back to top
2024. július 01. 11:21

KezdőlapF1Így múlt egyetlen dugattyún Kimi Räikkönen 2003-as világbajnoki címe

Így múlt egyetlen dugattyún Kimi Räikkönen 2003-as világbajnoki címe

-

Kimi Räikkönen 2003-ban simán világbajnok lehetett volna, ha nem követ el annyi hibát, ám még ezek is belefértek volna neki akkor, ha nem esik ki az élről a 21 éve ezen a napon, június 29-én rendezett Európa Nagydíjon. Felidézzük, hogy miként vezetett a búcsúhoz Adrian Newey, a McLaren akkori főtervezőjének makacssága.

Kimi Räikkönen élete harmadik F1-es szezonjában kapott először lehetőséget arra, hogy a világbajnoki címért küzdjön, és egészen az utolsó versenyig harcban is volt érte, a 2003-as év végi elsőség azonban Michael Schumacheré lett. Nemrég a 2003-as Spanyol Nagydíj kapcsán visszatekintettünk arra, hogy Räikkönen leginkább miért saját magának köszönheti, hogy nem ért fel a csúcsra abban az évben, ám most, az az évi nürburgringi Európa Nagydíj 21. évfordulóján nem árt megemlékezni arról sem, hogy egyetlen, műszaki hibából történő kiesés is mindent megváltoztathatott volna.

A Michael Schumacher visszatolásáról emlékezetes viadalon ugyanis a Jégember magabiztosan vezetve esett ki az első helyről, amikor a McLarenjében dolgozó Mercedes V10-es látványosan kilehelte a lelkét, Alex Wurz, a csapat akkori tesztpilótája pedig évekkel később felidézte, miért Adrian Newey hamvába holt konstrukciója, a versenyen soha nem induló, ám a teszteken életveszélyes helyzeteket előidéző MP4/18-as tehetett Räikkönen motorhibájáról. Alább az ezt taglaló korábbi cikkünket találja.

20 évvel később is tragikus, hogy ezen mehetett el Räikkönen 2003-as vb-címe

Friss