back to top
2024. június 30. 03:25

KezdőlapF125 éve: botcsinálta meteorológus segítette győzelemhez a törött lábbal versenyző F1-es pilótát

25 éve: botcsinálta meteorológus segítette győzelemhez a törött lábbal versenyző F1-es pilótát

-

Heinz-Harald Frentzen pályafutásában és az egykori Jordan-istálló történetében is kiemelt dátum 1999. június 27-e. Aznap, a Francia Nagydíjon ugyanis nem mindennapi körülmények között sikerült mind a csapatnak, mind a pilótának megszereznie második győzelmét a Forma–1-ben.

Heinz-Harald Frentzen pályafutása nem úgy alakult, ahogyan azt a Forma–1-ben 1994-ben bemutatkozó, ott egy év kihagyással 2003 végéig versenyző német pilóta remélte. A Michael Schumacherhez hasonlóan a Mercedes junior-programjából kikerülő versenyzőnek kezdetben fényesebb karriert jósoltak, mint a később hét világbajnoki címig jutó honfitársának, ám különböző okok miatt végül „csak” három futamgyőzelemig jutott az F1-ben. Az elsőt még 1997-ben, a Williams-istállóval érte el a San Marinó-i Nagydíjon, de mivel csapattársa, Jacques Villeneuve abban az évben világbajnok lett, ez a siker nem feledtette az elszalasztott lehetőséget.

F1-es autót kapott ajándékba a pilóta, aki Senna halála után nem ült át a brazil helyére

A Williams aztán 1998-ra visszaesett, így sem Villeneuve, sem Frentzen nem nyert, majd a szezon végén mindketten továbbálltak. A német pilóta bizonyos szempontból hazatért, hiszen csatlakozott annak az Eddie Jordannek a csapatához, akinek Forma–3000-es istállójánál 1990-ben eltöltött egy szezont. Az 1999-es idény pedig meseszerűen alakult a párosnak, olyannyira, hogy három versennyel a szezon vége előtt Frentzen az összetett 3. helyén állva még ott volt a világbajnoki esélyesek között, hogy aztán az Európa Nagydíjon az élről kiesve szálljanak el a reményei.

Ám ez egy másik történet, és mi most nem azt, hanem alábbi cikkünkben az 1999-es szezon hetedik futamát, a Francia Nagydíjat idézzük fel. Itt indult ugyanis a tündérmese.

Mérföldekre a pályától is kulcsszerepet játszott a sérült pilóta sikerében csapatának egyik embere

Friss