back to top
2024. július 01. 15:56

KezdőlapF1„Gyerekesen viselkedik, végeztem vele" – Max Verstappen maradása mégsem olyan biztos?

„Gyerekesen viselkedik, végeztem vele” – Max Verstappen maradása mégsem olyan biztos?

-

Max Verstappen az Osztrák Nagydíj előtt hosszas unszolásra kimondta, hogy jövőre is a Red Bullnál fog versenyezni, ám az apja és a főnöke közötti elmérgesedett viszony erre is hatással lehet, hiszen Jos Verstappen jóval több, mint egy sima versenyzőapuka. 

Noha első ránézésre úgy tűnhet, hogy csak vihar a biliben, valójában alighanem ennél jóval többről szól Christian Horner és Jos Verstappen újabb nyilvános csörtéje. Mint megírtuk, Max Verstappen apja ismét nekiment a Red Bull csapatfőnökének, mert az szerinte folyamatosan fúrta a részvételét az Osztrák Nagydíj alatti F1-es bemutatón, az úgynevezett Legendák Parádéján. Az F1-ben 1994 és 2003 között 106 nagydíjon induló expilóta Sebastian Vettel 2012-es Red Bullját vezette volna szombaton és vasárnap, ám végül elállt ettől.

A Red Bull Ring paddockjában aztán az az információ terjedt el, hogy valójában csak azon ment a vita, hogy a Red Bull nem akarta, hogy a csapatfőnököt az idei Bahreini Nagydíjon nyíltan kritizáló Jos Verstappenről felvételek készüljenek, amint Vettel korábbi autóját vezeti, és Horner nem vétózta meg a részvételét. Jos szavaira mindenesetre Hornernek reagálnia kellett a pénteki FIA-sajtótájékoztatón, ő pedig meg is tette ezt, és oda is szúrt Max apjának. „Felhívták a figyelmem a szavaira. A legendák parádéját a pálya szervezi, részemről pedig semmilyen vétó vagy ilyesmi nem történt. Biztos vagyok benne, hogy a legendák később akcióban lesznek” – utalt Horner arra, hogy Jos nem legenda.

Horner, Red Bull, Osztrák Nagydíj
Christian Hornernek elő kellett vennie a tűzoltó készüléket / Fotó: Joerg Mitter / Red Bull Ring

Ezután Hornert a kapcsolatáról kérdezték Jos és Max Verstappennel. „A kapcsolatom Max-al mindig nagyon erős és nagyon jó volt. Ő a versenyzőnk, ő az, akivel fontos, hogy erős kapcsolatom legyen. Soha nem volt gondom semelyik versenyzőnk apjával a múltban, és bármi Jos problémája, ezekhez nincs mit hozzáfűznöm” – felelte.

A csapatfőnök tehát azon az állásponton van, hogy a két Verstappen közül neki csak Max-al kell foglalkoznia. „Engem a csapat teljesítménye érdekel. Csodálatos csapatunk van, Max személyében pedig nálunk vezet a legjobb pilóta. Fiatalemberként érkezett, majd csak erősebbé és erősebbé vált mind versenyzőként, mind emberként. Az idei év figyelemelterelései ellenére is megnyertük az eddigi versenyek 70%-át, beleértve két sprintet, valamint szereztünk hét pole pozíciót és vezetjük mindkét bajnokságot. Az életben nem kontrollálhatsz mindent, nem kontrollálhatod a kapcsolatodat a versenyzők apjával, de én a pilótáink és a csapatunk teljesítményére koncentrálok, és ez így is fog maradni.”

Verstappen továbbra sem tűnik határozottnak

Teljesen érthető, hogy Horner próbálja bagatellizálni Jos Verstappen szavait és viselkedését, és azt a narratívát erőlteti, hogy neki csak Max Verstappen a fontos, és a Verstappenek közül csak vele kell foglalkoznia. Ám mint az mostanra alighanem a legtöbbeknek nyilvánvalóvá vált, Max és Jos Verstappent nem lehet függetleníteni egymástól, utóbbi pedig nem sima versenyzőapuka, hanem annál jóval több. Fia révén Jos ugyanis akkora befolyásra tett szert a Red Bullnál, amekkorára korábban soha egyetlen versenyzőapuka sem, és bár kívülről másként tűnhet, az, hogy milyen a kapcsolata Hornerrel, a fia jövőjére is hatással lehet.

