back to top
2024. június 30. 03:42

KezdőlapF1Újabb két ülés kelt el a Forma–1-ben, Mick Schumacher és a motoros...

Újabb két ülés kelt el a Forma–1-ben, Mick Schumacher és a motoros legenda fia hoppon maradhat?

-

Újabb két dominó került a helyére a 2025-ös Forma–1-es mezőny felállását illetően.

Újabb két hely kelt el a Forma–1 2025-ös mezőnyében, mivel az Alpine az Osztrák Nagydíj csütörtöki sajtónapjának délelőttjén bejelentette, hogy Pierre Gasly marad jövőre, sőt, azután is, mivel többéves szerződéshosszabbítást írt alá, illetve az Aston Martin is közölte, hogy Lance Stroll marad. Az Alpine-hoz tavaly csatlakozó francia pilóta csapattársának kilétére később derül fény, vélhetően Mick Schumacher is a jelöltek között szerepel.

Gasly eddig 32 versenyen vett részt az istálló színeiben, ezalatt 67 pontot gyűjtött és kétszer állt dobogóra. „Nagyon otthon érzem magam ennél a nagyszerű csapatnál, élvezem, hogy a Forma-1-es projekt és az Alpine Cars tágabb stratégiájának részese lehetek. 18 hónapja vagyok itt, és a terv végig az volt, hogy hosszú távon dolgozunk együtt. A pályán eddig sok kihívás várt ránk, de megmaradt a hitem a projektben, nem megyek máshova. Elégedett vagyok a változtatásokkal, a kemény munkával, és azzal az iránnyal, amerre a csapat halad. Sok lehetőség rejlik ebben a stábban és az erőforrásaiban. Izgatottan várom a jövőt, de jelenleg a mindennapi teendőkre összpontosítok, hogy javítsunk a teljesítményünkön” – mondta Gasly a sajtóközleményben.

A kihívásokkal nyilván arra utalt, hogy az Alpine a mezőny leggyengébb csapataként kezdte a szezont, de a fejlesztések hatására mostanra fellépett a pontszerzésre esélyesek közé.

Azt már eddig is tudtuk, hogy Esteban Oconnal nem hosszabbítanak szerződést, és az is benne volt a pakliban, hogy Gasly sem marad. Ebben az esetben két hely is kiadóvá vált volna, ami jó hír lett volna az Alpine tartalékjaként F1-es bemutatkozásra vágyó Jack Doohannek, illetve a gyártó WEC-csapatában versenyezve F1-es visszatérésre ácsingózó Mick Schumachernek. Persze az esélyük így is megmaradt, ám a hírek szerint az Alpine első számú célpontja a Ferrarinál létszám felettivé vált Carlos Sainz, és ha a spanyol pilóta igent mond, Doohan és Schumacher is hoppon marad.

A német pilóta jövő héten szerdán az Alpine 2022-es F1-es versenyautóját fogja vezetni Jack Doohannel együtt, vagyis egyáltalán nem kizárt, hogy ez a teszt dönthet Gasly csapattársának személyéről, abban az esetben, ha Sainz inkább a Williamshez vagy az Audihoz (jövőre még Sauber) megy.

Stroll marad, valaki meglepődött?

A nap – legalábbis egyelőre – másik bejelentése az Aston Martinhoz fűződik, a silverstone-i istálló ugyanis szintén közleményben tudatta, amivel alighanem már így is mindenki tisztában volt: meghosszabbította Lance Stroll szerződését, így a csapattulajdonos Lawrence Stroll fia 2025-ben és 2026-ban is az istálló versenyzője marad. „Nagyon boldog vagyok, hogy elköteleztem magam a csapat mellett 2025-re és azutánra, csodálatos látni, mennyire messzire jutottunk az elmúlt 5 évben. Annyit növekedtünk csapatként, és még nagyon sok minden vár ránk” – idézi fiatalabb Stroll a közlemény.

Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke kiemelte, hogy Lance Stroll kulcsszerepet játszott a csapat építésében, a technikai visszajelzései, az elkötelezett szimulátoros munkája pedig minden szezonban segített fejleszteni a kocsit. Mivel Fernando Alonso már korábban hosszabbított, így 2026 végéig a Stroll–Alonso felállással folytatja a csapat.

Alonso: Kevesebb duma és jobb teljesítmény kell az Aston Martintól

Friss