back to top
2024. június 29. 13:16

KezdőlapF1Megvan a megoldás, így kerülnék el a tavalyi kabarét az F1 következő...

Megvan a megoldás, így kerülnék el a tavalyi kabarét az F1 következő helyszínén

-

A Red Bull Ringen sóderágyat helyeztek a 9-es és a 10-es kanyar külső íve mellé. Ennek célja, hogy elkerüljék a tavalyi esetet, amikor utólag összesen nyolc pilótát kellett megbüntetni, de már a futam alatt is rengeteg versenyzőt szankcionáltak.

Ezen a hétvégén rendezik az Osztrák Nagydíjat a Forma–1-ben, a rendezők pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne ismétlődjön meg a tavalyi, már-már bohózatba illő eseménysor. 2023-ban ugyanis még órákkal a futam leintése után sem lehetett tudni a pontos végeredményt, hiszen az FIA ezt csak késő este tette közzé.

A probléma gyökere a pályahatárok be nem tartása volt, elsődlegesen a 9-es és a 10-es, vagyis az utolsó két kanyarban. Mivel ezeken a pontokon időt lehet nyerni, ha valaki kiszélesíti, a versenyzők mind az időmérőn, mind a futamon igyekeztek kicentizni, hogy a lehető legközelebb legyenek ahhoz a ponthoz, amikor még épphogy betartják a szabályokat. Csakhogy ez sokszor nem sikerült.

Közröhej tárgyává vált az F1, további 100 másodperc büntetést osztottak ki

Már a verseny alatt is repkedtek az 5 és a 10 másodperces büntetések, de ezzel még nem lett volna akkora gond, hiszen vagy letöltötték a bokszban, vagy a célba éréskor automatikusan hozzáadták az adott pilóta idejéhez. Az Aston Martin azonban már a leintés után megóvta a végeredményt, mondván, az ellenfeleknél rengeteg olyan pályaelhagyás volt, amelyeket a sportfelügyelők nem vettek észre.

Így eshetett meg, hogy utólag több mint 1200 esetet vizsgáltak meg, ami nyilvánvalóan időbe telt. Végül 83 esetet ítéltek szabálytalannak, és összesen nyolc versenyzőt büntettek meg utólag, valakit többször is. Különösen kirívó volt Esteban Ocon helyzete, aki négy különböző szankciót szedett össze, amelyekkel összesen 30 másodpercet adtak hozzá az idejéhez.

Itt a legőrültebb statisztika a tegnapi Osztrák Nagydíjról

A sportfelügyelők már akkor megfogalmazták az ajánlásukat a Red Bull Ring felé, miszerint kavicságyat kellene helyezniük a kérdéses kanyarok külső íve mellé, és ezzel megoldódna a probléma. Ez pedig az elmúlt két hétben meg is történt: mind a 9-es, mind a 10-es kanyar mellé egy 2 és fél méter széles sóderréteget húztak fel, így idén minden bizonnyal nem lesz gond a pályaelhagyásokkal, hiszen az már egyértelműen hátrányt jelent, ha valaki rámegy a kavicságyra.

Hozzá kell tenni, hogy a szervezőknek azt is figyelembe kellett venniük, hogy más nemzetközi sorozatokat is fogadnak. Ilyen például a MotoGP, ahol kifejezetten nem akarnak kavicságyat közvetlenül ilyen nagy sebességű kanyarok mellé. A gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye ugyanakkor csak augusztusban látogat el Spielbergbe, azalatt vélhetően lesz idő helyreállítani. Egyébként ezt leszámítva is változásokra lesz szükség, hiszen a kétkerekűeknek az elmúlt két idényhez hasonlóan idén is be fognak tenni egy sikánt a 2-es kanyar helyére.

Friss