Verstappen apja túszul ejtette a Red Bullt? – ezért van akkora hatalma Josnak

A Red Bull csapatfőnöke az FIA sajtótájékoztatóján elmondta, Verstappen azzal, hogy egy nappal korábban első alkalommal felelt igennel arra a kérdésre, hogy 2025-ben is a bikásoknál versenyez-e, csak „megerősítette, amit már eddig is tudtunk”. Ám igencsak sokatmondó az, ahogyan Max Verstappenből ki kellett erőszakolni a nem teljesen határozott választ, hiszen most is megpróbálta elkerülni azt.

„Szerintem már korábban is elmondtam ezt. Az emberek természetesen beszélnek dolgokat, de a legfontosabb, hogy nagyon versenyképes autónk van a jövőre nézve. Jelenleg persze szoros az élmezőny, de nagyon jól dolgozunk együtt csapatként, hogy megpróbáljunk többet fejlődni. És természetesen, miként azt már elmondtam, a következő évre is dolgozunk és koncentrálunk, hogy megpróbáljunk ismét versenyképesek lenni.”

Ez volt Verstappen első válasza a Red Bull sajtóbeszélgetésén arra a kérdésre, hogy a csapatnál látja-e a jövőjét. Ezután azt kérdezték tőle, hogy megfontolná-e, hogy elhagyja a Red Bullt, amennyiben a jelenleg a leggyorsabbnak tartott McLarenről egyértelműen bebizonyosodnak, hogy az erősorrendben a bikások elé került.

„Nem gondolom, hogy a Forma–1 így működik, és egyszer csak azt mondhatod, hogy »Sziasztok, srácok!«. Ez nem így működik – kezdett bele a következő válaszba a holland. – Hosszú távú szerződésem van a csapattal, nagyon boldog vagyok ott, ahol vagyok, és mint azt már mondtam, a következő évre is fókuszálunk azokkal a dolgokkal, amelyeket bevethetünk az autón. Azt hiszem, ez eleget elmond arról, hogy hol fogok vezetni a következő évben.”

Végül a harmadik erre vonatkozó kérdéssel sikerült kihúzni valamennyire határozott választ a háromszoros világbajnokból úgy, hogy az őt kérdező újságíró világos „igent” vagy „nemet” kért. „Nem jött át a korábbi válaszomból?” – kérdezett vissza a határozott választ továbbra is kerülni igyekvő Verstappen, majd csak akkor nyögte ki, hogy „Igen, ezt mondtam…”, amikor megkérték, hogy legyen szíves megerősíteni, hogy mi lesz.

Max Verstappen, Red Bull, Osztrák Nagydíj
Verstappen most is sejtelmesen válaszolgatott, de végül kihúzták belőle az igent / Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

Ez azonban azért nagyon messze van egy határozott, „Igen, hiszen 2028 végéig szól a szerződésem, így természetesen jövőre is itt leszek”-től, és teljesen jogos felvetés, hogy mi tartott eddig? Hiszen Jos Verstappen négy hónappal ezelőtt, a Bahreini Nagydíjon közölte, hogy amennyiben Horner marad a csapatfőnök, az istálló „kettészakadhat”, fia pedig kénytelen lehet idő előtt távozni. Max Verstappent azóta kérdezgeti folyamatosan a sajtó a jövőjéről, ő pedig először most, hosszas unszolásra nyögött ki egy „igent”. Négy hónap után.

A Mercedes továbbra is játékban?

Annak okait keresve, hogy a címvédő miért nem mondta ki ezt nyíltan korábban, és szemmel láthatóan miért nem akarta kimondani most sem, vissza kell kanyarodnunk Jos Verstappennek a Horner-féle zaklatási ügy és a Red Bullnál zajló belviszály kirobbanása utáni szavaihoz. Az ugyanis az azóta eltelt időszak egészére jellemző volt, hogy Max Verstappen nem kívánt nyíltan állást foglalni sem Horner, sem a csapatfőnököt nyíltan támadó apja mellett, és válaszait a lehető legdiplomatikusabban alakította. Kivéve egy esetet, amikor Helmut Marko jövője került veszélybe. Ekkor nyíltan kiállt a Red Bull tanácsadója mellett, de miután Marko helyzete tisztázódott, ő pedig megerősítette maradását, Verstappen is visszatért a diplomatikus válaszokhoz.

