back to top
2024. június 28. 01:54

KezdőlapF1Minimális különbségek az élmezőnyben, újabb hihetetlenül szoros időmérő jöhet az F1-ben

Minimális különbségek az élmezőnyben, újabb hihetetlenül szoros időmérő jöhet az F1-ben

-

Carlos Sainz zárta az első helyen a Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzését, de Lando Norris, Charles Leclerc és Max Verstappen is 1 tizeden belül zárt hozzá képest. A Mercedes szintén nem volt messze.

Magyar idő szerint szombaton kora délután, a harmadik szabadedzéssel folytatódott a Spanyol Nagydíj hétvégéje a Forma–1-ben. A pénteki szabadedzések Lando Norris, illetve Lewis Hamilton elsőségével zárultak, és a köridők alapján szoros csata volt kilátásban. Igaz, a körülmények kicsit megváltoztak, hiszen az aszfalt hőmérséklete ezúttal csak 42 fokos volt a tréning elején, ami persze továbbra sem alacsony.

Tényleg vége a Red Bull egyeduralmának? – fontos tanulsággal szolgált az F1-es hétvége első napja

A bokszutca megnyitása után Hamilton volt az első, aki elhagyta a garázsát, a hétszeres világbajnokot lágy gumikon küldték ki. A Mercedes versenyzője 1:14.178 másodperccel kezdett, ami közel 9 tizeddel volt lassabb, mint a pénteki nap általa futott legjobb köre. Nem sokkal később Max Verstappen is megjelent a pályán, ám a holland pilóta a közepes abroncsokon kezdett, Kevin Magnussen pedig a keményeken nyitott.

A címvédő a gumihátrány ellenére csak 59 ezreddel bizonyult lassabbnak korábbi riválisánál, miközben egyre inkább benépesült a pálya. Hamilton aztán 1:13.865-re javította az addigi legjobb időt, míg Sergio Pérez feljött a harmadik helyre, de az ő hátránya már 1 másodpercnél is nagyobb volt.

Bő 10 perc elteltével aztán megérkezett a másik Mercedes, és George RUssell 434 ezreddel felülmúlta csapattársát, szintén a lágyakon. A két Ferrari ugyancsak megelőzte Hamiltont: Carlos Sainz 105, míg Charles Leclerc további 36 ezreddel maradt el az ifjabbik brit versenyzőtől a piros oldalfalú abroncsokon. Utóbbi a rádióban megdicsérte a csapatot, hogy jó munkát végeztek az autóval, és sikerült jelentősen előrelépniük.

Szűk 20 perc után a McLaren is feliratkozott az eredményjelzőre, sőt, Lando Norris rögtön a második helyre ugrott fel, miután mindössze egyetlen ezreddel felülmúlta a spanyol versenyző idejét, ráadásul mindezt közepeseken.Ezután sokáig nem változott az élmezőny sorrendje, egészen a gyakorlás utolsó harmadáig.

Ekkor ugyanis sorban jöttek a friss lágy abroncsokon futott körök, és szűk 20 perccel a leintés előtt Alexander Albon 1:13.753-mal feljött az ötödik pozícióba. Oscar Piastrinak ellenben egy hiba miatt csak a hetedik pozícióig sikerült javítania, megelőzve a szintén gyorsuló Haasokat. Csapattársa viszont nem rontott, és a hétvége addigi legjobb idejével átvette a vezetést, 388 ezreddel megelőzve Russellt.

Hamilton aztán ugyancsak gyorsult, de csapattársát is csak 72 ezreddel tudta megelőzni. Nem sokkal később, ahogyan az várható volt, a 26 esztendős pilóta visszavette a második helyet, és 121 ezredre csökkentette lemaradását másik honfitársa mögött. Ezután viszont jött Sainz, aki mindannyiuknál gyorsabb volt, és 1:13.013-mal állt az élre, míg Verstappen tőle 74 ezreddel lemaradva a harmadik pozícióba ugrott fel.

A címvédő azonban nem sokáig volt harmadik, ugyanis Leclerc hátránya feleannyi volt Sainzhoz képest, mint neki. Ezzel ki is alakult a sorrend, amely elképesztően szoros időmérőt vetít előre: Sainz végzett az élen, 3 századdal megelőzve Norrist, míg Leclerc és Verstappen szintén 1 tizeden belül vannak. Russell 151 ezredes hátránya szintén nem nagy, míg mögötte Hamilton, Pérez, Albon, Fernando Alonso és Piastri lett a sorrend.

Friss