back to top
2024. augusztus 24. 09:19

KezdőlapF1Valóra vált álom: ikonikus festésű autót vezethetett Ken Block lánya Goodwoodban (videók)

Valóra vált álom: ikonikus festésű autót vezethetett Ken Block lánya Goodwoodban (videók)

-

A múlt héten rendezett Goodwoodi Sebességfesztivál mindegyik napján előkerült a Williams 1982-ben használt FW08-asa. Először a csapat jelenlegi versenyzői, majd az istálló akadémiáját erősítő Lia Block és James Vowles csapatfőnök futtatták meg az ikonikus festéssel rendelkező versenygépet.

Múlt héten rendezték a 2024-es Goodwoodi Sebességfesztivált, ahol szokás szerint a múlt és a jelen versenygépeit csodálhatták meg a jelenlévők, legyen szó négy vagy két kerékről. Az eseményen az F1-es csapatok is rendre képviseltetik magukat, azoknak az istállóknak pedig „könnyű” dolguk van, amelyek már régóta a mezőny tagjai, hiszen így van miből válogatniuk, hogy mely autóikat vigyék pályára.

Így volt ezzel a Williams is, amely többek között az FW08-ast vitte el Goodwoodba. Ezzel az ikonikusnak számító, az akkori szponzornak, a Saudiának köszönhetően zöld-fehérre festett modellel nyerte meg Keke Rosberg az 1982-es világbajnokságot mindössze egy futamgyőzelemmel, ami Mike Hawthorn 1958-as diadalával holtversenyben máig rekordnak számít. Igaz, egészen pontosan a 2-es számú kasztniról van szó, amelyet inkább tesztelésre, mintsem versenyzésre használtak.

Az autó csütörtöktől vasárnapig minden nap pályára került, és négy különböző pilóta ült a volán mögött. Az első két napon nem meglepő módon a csapat jelenlegi pilótái, Alexander Albon és Logan Sargeant vezették a kocsit, majd szombaton a Williams versenyzői akadémiáján nevelkedő Lia Block, vasárnap pedig a grove-i alakulat csapatfőnöke, James Vowles került sorra.

A néhai Ken Block 17 éves lánya tavaly került be a Williams támogatottjai közé, idén pedig már a 2023-ban életre hívott női sorozatban, az F1 Academyben versenyez. A hat futamból eddig háromszor szerzett pontot, legjobb eredménye a második montmelói versenyen elért hatodik helye, az összetettben pedig a tizenegyedik pozíciót foglalja el 10 egységgel. Természetesen óriási élmény volt számára, hogy F1-es kocsit vezethetett, még úgy is, hogy nem valamelyik modern darabban ült.

„Délelőtt az autó nem indult el az első felfutásra, úgyhogy még különlegesebb volt, amikor beindult – árulta el. – Végigmentem, néhányszor felpörgettem a motort, aztán megfordultam. Nagyon menő látni, majd megtapasztalni ezt, egy ikonikus autóval, ikonikus csapattal, ikonikus felfutás során feljutottam a csúcsra. Az indulásnál némileg kipörögtek a kerekek,[az aszfalt] pedig sokkal hepehupásabb volt, mint gondoltam. Kissé félelmetes volt, de életem egyik legnagyobb élménye, az biztos.”

A zárónapon aztán jött Vowles, aki ugyan pilótaként nem jutott magas szintre, de viszonylag friss élményei vannak: legutóbb a 2022-es ázsiai Le Mans-sorozatban vett részt, és lett tizenhetedik az összetettben, többek között Manuel Maldonadónak, az egyszeres F1-es futamgyőztes Pastor Maldonado unokatestvérének váltótársaként. A brit szakembernek szintén életre szóló élményt adott ez a pár perc.

„Nagyon nehéz szavakba öntenem, hogy mennyire elképesztő volt – kezdte. – Befejeztem az első hegyi felfutást, és számomra ez tényleg egy valóra vált álom volt. Ez egy lehetőség, amelyet meg kell ragadni. Az FW08-as egy fantasztikus autó, és Keke Rosbergnek, valamint másoknak köszönhetően gazdag a történelme. Nagyon nehéz érzelmileg kifejezni, hogy mit jelent felhajtani arra a hegyre, ahova volt szerencsém eljönni, és más Forma–1-es autókat nézni, ahogyan felmennek.”

Mr. Bean oldalán tért vissza a nyolcszoros világbajnok

Friss