Hogy pontosan mi a személyes véleménye a Red Bull belviszályáról, Horner zaklatási ügyéről és apja álláspontjáról, azt ennélfogva még most sem tudjuk, de Max Verstappen alighanem egyik oldallal sem akarja összerúgni a port azzal, hogy nyíltan beszél arról, hogy nem biztos, hogy marad, vagy fordítva. A The-Race.com Verstappenhez közel állókra hivatkozva ugyanakkor azt írja, korántsem biztos, hogy a háromszoros világbajnoknak olyan erős az elköteleződése a Red Bull mellett, mint azt a kierőszakolt igenből gondolnánk. Ezek a személyek úgy vélik, a 26 esztendős versenyző kivárásra játszik, és látni akarja, hogy miként alakulnak az erőviszonyok az idei szezon során, miként tud fejleszteni a Mercedes, és a folytatásban is nő-e a nyomás a Red Bullon annak ellenére, hogy az RB20-as fejlesztése is folyamatosan zajlik.

Toto Wolff, Susie Wolff, Mercedes, Spanyol Nagydíj
Wolff továbbra sem tett le Verstappen megszerzéséről, noha jelenleg nem tárgyal vele / Fotó: Jiri Krenek / Mercedes

Lehet, hogy az idei szezon fő esélyesének az a terve, hogy amint lehet, dobbant a Red Bulltól, legyen az 2024 vagy 2025 végén? Amennyiben abból indulunk ki, hogy mennyire szoros a kapcsolata az apjával, és a belőle, Jos Verstappenből és Raymond Vermeulen menedzserből álló trimuvirátus megbonthatatlan egységet alkot, a Red Bull szempontjából aggasztó lehet Jos Verstappen holland Formula 1 magazinnak tett kijelentése. „Teljességgel végeztem vele – mondta Hornerről az expilóta. – Olyan ez, mint egy óvoda. Vezethettem volna [Vettel autóját], de inkább lemondtam. Annyira gyerekesnek találom ezt Hornertől. Azt hiszem, ez elárul valamit róla.”

Jos ezt aztán megfejelte egy hollandul írt Instagram-bejegyzéssel, amiben azt írta: „A nagymamám mindig azt mondta: soha ne árulj el másoknak túl sokat magadról. Emlékezz, hogy amikor felüti a fejét az irigység, a vakok elkezdenek látni, a süketek hallani, a némák pedig beszélni.”

Amennyiben Horner és Jos Verstappen kapcsolata tényleg menthetetlenül megromlott – márpedig nagyon úgy fest, hogy ez a helyzet –, igencsak nehéz elképzelni, hogy Max Verstappen hosszú távon a Red Bull pilótája legyen. Hogy jövőre még az lesz, az persze bőven benne van a pakliban, de alighanem ő is kíváncsian figyeli, hogy miként alakul a látványos előrelépést elérő Mercedes idei szezonjának második fele.

Toto Wolff a Spanyol Nagydíjon azt mondta, „ebben a szakaszban nem zajlanak egyeztetések” Verstappennel, mert most arra kell koncentrálniuk, hogy javuljanak, Ola Källenius, a Mercedes vezérigazgatója ugyanakkor a német Sky-nak azt nyilatkozta, volt lehetőség Verstappen leigazolására, és a holland „jól nézne ki ezüstben.” Hogy ez a lehetőség a Mercedes F1-es csapatának javulása esetén visszatér-e már az idén, vagy csak jövőre, az majd kiderül, de az biztos, hogy bár végre kinyögött egy „igent”, Verstappen jövője továbbra sem betonbiztos a bikások kötelékében.

Újabb botrányok várhatók a Red Bullnál? – a rivális szerint a csapat meggyengült

Friss