back to top
2024. július 02. 14:05

KezdőlapF1Verstappen megúszta ennél is súlyosabb mondatát, most közel 8 millió forintot ér...

Verstappen megúszta ennél is súlyosabb mondatát, most közel 8 millió forintot ér egy szó az F1-ben

-

Cunoda Júkit 20 ezer euró azonnali befizetésére kötelezték, és ugyanekkora összegű felfüggesztett pénzbírságra ítélték a sportfelügyelők, miután „retardáltnak” nevezte ellenfeleit. Mindez megmutatja, hogy négy év alatt mennyivel érzékenyebbé vált a Forma–1.

Több vizsgálat is zajlott a Forma–1-es Osztrák Nagydíj szombati időmérője után. Ezek nagy része sportszakmai jellegű volt: a sportfelügyelők elutasították a McLaren óvását, és nem adták vissza Oscar Piastri utolsó gyorskörét, Max Verstappent nem büntették túlzott lassúsága miatt, ellentétben a Mercedesszel, amelyet 5 ezer eurós pénzbírsággal sújtottak Lewis Hamilton veszélyes kiengedéséért.

A negyedik esetnek viszont nincs közvetlen köze a versenyzéshez, Cunoda Júkit ugyanis nem megfelelő nyelvezet miatt vizsgálták. Az F1-ben a negyedik évét tapodó japán pilóta rendkívül szabadszájú az autóban, és bár ezen a téren sokat fejlődött, szombaton ismét leszállt nála a lila köd. Viselkedését az váltotta ki, hogy a Q1-ben a forgalom miatt túl sokat kellett várnia, hogy elhagyhassa a bokszutcát.

„Ezek a srácok kib*szott retardáltak” – hangzott a kijelentés a rádión keresztül. A sportfelügyelők pedig azon nyomban vizsgálatot indítottak ellene, mondván sértő szót használt a fogyatékkal élőkkel szemben, amivel helytelenül viselkedett, és megsértette az FIA Nemzetközi Sportkódexében található 12.2.1-es cikkely k) pontját. Cunoda nem is úszta meg a szankciót.

Verstappen brutális erődemonstrációt tartott a történelmi Q1-et hozó osztrák időmérőn

„A meghallgatás során a pilóta nagyon megbánó magatartást tanúsított, és elmagyarázta, hogy mivel az angol nem az anyanyelve, az edzés végéig nem volt tisztában azzal, hogy az általa használt szavak mit jelentenek az angol nyelvben – olvasható az ítéletben. – Elmondta, hogy elborzadt, amikor ezt megtudta. Azt állította, hogy másképpen értette ezeket a szavakat, de elismerte, hogy ez nem tekinthető mentségnek arra, amit tett. A sportfelügyelők értékelik a pilóta őszinteségét, de megerősítik azt a tényt, hogy az általa használt szavak sértőek és teljes mértékben helytelenek. Az, hogy ilyen szavakat használt egy olyan platformon, amely hozzáférhető a nyilvánosság számára, a Nemzetközi Sportkódex 20. cikkelyében meghatározott helytelen viselkedésnek minősült. A körülményeket figyelembe véve a sportfelügyelők úgy ítélik meg, hogy súlyos pénzbüntetésre van szükség, de figyelembe veszik a pilóta őszinte megbánását és a nyilvános bocsánatkérésre tett felajánlását is, és ezen okokból úgy döntenek, hogy a kiszabott pénzbüntetés egy részét felfüggesztik.”

Európai, illetve magyar szemmel nézve elsőre furcsának tűnhet, hogy Cunoda nem tudta, mi a szó pontos jelentése, hiszen meglehetősen nemzetközi kifejezésről van szó, de a japán nyelv nyilvánvalóan teljesen más, mint az európaiak. Mindenesetre a 24 éves versenyzőt 20 ezer euró, azaz közel 8 millió forint befizetésére kötelezték, és még egyszer ugyanennyit kell átutalnia, ha az év végéig újabb hasonló vétséget követ el. Ami az ígért nyilvános bocsánatkérést illeti, az megérkezett.

„Elnézést szeretnék kérni azért, amit ma a rádióban mondtam – írta a közösségi médiában még szombat este. – Nyilván nem szándékosan használtam, és teljesen félreértettem a pontos jelentését. Most már jobban értem, hogy mit jelent a szó, és mélységesen bocsánatot szeretnék kérni azért, amit mondtam. Az ilyen típusú nyelvezetnek nincs helye, és nem toleráljuk, szóval sajnálom.”

Az utóbbi időszakban nem először fordul elő, hogy a sportfelügyelők nem hagyják következmények nélkül a nem megfelelőnek tartott nyelvezetet. Toto Wolff és Frédéric Vasseur, a Mercedes, illetve a Ferrari csapatfőnöke tavaly egyaránt figyelmeztetésben részesült, amikor kifejtették a véleményüket a Las Vegas-i Nagydíj hétvégéjén kialakult botrány kapcsán. Azonban mindkettőjük esetben csak hétköznapi értelemben vett káromkodásról volt szó, és semmilyen társadalmi csoportot nem sértettek.

Ebből a szempontból sokkal jobb párhuzam a szűk négy évvel ezelőtt történt eset, amikor Verstappen ugyancsak „retardáltnak” és vélhetően a Down-szindróma téves eredetére utalva „mongolnak” nevezte Lance Strollt, miután a kanadai versenyző nekiment a 2020-as Portugál Nagydíj második szabadedzésén. A holland pilóta tehát még Cunoda mostani megszólalásánál is súlyosabb vétséget követett el, hiszen egy egész nemzetet megsértett, mégis megúszta a büntetést. Mostanra viszont mintegy 8, vagy ha úgy tetszik, 16 millió forinttal lett érzékenyebb az F1, nyilvánvalóan nem függetlenül a világban zajló folyamatoktól. Hogy ez jó-e vagy sem, azt már olvasóinkra bízzuk.

Friss