett, hogy nyilatkozott volna, bezárkózott a hotelszobájába, hogy megnézze hazája válogatottjának Franciaország elleni negyeddöntőjét a labdarúgó-világbajnokságról. Bár a brazilok a rendes játékidőben, majd a tizenegyespárbaj első köre után is vezettek, végül 1–1 után büntetőkkel 4–3-ra kikaptak.

Másnap tehát Sennán volt a sor, hogy legalább egy kis gyógyírt nyújtson a híresen futballszerető honfitársai sebére. Bár a futam elején félreváltott, így Mansell megelőzte, a brit versenyzőt nem sokkal később fékhiba sújtotta. Utána viszont a Lotus pilótájának kellett kiállnia lassú defekt miatt, és bár egészen a nyolcadik helyig esett vissza, végül részben a kieséseknek, részben saját remek teljesítményének köszönhetően több mint fél perccel nyert Jacques Laffite előtt. A részletekről korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Senna megszerezte a pole-t, majd magára haragított mindenkit, mert elment focimeccset nézni

Friss